κορωνοϊός-5-tips-για-σωστή-πρόληψη-137878

Η εξάπλωση του κορωνοϊού ανά τον κόσμο, καθώς και ο «βομβαρδισμός» από πληροφορίες που μας ενημερώνουν συνεχώς για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, έχουν οδηγήσει σε μία σύγχυση, που είναι πιθανό να μας αποπροσανατολίσει από το τι πραγματικά έχει σημασία.

Η Vogue συγκεντρώνει ό,τι πρέπει να ξέρετε για την πρόληψη από τον ιό σύμφωνα με τους ειδικούς:

Καθαρά χέρια

Όλοι οι ειδικοί επιμένουν πως το καλό πλύσιμο το χεριών αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Beth Virnig, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Μινεσότα, ο σωστός χρόνος για τον καθαρισμό των χεριών είναι 20 δευτερόλεπτα με αντισηπτικό σαπούνι, δίνοντας έμφαση στην περιοχή ανάμεσα από τα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια.

Μείνετε σπίτι αν είστε άρρωστοι

«Προτιμήστε το σπίτι, αν δεν αισθάνεστε καλά και ενθαρρύνετε τους φίλους σας να κάνουν το ίδιο», προτείνει η Virnig. Το ίδιο συνιστά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και συγκεκριμένα να κρατάτε απόσταση ενός μέτρου από κάποιον που βήχει ή φτερνίζεται.

Αν αρχίζετε να αισθάνεστε συμπτώματα κρυολογήματος, μην απευθυνθείτε απευθείας στον γιατρό σας ή σε κάποιο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να κάνουν πολλά ενώ κινδυνεύετε να κολλήσετε και άλλους, συμβουλεύει ο Steven Goodman, ειδικός υγείας. Αν τα συμπτώματα επιμένουν και έχετε δυσκολία στην αναπνοή, τότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια.

Αποφύγετε την άμεση επαφή με το πρόσωπό σας

Ο Goodman προτείνει να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, καθώς ο ιός κολλά και από ένα απλό άγγιγμα. Ακόμα και αν έρθετε σε επαφή με κάποια μολυσμένη επιφάνεια, η μόλυνση γίνεται αν ακουμπήσετε το πρόσωπό σας. «Μπορείτε να κολλήσετε και αναπνέοντας αέρα που είναι γεμάτος με σταγονίδια από τον βήχα ασθενούς ατόμου», λέει ο Goodman, αλλά «αυτά διατηρούνται στον αέρα, όσο διατηρούνται και στις επιφάνειες» Μία λύση είναι να σκουπίζετε με αντισηπτικά μαντηλάκια τις επιφάνειες που αγγίζετε.

Χρησιμοποιείστε αντισηπτικό χεριών

Αν δεν έχετε πάντα την ευκαιρία να πλύνετε τα χέρια σας, το αντισηπτικό χεριών είναι μία λύση. Το Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών προτείνει αντισηπτικό με 60% οινόπνευμα και ο Goodman συμβουλεύει πως πρέπει να καθαρίζετε τα χέρια σας μέχρι να εξατμιστεί τελείως το οινόπνευμα, το λιγότερο για 10 με 15 δευτερόλεπτα. Σημαντικό είναι πως τα αντισηπτικά με 99% οινόπνευμα δεν είναι κατάλληλα, καθώς η μίξη νερού και οινοπνεύματος σκοτώνει καλύτερα τους ιούς.

Προμηθευτείτε τα απαραίτητα

Εκτός από σαπούνι χεριών, η Virnig προτείνει να έχετε φαγητό στο ψυγείο, σε περίπτωση που αποφασίσετε να μείνετε σπίτι για λίγο. Όσον αφορά τις μάσκες, τονίζει πως η χρησιμότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι προφυλάσσουν τον αέρα από τα σταγονίδια βήχα αυτών που νοσούν. Για όσους δεν νοσούν, οι χειρουργικές μάσκες δεν αποτελούν ιδιαίτερο μέτρο πρόληψης του ιού.

MHT