Στη ζωή θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα και πολλές φορές δεν τους δίνουμε τη δέουσα σημασία. Ένα από αυτά είναι και ο τρόπος που αναπνέουμε. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε η κάθε μας αναπνοή είναι αυτή που μας κρατά στη ζωή. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μικρο-βιομηχανία ευεξίας, ο τρόπος που αναπνέουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ποιότητα της ζωής μας.
Από τις εφαρμογές που μπορεί κανείς να κατεβάσει στο κινητό του, οι οποίες προσφέρουν συμβουλές αλλά και καθοδήγηση για το πως οι σωστές αναπνοές μπορούν να βελτιώσουν ακόμα και τη ψυχική μας υγεία, μέχρι τη νέα τάση που ακούει στο όνομα Oxygen Boost- μια φιάλη η οποία με κάθε εισπνοή απελευθερώνει 98% καθαρό οξυγόνο, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και την αντοχή- οι διαφορετικές πρακτικές ποικίλουν και προκαλούν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον μας, σε αναζήτηση της ευεξίας.
Είτε η ανάγκη μας είναι να αναπνέουμε πιο καθαρό αέρα (9 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως εισπνέουν «ανθυγιεινό» αέρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), είτε μας καταβάλλουν οι γρήγοροι ρυθμοί και οι απαιτήσεις του σύγχρονου βίου, σιγά σιγά συνειδητοποιούμε πως αυτή η φυσική λειτουργία του οργανισμού είναι υψίστης σημασίας. «Το να αναπνέουμε πολύ γρήγορα ή πολύ σιγά μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας», εξηγεί ο Augusto Vegas, ειδικός σε θέματα αναπνοής και συνιδρυτής του Survival Apnea, ενός κέντρου ευεξίας στην Ινδονησία που οργανώνει μαθήματα αναπνοής για άτομα που υποφέρουν από άγχος. Ο Vegas τονίζει πως όλοι μας έχουμε τη τάση να ‘υπεραναπνέουμε’, που σημαίνει ότι κάθε αναπνοή έρχεται από το στήθος και τα πλευρά, αντί για τι διάφραγμα. Αρχικά ο Vegas εστίαζε στην αναπνοή του προκειμένου να βελτιώσει την απόδοσή του ως surfer και δύτης, όμως γρήγορα κατάλαβε ότι βελτιώθηκε σημαντικά και η καθημερινότητά του.
Ο πιο εύκολος τρόπος να βελτιώσουμε τον τρόπου που αναπνέουμε είναι να συγκεντρωθούμε στην αναπνοή μας και να κάνουμε απλές ασκήσεις. Προσπαθήστε να κρατήσετε την αναπνοή σας μέχρι το σημείο που νιώθετε άνετα, παρατηρώντας πόση ώρα αντέχετε. Χαλαρώστε για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια πάρτε 20 σταδιακές αλλά γρήγορες αναπνοές. Κρατήστε και πάλι την αναπνοή σας παρατηρώντας το πως νιώθετε. «Πιθανόν να παρατηρήσετε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης άσκησης, όταν σταματήσατε να αναπνέετε, χρειάστηκε λιγότερο από ένα λεπτό για να νιώσετε δυσφορία», λέει ο Vegas. «Στη δεύτερη άσκηση ανασάνατε γρήγορα, και πάλι όμως νιώσατε κάποια αίσθηση στο σώμα σας». Και οι δυο αυτές ασκήσεις αποδεικνύουν πως ο τρόπος που αναπνέουμε έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που αισθανόμαστε. «Είναι ένας απλός τρόπος για να παρατηρήσουμε το πόσο μεγάλη επιρροή έχει η αναπνοή στο σώμα μας».
Οι συμβουλές του Vegas για καλύτερη αναπνοή είναι οι εξής: «Προσπαθήστε να αναπνέετε κυρίως από τη μύτη. Όταν θέλετε να χαλαρώσετε, πάρτε δυο με τρεις βαθιές ανάσες, εισπνέοντας από τη μύτη και εκπνέοντας για περισσότερη ώρα από το στόμα. Βεβαιωθείτε πως η εισπνοή προέρχεται από το διάφραγμα και όχι από το στήθος».
Read more at vogue.co.uk