έργα-τέχνης-288458

Η Miuccia Prada παρουσίαζε πάντα τη δική της εκδοχή της ομορφιάς, απορρίπτοντας το προφανές και κοινώς αποδεκτό και εφευρίσκοντας το ugly chic, ένα κομβικό κεφάλαιο στη μόδα που ξεφεύγει από τους κανόνες και εξερευνά το διαφορετικό. Αυτή η φιλοσοφία την έφερε κοντά με τον cocreative director του οίκου της, Raf Simons, με τον οποίο επανερμήνευσαν την ιδέα της ομορφιάς μέσα από τη συλλογή Fall/Winter 2023 που παρουσιάστηκε στο Μιλάνο, εκφράζοντας τη σημασία του να νοιάζεσαι. Κεντρικό κομμάτι της συλλογής -που αναμένεται να αποτελέσει το viral street style look της νέας σεζόν-, είναι η λευκή φούστα με τα κεντημένα origami λουλούδια που θυμίζει νυφικό. Έτσι τοποθετείται μια bridal δημιουργία στην καθημερινότητα, σαν μια χειρονομία αγάπης και τρυφερότητας που θα θέλαμε νιώσουμε όλοι. «Οι τυπικές “στολές εργασίας” αντιμετωπίζονται σαν υποδεέστερες. Οπότε, γι’ αυτήν τη συλλογή μας άρεσε η ιδέα να τις γιορτάσουμε, γιατί αυτά τα ρούχα είναι σημαντικά, αυτοί που τα φορούν είναι σημαντικοί, η δράση τους είναι σημαντική. Οι ζωές τους. Συνέβη όμως και το αντίθετο. Πήραμε κομμάτια από μια ιδιαίτερη περίσταση, όπως ένα νυφικό που δημιουργείται για μία μόνο ημέρα, και τα κάναμε καθημερινά. Γιατί αυτή η γιορτή της αγάπης να είναι για μια μόνο ημέρα;», λέει ο Raf Simons και η Miuccia Prada προσθέτει: «Η πραγματικότητα είναι πλούσια. Η αληθινή ζωή είναι πολύ πιο πλούσια από τη φαντασία. Και πιο σημαντική. Για εμένα, η ουσία αυτού που κάνουμε είναι να δίνουμε σημασία στα καθημερινά. Η καθημερινή ζωή αξίζει όμορφα πράγματα. Γιατί κάθε μέρα αξίζει».

Έργα τέχνης-1

Οι συγκεκριμένες bridal φούστες μας συστήθηκαν σε μίνι και μίντι μήκος, αλλά και με όγκο, και συνδυάστηκαν με το πιο διακριτικό κομμάτι μιας γκαρνταρόμπας, το γκρι πλεκτό τοπ, προτείνοντας στην ουσία ένα νέο everydaywear όπου το οικείο και το φαντασιακό συναντιούνται και ισορροπούν αρμονικά. Αυτές δημιουργήθηκαν με προδιαγραφές υψηλής ραπτικής από έμπειρες μοδίστρες οι οποίες αφιέρωσαν άπειρες ώρες δουλειάς για να καταλήξουν στο 3D εφέ με τα ντελικάτα λουλούδια που αιωρούνται, ακολουθώντας τις κινήσεις του σώματος. Οι τρεις διαφορετικές και εξαιρετικά περίπλοκες τεχνικές κεντήματος αποκαλύπτουν και την έμφαση που δίνει στη χειροτεχνία το brand.

Έργα τέχνης-2

Στην Pendant embroidery μεγάλα σατέν άνθη, όπως πετούνιες, κρίνοι και τουλίπες, κατασκευάστηκαν στο χέρι από καπιτονέ ύφασμα και τοποθετήθηκαν με τη βοήθεια αργαλειού ένα προς ένα πάνω σε ένα διπλό ύφασμα, ενώ το tulle layer από πάνω θυμίζει νυφικό πέπλο.

Έργα τέχνης-3

Στη Standing embroidery μικρά γιασεμί κεντήθηκαν πάνω σε ένα layer από τούλι που κάλυπτε τη φούστα. Τα κοτσάνια των λουλουδιών είναι χειροποίητα και κατασκευάστηκαν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια από ειδική βαμβακερή οργάντζα, ενώ κεντήθηκαν με αργαλειό με μοναδική ακρίβεια ώστε να διασφαλιστεί πως θα παραμείνουν στη θέση τους με λίγες μόνο σταυρωτές ραφές. Στην Pom Pom embroidery, τέλος, τα υφάσματα κόπηκαν σε λωρίδες και στη συνέχεια ενώθηκαν με μια τεχνική σιδερώματος.

Έργα τέχνης-4

Σε αυτήν τη συλλογή Prada η ομορφιά δεν ορίζεται από την αισθητική, αλλά από την ανάγκη για αγάπη και φροντίδα.

Έργα τέχνης-5Έργα τέχνης-6Έργα τέχνης-7

MHT