δεν-έχουμε-πετάξει-ποτέ-τίποτα-ο-alexander-mcqueen-128004
©Liam Leslie

Το ξεκίνημα της εβδομάδας μόδας του Λονδίνου στις 14 Φεβρουαρίου, σηματοδοτεί την οικολογική κίνηση της Sarah Burton, που παραμένει μία από τις πιο διακριτικές παρουσίες στον χώρο της μόδας. Με σκοπό την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων υφασμάτων του οίκου Alexander McQueen, η σχεδιάστρια θα διαθέσει τα υλικά σε φοιτητές σχεδίου μόδας στη Μεγάλη Βρετανία. «Υπήρξα τυχερή, καθώς μόλις ξεκίνησα να δουλεύω στον McQueen, ο Lee με βοήθησε να βρω τα κατάλληλα υφάσματα για την τελική κολεξιόν μου», δήλωσε η ίδια, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς όλοι ξέρουμε ότι τα υλικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά».

«Δεν έχουμε πετάξει ποτέ τίποτα»: Ο Alexander McQueen προσφέρει υφάσματα από το αρχείο του σε νέα ταλέντα-1
©Liam Leslie

Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα υφάσματα στα αρχεία  – από nude σιφόν και τουίντ, μέχρι μετάξι στα χρώματα του ουράνιου τόξου – μας επιβεβαιώνει το «δεν έχουμε πετάξει ποτέ τίποτα», που δήλωσε η Burton.

Με αποδέκτες δεκατέσσερα κολέγια μόδας σε Αγγλία και Σκοτία, οι φοιτητές αποκτούν πρόσβαση σε πολυτελή υλικά, που τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να τους προσφέρουν. «Σπουδάζεις σχέδιο μόδας και ονειρεύεσαι την τελευταία κολεξιόν σου, αλλά δεν έχεις ιδέα πόσο αυτό μπορεί να κοστίσει», επισημαίνει ο Steven Stokey-Daley, φοιτητής στο Westminster. «Μετά τον δεύτερο χρόνο συνειδητοποιείς πως κάποιοι ξοδεύουν μέχρι και 15.000 για τα σόου τους και αναρωτιέσαι πως θα μπορέσεις να αντεπεξέλθεις».

«Δεν έχουμε πετάξει ποτέ τίποτα»: Ο Alexander McQueen προσφέρει υφάσματα από το αρχείο του σε νέα ταλέντα-2
©Liam Leslie

Η αποθήκη με τα υφάσματα – συλλογή 10 με 15 χρόνων από την πορεία του οίκου – είναι σε μεγάλο βαθμό προσβάσιμη στους φοιτητές λόγω της πρακτικής του over-ordering που συνηθίζεται στη βιομηχανία της μόδας. Η προσεκτική διαλογή των υλικών που προορίζονταν για αποθήκευση, ήταν από τις βασικές αρμοδιότητες της Sarah Burton μόλις ξεκίνησε να δουλεύει στον McQueen. Οτιδήποτε διαχειριζόταν ο οίκος συλλεγόταν σχολαστικά, αλλά όχι μόνο για οικολογικούς λόγους αλλά και γιατί η πρακτική της Burton στον οίκο απαιτούσε την οργάνωση της αποθήκης καθώς και το να γνωρίζει η ίδια διεξοδικά που βρισκόταν το κάθε υλικό σε αυτή.

«Δεν έχουμε πετάξει ποτέ τίποτα»: Ο Alexander McQueen προσφέρει υφάσματα από το αρχείο του σε νέα ταλέντα-3
©Tim Beddow

Η ύπαρξη αυτού του αρχείου πυροδότησε την ιδέα της Burton για μια σειρά παρουσιάσεων στο κατάστημα του Λονδίνου πέρυσι. Το ατελιέ του οίκου άνοιξε τις πόρτες του και η σχεδιαστική ομάδα παρουσίασε τη δεξιοτεχνία με την οποία επιμελείται τα ρούχα για τις κολεξιόν. Η ίδια πρωτοβουλία επεκτάθηκε στη συνέχεια σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με φοιτητές να παρακολουθούν τα μαθήματα.

«Δεν έχουμε πετάξει ποτέ τίποτα»: Ο Alexander McQueen προσφέρει υφάσματα από το αρχείο του σε νέα ταλέντα-4
©Liam Leslie

Σήμερα, η αρχική ιδέα έχει πάρει τη μορφή πρακτικής βοήθειας προς τους φοιτητές. Στην ουσία, πρόκειται για έναν τρόπο μείωσης της ύπαρξης πλεονάζοντος προϊόντος. Καθαρά υλικά εξαιρετικής ποιότητας μένουν συχνά αχρησιμοποίητα σε ράφια και αποθήκες, και η κυκλική οικονομία είναι ένας τρόπος εξάλειψης αυτού του φαινομένου. Τα προϊόντα μοιράζονται εκ νέου και επαναχρησιμοποιούνται μικραίνοντας κατά πολύ τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον.

Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι η πρωτοβουλία του Alexander McQueen να γίνει παράδειγμα για την υπόλοιπη βιομηχανία της μόδας. Η ανακύκλωση των υφασμάτων σε μία χώρα που φιλοξενεί φοιτητές από όλο τον κόσμο, έχει τις προοπτικές να επεκτείνει τη δυναμική της παγκόσμια. Δημιουργικά σχέδια και προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν με υλικά που ήδη υπάρχουν και τα νέα ταλέντα είναι οι σημαντικότεροι υπέρμαχοι αυτού του αγώνα. Μένει μόνο να έχουν την υποστήριξη του υπόλοιπου συστήματος.