Πρωτεΐνες: από την ανεπάρκεια σε πιθανή υπερκατανάλωση
Είναι ενδιαφέρον πως ορισμένοι διατροφικοί όροι ή τάσεις ευεξίας αποκτούν ξαφνικά τεράστια δημοτικότητα. Συνήθως, αυτό συμβαίνει ως αντίδραση σε μια προηγούμενη αντίληψη που θεωρείται ξεπερασμένη η λανθασμένη. Κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει σήμερα με την πρωτεΐνη – τη μεγάλη διατροφική μόδα του 2025. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για την κατανάλωση τους οφείλεται στην απώλειας μυϊκής μάζας που προκαλείται από την ραγδαία απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται μέσω ορισμένων γνωστών φαρμάκων.
Και φυσικά, η υπερβολή αυτού που αρχικά ήταν ανεπάρκεια (καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, τροφές πλούσιες σε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό, όπως τα αυγά ή το γάλα, έχουν δαιμονοποιηθεί) μπορεί επίσης να γίνει πρόβλημα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε το φαινόμενο που κατακλύζει τα social media και τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τη μορφή πρωτεϊνούχων ροφημάτων και γιαουρτιών.
Απαραίτητη αλλά με μέτρο
Είναι πολύ απαραίτητη, ειδικά σε περιόδους προπόνησης. Αλλά με μέτρο. «Οι πρωτεΐνες είναι μακροθρεπτικά συστατικά, ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής. Είναι ένα απαραίτητο συστατικό του σώματος, του οποίου η λειτουργία είναι η ανάπτυξη και η επιδιόρθωση των μυών, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, και είναι θεμελιώδες σε πολλές ζωτικές μεταβολικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή ορμονών και η άμυνα του οργανισμού.
Το σώμα δεν την αποθηκεύει, επομένως πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Αλλά παρόλο που είναι απαραίτητη, δεν πρόκειται για υπερβολή. Στην πραγματικότητα, στις σύγχρονες δυτικές διατροφές, η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι συνήθως υπέραρκετή», εξηγεί η Dr. María José Crispín της Clínica Menorca. Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρείται ήδη τάση προς την υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης.

Η σημασία των υγιεινών πηγών πρωτεΐνης
Η πρόκληση τώρα δεν είναι να επιβάλουμε την κατανάλωση πρωτεΐνης με κάθε κόστος, αλλά να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με τη σημασία της κατανάλωσης πρωτεΐνης από υγιεινές πηγές. Αλλά αυτό αρχίζει να αλλάζει. Επιπλέον, η ημερήσια ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τη σωματική του δραστηριότητα (οι αθλητές μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τον μέσο όρο τους).
Κατά γενικό κανόνα, συνιστάται η κατανάλωση μεταξύ 1,4 και 1,6 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, που μεταφράζεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 20-40 γραμμάρια ανά γεύμα, ειδικά εάν ο στόχος είναι η αύξηση μυϊκής μάζας. «Συνιστώ πιάτα που περιλαμβάνουν και τις τρεις ομάδες τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη) στις σωστές αναλογίες, δίνοντας προτεραιότητα σε φυσικά τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες υδατάνθρακες και αποφεύγοντας τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα», εξηγεί. Και αυτή η υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με την Crispín, γίνεται πραγματικότητα επιστρέφοντας στην ουσία της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής (όχι αυτής που νομίζουμε ότι ακολουθούμε σήμερα), δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες. «Αυτό σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων σε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα». Σε αυτό το σημείο, η Leticia Carrera, διατροφολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Felicidad Carrera, επιβεβαιώνει ότι τα όσπρια με καστανό ρύζι «παρέχουν μια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας παρόμοια με το κρέας».

Λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη;
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτήν την ανάλυση της σημασίας της πρόσληψης πρωτεΐνης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που μπορούν να υποδηλώνουν ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη, είτε λόγω ανεπαρκούς ποσότητας είτε λόγω κακής ποιότητας. «Θα μπορούσε να είναι ένα αίσθημα συνεχούς κόπωσης, αυξημένης όρεξης και έλλειψης κορεσμού, δυσκολία στην απώλεια λίπους, δυσκοιλιότητα ή πεπτικά προβλήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί η Laura Parada.
Η Carrera προσθέτει άλλα σημάδια όπως χαλάρωση του δέρματος ή κατακράτηση υγρών λόγω έλλειψης μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αλβουμίνη. Αλλά η Crispín τονίζει ότι οι σημαντικές ελλείψεις πρωτεΐνης δεν είναι συχνές μεταξύ των υγιών ανθρώπων. «Ο κίνδυνος δεν έγκειται στην ίδια την ανεπάρκεια, αλλά στην υπερβολική ανισορροπία στη διατροφή μας», καταλήγει.

Πρακτικές συμβουλές για σωστή πρόσληψη πρωτεΐνης
Μεταξύ των λιγότερο γνωστών τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, η Carrera απαριθμεί ξηρούς καρπούς, σπόρους, κινόα, βρώμη και σόγια και τα παράγωγά της. «Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά η κινόα, η οποία είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και έχει παρόμοια οφέλη με τα όσπρια», προσθέτει η Crispín.
Ο χρόνος πρόσληψης πρωτεΐνης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τη χρησιμοποιεί. Η Crispín προτείνει την κατανομή της πρόσληψης πρωτεΐνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Ιδανικά, η πρωτεΐνη θα πρέπει να κατανέμεται σε τρία γεύματα για να προωθηθεί η συνεχής σύνθεση, η οποία ωφελεί τόσο τη μυϊκή μάζα όσο και την αναγέννηση των κυττάρων», προσθέτει.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι η μη κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό ή μεταξύ των γευμάτων. Η Parada συνιστά, για παράδειγμα, πρωινά με βάση το ελληνικό γιαούρτι, το γάλα, τους σπόρους chia, τη βρώμη και τα φρούτα. Και σνακ από μικρά σάντουιτς με ομελέτα, φρέσκο τυρί, ελαιόλαδο και αβοκάντο σε ψωμί ολικής αλέσεως.
«Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα δεν αποτελούν υποκατάστατο γεύματος, αλλά μάλλον συμπλήρωμα», προσθέτει η Parada. Επιμένει ότι θα πρέπει να επιλέγονται με βάση την ποιότητα και τις πιστοποιήσεις τους. Όσον αφορά τα πρωτεϊνούχα γιαούρτια, μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Ένα μενού για την αύξηση της μυϊκής μάζας
Η Laura Parada μοιράζεται αυτό ένα μενού 2000 kcal που εξασφαλίζει την απαραίτητη πρόσληψη πρωτεΐνης για την αύξηση μυϊκής μάζας σε έναν μέσο άνθρωπο.
ΠΡΩΙΝΟ 24 γραμμάρια πρωτεΐνης και 335 kcal Πουτίγκα φτιαγμένη με γιαούρτι, 70 χιλιοστόλιτρα γάλακτος ή φυτικού ροφήματος, τρία γραμμάρια σπόρους chia, 30 γραμμάρια βρώμης, ένα ακτινίδιο και τέσσερις φράουλες.
ΓΕΥΜΑ 36 γραμμάρια πρωτεΐνης και 648 kcal Ζυμαρικά μπολονέζ φτιαγμένα με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαγγέτι, 150 γραμμάρια άπαχο κρέας, ένα καρότο, μισό κολοκύθι, ένα τέταρτο κρεμμυδιού, μία ντομάτα, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
ΣΝΑΚ 21 γραμμάρια πρωτεΐνης και 408 θερμίδες Σάντουιτς με 30 γραμμάρια ψωμί ολικής αλέσεως, δύο αυγά ομελέτα, 30 γραμμάρια φρέσκο τυρί, ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και 40 γραμμάρια αβοκάντο.
ΔΕΙΠΝΟ 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και 564 θερμίδες. Σαλάτα με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα, πέντε ελιές, 40 γραμμάρια μοτσαρέλα, μισό κολοκύθι, μισή μελιτζάνα και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Διαβάστε επίσης | Καφέ cardigan: Είναι το fashion staple του φθινοπώρου






