γάλα-βρώμης-γιατί-πρέπει-να-το-περιορί-298309
©@mirandakerr

Αν και οι εναλλακτικές του ζωικού γάλατος είναι πολλές (γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας κτλ), το γάλα βρώμης είναι ίσως το πιο αγαπημένο μας, για την απαλή και ουδέτερη γεύση του, καθώς και την ικανότητά του να κάνει τον καφέ σκέτη απόλαυση. Στο πρωινό, τον δρόμο για τη δουλειά ή το απογευματινό διάλειμμα το γάλα βρώμης μας συνοδεύει κυριολεκτικά όλη την ημέρα, αλλά όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί μάλλον θα έπρεπε να το αποφεύγουμε.

Γιατί πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση του oat milk;

Το γάλα βρώμης παρασκευάζεται από βρώμη, έναν σπόρο πλούσιο σε άμυλο, πράγμα που συνεπάγεται πως περιέχει πολλή γλυκόζη. Η γλυκόζη λοιπόν, είναι αυτή που ευθύνεται για την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αύξηση η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για τις λιγούρες, τη χαμηλή ενέργεια, την κόπωση, την ακμή, τον κακό ύπνο αλλά και την έλλειψη διαύγειας.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα σε όλους, και όχι μόνο στους διαβητικούς όπως συνηθίζεται. Στο Instagram, η βιοχημικός Jessie Inchauspé – γνωστή με το ψευδώνυμο Glucose Goddess – δίνει καθημερινά στους τρία εκατομμύρια συνδρομητές της συμβουλές για το πώς να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι εναλλακτικές

Όπως καταλαβαίνουμε, όσο και αν αγαπάμε το γάλα βρώμης, καλό είναι να το περιορίσουμε. Οι πιο καλές εναλλακτικές είναι το αγελαδινό γάλα για όσους δεν είναι vegan, αλλά φυσικά και τα γάλατα από ξηρούς καρπούς, τα οποία έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, γεγονός που τα καθιστά καλύτερη επιλογή για την εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης.

Για τους πιο ορκισμένους λάτρεις

Αν δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να βγάλετε εντελώς το γάλα βρώμης από τη διατροφή σας, υπάρχει τρόπος να ρυθμίσετε τις επιπτώσεις του. Σίγουρα, αποφύγετε να το καταναλώνετε με άδειο στομάχι (μια καλή ώρα είναι μετά το πρωινό) και προσπαθήστε να πηγαίνετε μια βόλτα για περπάτημα μετά την κατανάλωσή του.

Διαβάστε επίσης | Βιταμίνη D: Η τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα που πρέπει να προσθέσετε στην καθημερινότητα

MHT