Η αποχή από τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες, το άφθονο νερό και η καθημερινή άσκηση είναι μόνο κάποιοι από τους κανόνες που έγιναν τάσεις και πολλές φορές ψύχωση, θυσία στο βωμό της ευεξίας. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, τα δεδομένα αλλάζουν. Όπως λέει η διατροφολόγος Laura Thomas, ιδρύτρια του London Center for Intuitive Eating και συγγραφέας του Just Eat It, η σύγχρονη εμμονή με την υγιεινή ζωή και την ευεξία μας οδηγεί σε μονοπάτια που αμφισβητούνται, τουλάχιστον από την επιστήμη. «Έχω περάσει πολύ χρόνο προσπαθώντας να καταρρίψω τους μύθους και να εξηγήσω τις βασικές αρχές της διατροφής», εξηγεί. Την ίδια στιγμή, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας υπολογίζει πως η «επιχείρηση» που λέγεται ευεξία κοστολογείται στα 4,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές από αυτές τις τάσεις δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ή, ακόμα χειρότερα, έχουν αποδεχθεί ψευδείς. Ωστόσο, έχουν ακόμα το πιστό τους κοινό. Συχνά προβαλλόμενες από influencers των social media και celebrities, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς, αφού υπόσχονται καλύτερη υγεία, μακροζωία και ομορφιά. Άλλωστε, ποιος δεν γοητεύεται με την ιδέα της εύκολης λύσης για αψεγάδιαστη επιδερμίδα και ατελείωτη ενέργεια; Είναι πολύ πιο εύκολο να έχουμε έναν κοινό εχθρό, να επιλέγουμε να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας ένα είδος φαγητού παρά να αποδεχθούμε τον σταθερό, βαρετό τρόπο ζωής που ορίζει η επιστήμη. Ότι δηλαδή πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά, να γυμναζόμαστε περισσότερο και να κατανοήσουμε ότι ο μεταβολισμός και οι ανάγκες του οργανισμού μας διαφέρουν και αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Η Alissa Rumsey, διατροφολόγος και ιδρύτρια του κέντρου Alissa Rumsey Nutrition and Wellness εξηγεί ότι πρέπει να αναλογιστούμε τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι μέθοδοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, χαρακτηρίζοντας τη βιομηχανία της ευεξίας ως μια «μεταμφιεσμένη δίαιτα». Κατά τη γνώμη της, ο εξοστρακισμός ορισμένων τροφών έχει σαν αποτέλεσμα ένα είδος εμμονής γύρω από το φαγητό, που μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές. «Έχω διαπιστώσει ότι πολλές φοβίες πηγάζουν από την ψευδοεπιστήμη, την ημιμάθεια και την παρανόηση γύρω από την υγεία και τη διατροφή», λέει η Thomas, εξηγώντας ότι το να απορρίπτει κανείς συγκεκριμένες τροφές καταλήγει σε διατροφικές ελλείψεις, που εν συνεχεία προκαλούν ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.
Αυτοί είναι οι 10 μύθοι (ή ανακρίβειες) που πρέπει να προσέξουμε.
Η gluten-free τάση
Ενώ η αποφυγή των τροφών που περιέχουν γλουτένη είναι απαραίτητη για εκείνους που πάσχουν από κολικούς (περίπου το 1% του πληθυσμού), οι gluten-free δίαιτες έχουν γίνει τάση, που την ενστερνίζεται μεγάλο μέρος του δυτικού πληθυσμού. Επιστημονικά δεν αποδεικνύεται ότι η αποχή από τη γλουτένη ωφελεί ουσιαστικά τον οργανισμό. Μάλιστα, μια μελέτη του British Medical Journal από το 2017 υποστηρίζει πως μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, όπως την αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Αν δεν γνωρίζετε αν είστε δυσανεκτικοί στη γλουτένη, δεν έχετε παρά να τη βγάλετε από τη διατροφή σας για λίγες εβδομάδες και να την επανεντάξετε σταδιακά. Το σώμα σας θα σας πει τι χρειάζεται.