balmain-ss23-όλες-οι-λεπτομέρειες-για-το-show-243947
©Acielle / Style Du Monde

Την πιο βιώσιμη συλλογή του μέχρι τώρα παρουσίασε ο Olivier Rousteing στο στάδιο Stade Jean-Bouin στο Παρίσι. Με έμπνευση από τις δικές του ρίζες και την αναγεννησιακή αισθητική, ο ταλαντούχος σχεδιαστής σφράγισε τη σεζόν SS23 με ένα εντυπωσιακό σόου, στο οποίο, εκτός από τις δημιουργίες, την παράσταση έκλεψε και η Cher.

H Cher σε ρόλο έκπληξη

Balmain SS23: Όλες οι λεπτομέρειες για το show-1
©Acielle / Style Du Monde

Ως icon της μουσικής και της μόδας, και έχοντας αφιερώσει την ζωή της στα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τα άγρια ζώα, η Cher είναι ένα πραγματικό role model με ουσιαστική απήχηση στη νέα γενιά, και φυσικά στους μεγαλύτερους που ακολούθησαν την πορεία της από τα πρώτα βήματα. Η παρουσία της στο σόου του Balmain ήταν εκτός από μια ευχάριστη έκπληξη και ένα σύμβολο αναγέννησης και αισιοδοξίας, στοιχεία που ενέπνευσαν τον Rousteing να δημιουργήσει. «Είναι ένα γράμμα αγάπης για τον πλανήτη μου», είπε ο ίδιος για τη συλλογή στα παρασκήνια.

Το σόου ήταν μέρος του Balmain Festival

Balmain SS23: Όλες οι λεπτομέρειες για το show-2
©Acielle / Style Du Monde

Το σόου πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Stade Jean-Bouin ως μέρος του ετήσιου Balmain Festival, όπου ο Rousteing προσκαλεί 12.000 ανθρώπους εκτός μόδας να παρακολουθήσουν το σόου του μαζί με διάφορες μουσικές performances. Αυτή τη φορά το μικρόφωνο κράτησε η Shygirl, μια εναλλακτική ανερχόμενη rapper από την Αγγλία. «Είναι απίστευτο γιατί ανοίγουμε στο κοινό τις κλειστές πόρτες της μόδας. Όλοι μιλούν για το inclusivity. Λοιπόν, ας μην το συζητάμε μόνο», είπε ο σχεδιαστής. Το φεστιβάλ λειτουργεί ως πλατφόρμα για τον Rousteing, με σκοπό να προσεγγίσει το τεράστιο κοινό που στηρίζει τον Balmain αλλά και να «συζητήσει» τα περιβαλλοντικά και διαπολιτισμικά μηνύματα που τον απασχολούν.

Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Balmain SS23: Όλες οι λεπτομέρειες για το show-3
©Acielle / Style Du Monde

«Αναρωτιέμαι ποια είναι η τάση του μέλλοντος και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», είπε ο Rousteing, απαριθμώντας τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της πιο βιώσιμης συλλογής του μέχρι σήμερα: φλούδες μπανάνας, ξύλο, raffia, 100 τοις εκατό βιώσιμα βαμβακερά λινά, και άλλα. «Ήταν πρόκληση για εμένα και την ομάδα μου να ανακαλύψουμε σε αυτόν τον νέο κόσμο, αλλά είναι τόσο κρίσιμο να λάβουμε υπόψη τη σημασία του». Το ταξίδι του στη βιωσιμότητα του έφερε στο μυαλό τις μεγάλες ανακαλύψεις της Αναγέννησης. Αυτός ο παραλληλισμός τον ενέπνευσε να εντάξει στη συλλογή του στα χερουβείμ του Μιχαήλ Άγγελου, τα σχέδια του Ντα Βίντσι και τα πρόχειρα σκιτσαρίσματα του Γκαλιλέι.

Ο Rousteing εμπνεύστηκε από τη δική του κληρονομιά

Balmain SS23: Όλες οι λεπτομέρειες για το show-4
©Acielle / Style Du Monde

Τα αναγεννησιακά μοτίβα της συλλογής ήταν αυτά που έκλεψαν την παράσταση, αλλά ήταν ο τρόπος που τα προσέγγισε και η δεξιοτεχνία του που έκαναν αυτή τη σειρά διαφορετική από εκείνες των τελευταίων ετών. Επηρεασμένος από τις ρίζες της δικής του πολιτιστικής κληρονομιάς, εμπνεύστηκε από διαφορετικές παραδόσεις της Αιθιοπίας και της Σομαλίας και εφάρμοσε αυτούς τους ενδυματολογικούς κώδικες σε εντυπωσιακές κατασκευές (γύψο, πλέξιμο, ύφανση και γλυπτική). Με με τη σειρά τους, αυτές οι δημιουργίες μετέφεραν τα αναγεννησιακά μοτίβα σε εμβληματικές σιλουέτες. «Είμαι μισός Σομαλός, μισός Αιθίοπας και υπάρχει πολλή αγάπη για την Αφρική μέσα μου. Η Αφρική είναι η γενέτειρα του κόσμου», είπε.

Couture αναφορές

Balmain SS23: Όλες οι λεπτομέρειες για το show-5
©Acielle / Style Du Monde

Κάπου ανάμεσα στην αναζήτηση της προσωπικής του ταυτότητας και τις εικόνες της αναγέννησης, ο Rousteing συναντήθηκε και με την υψηλή ραπτική. Συγκεκριμένα, οι νέες προτάσεις του Balmain έμοιαζαν σαν μια φυσική εξέλιξη αυτών από το ανδρικό μέρος της couture συλλογής που σχεδίασε τον Ιούλιο για τον Jean Paul Gaultier, συνδυάζοντας τις παναφρικανικές πολιτιστικές αναφορές της συλλογής Άνοιξη/Καλοκαίρι 1994 του γάλλου σχεδιαστή με τη δική του σχεδιαστική γλώσσα.

Διαβάστε επίσης | Εβδομάδα Μόδας Παρισιού: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Saint Laurent SS23 show