Το δέρμα μας αντικατοπτρίζει τον τρόπο που το φροντίζουμε τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Καθώς η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη φλεγμονή και τη γήρανση, οι ειδικοί εξηγούν τους πέντε βασικούς κανόνες τους για ένα πιο υγιές και ισορροπημένο δέρμα από μέσα προς τα έξω. Επειδή είμαστε αυτό που τρώμε, η προτεραιότητα σε φρέσκες, φυσικές και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την συνολική μας υγεία αλλά και να συμβάλλει σε ένα σφριγηλό και νεανικό πρόσωπο.
Οι 5 συμβουλές των ειδικών για να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση

1. Αποφύγετε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά
«Αυτά τα λιπαρά σχετίζονται με αυξημένη συστηματική φλεγμονή και, ως εκ τούτου, με εμφάνιση ακμής», εξηγεί η ενδοκρινολόγος και σύμβουλος υγείας Montse Prados, συγγραφέας του *The Medicine You Need Is You*. Η María Garayar, ειδικός στην αισθητική δερματολογία, την ακμή, τη ροδόχρου ακμή και τη δερματολογική χειρουργική, προσθέτει: «Δεν είναι όλα τα λίπη κακά, αν και είναι αλήθεια ότι τα trans λιπαρά είναι τα πιο επιβλαβή, όχι μόνο για το δέρμα αλλά και για την καρδιαγγειακή υγεία. Από την άλλη πλευρά, τα καλά λιπαρά – όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς – είναι πολύ ωφέλιμα».

2. Μην υπερχρησιμοποιείτε τα επεξεργασμένα σάκχαρα
«Η υπερβολική ζάχαρη προάγει τον σχηματισμό τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία σκληραίνουν το κολλαγόνο και συμβάλλουν στον σχηματισμό ρυτίδων», επισημαίνει η Prados. Ο Garayar προσθέτει ένα σημαντικό κλειδί: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το κολλαγόνο δεν είναι κάτι που τρώμε, είναι κάτι που παράγουμε. Το σώμα μας το παράγει από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε, επομένως το βασικό είναι να παρέχουμε τα σωστά δομικά στοιχεία. Η βιταμίνη C (που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τις φράουλες και τις πιπεριές) είναι το κλειδί για αυτήν την παραγωγή. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και χαλκό – όπως τα οστρακοειδή και οι ξηροί καρποί – και πρωτεΐνες καλής ποιότητας, όπως τα ψάρια, τα αυγά, τα όσπρια και τα άπαχα κρέατα, βοηθούν επίσης».
3. Μειώστε τα τηγανητά και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
«Τα τηγανητά και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με οξειδωμένα λίπη που δημιουργούν ελεύθερες ρίζες. Όσο πιο τραγανό και πιο χρυσαφί είναι ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερη γήρανση προκαλεί», προειδοποιεί η Prados. Ο κανόνας είναι απλός: όσο πιο επεξεργασμένο, τόσο μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα.
4. Επιστρέψτε στη συνήθη διατροφή σας
«Όταν βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ, σκεφτείτε να αγοράσετε προϊόντα που οι προ-προπαππούδες μας μπορεί να είχαν στο σπίτι. Δηλαδή, μη επεξεργασμένα τρόφιμα με λίγα συστατικά στη λίστα», συνιστά ο Garayar. Η Estefanía Álvarez, διατροφολόγος στο Longevity Hub by Clinique La Prairie, το συνοψίζει ως εξής: «Το υγιές δέρμα ξεκινά από το έντερο. Οι τροφές που το ωφελούν περισσότερο είναι οι πλούσιες σε υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά».
Η ιδανική λίστα περιλαμβάνει:
Καλά λιπαρά: αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια, τα οποία παρέχουν ωμέγα-3 με αντιφλεγμονώδη δράση.
Αντιοξειδωτικά: φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα (καρότο, ρόδι, σπανάκι, κόκκινα φρούτα) γεμάτα με καροτενοειδή και πολυφαινόλες.
Βασικά μέταλλα: τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και σελήνιο, όπως θαλασσινά, αυγά ή όσπρια, που προάγουν την αναγέννηση των κυττάρων.
Φυσικά ζυμωμένα τρόφιμα: γιαούρτι, κεφίρ ή ξινολάχανο, τα οποία φροντίζουν την εντερική μικροχλωρίδα και μειώνουν τη φλεγμονή του δέρματος.
5. Δώστε προτεραιότητα στα αλμυρά έναντι των γλυκών
«Όλα όσα περιέχουν ζάχαρη εμπλέκονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, στην οποία η ζάχαρη βλάπτει πρωτεΐνες όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη», εξηγεί ο Garayar. Η Laia Puig, επικεφαλής καλλυντικών στην LPG, περιγράφει λεπτομερώς τον μηχανισμό: «Κατά τη γλυκοζυλίωση, τα σάκχαρα -όπως η γλυκόζη- προσκολλώνται σε πρωτεΐνες του σώματος όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι επιβλαβή μόρια που ονομάζονται AGE (τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης), τα οποία γερνούν το δέρμα, προκαλώντας λεπτές γραμμές, ρυτίδες, χαλάρωση και απώλεια λάμψης».
Διαβάστε επίσης | Λούσιμο με την ιαπωνική μέθοδο: Το μυστικό για πιο καθαρά και υγιή μαλλιά που μακραίνουν πιο γρήγορα




