εβδομάδα-μόδας-μιλάνου-5-πράγματα-που-π-243186
©GoRunway

Η δεύτερη συλλογή του Matthieu Blazy για τον οίκο Bottega Veneta, ήταν φυσικά πολυαναμενόμενη. Για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023, ο creative director του οίκου ονόμασε την κολεξιόν του Peverse Banality. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

Τα πρώτα έξι looks της συλλογής Bottega Veneta, ανάμεσά τους και αυτό της Kate Moss, θα μπορούσε να αποτελεί στιγμιότυπο από street style του 1990, με τα polo T-shirts, τα oversized καρό πουκάμισα και τα άνετα chinos, αντιπροσωπεύουν την ιδέα του perverse banality για τον Matthieu Blazy. Δέκα χρόνια πριν αυτός ο φετιχισμός του συνηθισμένου ονομάστηκε normcore. Ο Matthieu Blazy όμως ανέβασε τον πήχη με κομμάτια “ψευδαίσθηση”, φτιαγμένα από δέρμα. Όλοι στο στούντιο φορούν τα ίδια, ένα T-shirt, ένα πουκάμισο, μια φούστα, αυτό το casual comfort θέλαμε να ανανεώσουμε στην Bottega Veneta, με στοιχεία που αναγνωρίζει μόνο αυτός που τα φορά.

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Bottega Veneta SS23 show-1
©GoRunway

Το σκηνικό 

Το χρωματιστό catwalk σχεδιάστηκε από τον New-York based Ιταλού αρχιτέκτονα Gaetano Pesce, τα γλυπτά του οποίου ισορροπούν μεταξύ του industrial και του απτού. Το σετ στη Fabbrica Orobia, έμοιαζε με μια αφηρημένη ιδέα του urban τοπίου. Η ιδέα ήταν μια απεικόνιση του κόσμου σε ένα μικρό δωμάτιο, κάθε πόλη με διαφορετικό χαρακτήρα. “Είχαμε πολλές συζητήσεις για το diversity “.

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Bottega Veneta SS23 show-2
©GoRunway

Το νέο κεφάλαιο

Καθώς το show συνεχιζόταν, το normcore στυλ του Matthieu Blazy γινόταν όλο και λιγότερο εμφανές. Τα παντελόνια απέκτησαν καμπύλες, τα tailored coats και τα coat dresses, τόνισαν την σιλουέτα με όγκο. Σταδιακά στο catwalk έκαναν την εμφάνισή τους jacquard κοστούμια με laser-cut τρισδιάστατες φλοράλ δερμάτινες φούστες, αλλά και φορέματα με κρόσσια και χειροποίητες κεντημένες λεπτομέρειες.

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Bottega Veneta SS23 show-3
©GoRunway

Στο urban landscape των Blazy και Pesce, το diversity ήταν το κλειδί. Αυτό δεν αφορά μόνο το cast, τις διαφορετικές ηλικίες και τις εθνικότητες, αλλά και τα ίδια τα ρούχα. “Ο Bottega έχει να κάνει με ανθρώπους που ταξιδεύουν στον κόσμο. Αγοράζουν ένα φόρεμα, μετά βρίσκουν ένα παντελόνι. Είναι από τη Νοτιοανατολική Ασία, από την Αφρική, τη Νότια Αμερική; Δεν ξέρουμε. Τα κάναμε όμως να μοιάζουν από το μέλλον “, σχολίασε. Η προσέγγιση του Matthieu Blazy είναι απελευθερωτική, και αυθεντικά παγκόσμια. Τα τρία graphic fringe φορέματα ήταν μια ωδή στην οπτική γλώσσα του Gaetano.

Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Bottega Veneta SS23 show-4
©GoRunway

Τα νέα αξεσουάρ

Οι νέες leather bags του Matthieu Blazy θυμίζουν χάρτινες τσάντες των σούπερ μάρκετ και τις canvas bags που βλέπουμε να κυκλοφορούν σε όλο τον πλανήτη. Το τελικό μήνυμα της συλλογής ήταν όλα αυτά τα στοιχεία που μας ενώνουν, όπου και οποίοι και αν είμαστε.