το-chanel-2023-24-metiers-dart-show-ταξίδεψε-στο-manchester-297180

Το γεγονός ότι ο οίκος Chanel επέλεξε έναν δρόμο στο Manchester, την μεταβιομηχανική μητρόπολη της Βόρειας Βρετανίας, 160 μίλια από το Λονδίνο, προκάλεσε θόρυβο. Γιατί; Η Virginie Viard αποκάλυψε την ιστορία πίσω από την επιλογή της να υποστηρίξει την multi-layered κουλτούρα της εργατικής τάξης της βρετανικής πόλης, και αυτό περιελάμβανε τα πάντα, από την μαεστρία στο ποδόσφαιρο, τη μουσική και την clubbing σκηνή (που εκτοξεύτηκε στα 80s και 90s) μέχρι το ιστορικό status του πιο αυθεντικού εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας τον 19ο αιώνα.

“Μου αρέσουν οι μικρές πόλεις”, δήλωσε. “Δεν θυμίζουν Λονδίνο ή Παρίσι. Ο παππούς και ο θείος μου διαχειρίζονταν την ποδοσφαιρική ομάδα της Lyon. Ο παππούς μου και η γιαγιά μου επίσης εργάζονταν στον τομέα των υφασμάτων εκεί”.

Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-1
©Jamie Stoker
1/15
Native Share

Κάπως έτσι έγινε αυτή η απροσδόκητη διασταύρωση ανάμεσα στις ρίζες της και τον πολυτελή γαλλικό οίκο (η Lyon είναι ο παραδοσιακός προμηθευτής υφασμάτων υψηλής ραπτικής), ενώ και η ίδια η Coco Chanel ερωτεύτηκε τα βρετανικά tweed την περίοδο της σχέσης της με τον Δούκα του Westminster και περνούσε χρόνο στην κατοικία του έξω από το Manchester. Μετά υπάρχει και η αγάπη της γενιάς της Viard στους Joy Division και όλη αυτή η ωμή ενέργεια της μουσικής και της τέχνης που είχε ο αντίπαλος του Λονδίνου, από σχεδόν πάντα.

Η κατάδυση στην βόρεια κουλτούρα ξεκίνησε μια μια πρόσκληση της Chanel σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Manchenster United και της Chelsea τη βραδιά πριν το show (μια μονομαχια ανάμεσα σε Βορρά και Νότο). Οι καλεσμένοι έλαβαν μια προσωποποιημένη ποδοσφαιρική μπλούζα της Manchester με το Νο 5 (όπως και το Chanel No 5). Ο αγώνα έληξε 2-1 υπέρ της Manchester και έτσι τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ ευνοϊκά.

Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-2
©Jamie Stoker
2/15
Native Share

Η βροχή είναι το επόμενο πράγμα για το οποίο είναι γνωστό το Manchester. Σκεφτείτε τους πίνακες του L.S. Lowry με ανθρώπους σαν σπίρτα κόντρα στον καιρό καθώς κατευθύνονται προς την εργασία τους στους μύλους. Φυσικά έβρεχε και κατά την διάρκεια του Métiers d’ Art show. Ομπρέλες περίμεναν τους διεθνείς καλεσμένους για να τους κατευθύνουν στς pub-style καρέκλες της Thomas Street, μια χαρακτηριστική γειτονιά με μπαρ, δισκοπωλεία, χώρους tatoo και ανεξάρτητες επιχειρίσεις, που δέχτηκε το άγγιγμα της Chanel με μια ειδική οροφή που στήθηκε για τη βραδιά.

Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-3
©Jamie Stoker
3/15
Native Share

Το Northern-girl επανερμηνεύτηκε κλείνοντας το μάτι στην εργατική τάξη της 60s και 80s pop κουλτούρας, με πλαϊνές φράντζες και γυμνά πόδια (είναι γνωστό πως στο Manchester αψηφούν το κρύο). Η Virginie Viard έχει καταφέρει να δώσει μια αίσθηση πραγματικότητας και φρεσκάδας στη Chanel. Έπαιξε με παραλλαγές του tweed suit, μέσα από φούστες στο γόνατο ή μίνι σε Α γαμμή. Ποδηλατικά σορτς φορέθηκαν μέσα από παλτό, μαζί με beatle καπέλα και ζώνες-αλυσίδες. Στη συνέχεια ακολούθησε το New Wave club με shiny μαύρα δερμάτινα για να είναι και ανθεκτικά στη βροχή. Είδαμε επίσης baby-doll φορέματα και κεντημένα body με καρφίτσες με το double C logo.

Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-4
©Jamie Stoker
4/15
Native Share

Ο Karl Lagerfeld δημιούργησε τα Métiers d’Art shows για να αναδείξει το craftsmanship των εξειδικευμένων οίκων couture προμηθευτών με τους οποίους συνεργάζεται η Chanel. Ο Lesage εστιάζει στο embroidery, o Goossens στα κοσμήματα, ο Le Marie στα φτερά, και ο Barrie the Scottish στα κασμιρένια πλεκτά. Η Viard έδωσε επίσης μια festive νότα μέσα από slogan πουλόβερμ σκούφους και κασκόλ εμπνευσμένα από το ποδόσφαιρο. Όλα ήταν πολύ Chanel και πολύ parisian φυσικά, ποτέ δεν απομακρύνεται από τα classics του οίκου. Υπήρχε επίσης μια πίστη στην ταυτότητα των κοριτσιών και των γυναικών του Manchester. Ακόμα και όταν υπήρχε οικονομική στενότητα στις πληρωμές των εργατών, το να ντύνεσαι καλά για να βγεις έξω αποτελούσε μέρος της φιλοσοφίας αυτής της πόλης. Με το ένα ή τον άλλο τρόπο, το Chanel show έκανε το Manchester υπερήφανο.

Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-5
©Jamie Stoker
5/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-6
©Jamie Stoker
6/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-7
©Jamie Stoker
7/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-8
©Jamie Stoker
8/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-9
©Jamie Stoker
9/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-10
©Jamie Stoker
10/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-11
©Jamie Stoker
11/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-12
©Jamie Stoker
12/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-13
©Jamie Stoker
13/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-14
©Jamie Stoker
14/15
Native Share
Το Chanel 2023/24 Métiers d’art show ταξίδεψε στο Manchester-15
©Jamie Stoker
15/15
Native Share
MHT