fileps-scrapbook-agglomerati-για-όλες-τις-εποχές-187158

Ο Ιταλός επιμελητής μόδας Francesco Casarotto εξερευνά τους τρόπους που η μόδα αντανακλά το ψυχισμό μας, μέσα από μια ιδιαίτερη συλλογή που καλύπτει τις τέσσερις εποχές του χρόνου. 

FM: Πώς προέκυψε η ιδέα πίσω από τη νέα σας συλλογή με τον τίτλο Agglomerati;

FC: Η ανάμειξη του σώματος στη δημιουργία – σε αυτή την περίπτωση των χεριών – βοήθησε ώστε η σκέψη να μεταβληθεί σε πράξη μέσα από ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Γενικότερα, αυτή η εμπειρία είχε την αίσθηση της “γέννας”, δηλαδή μιας διαδικασίας που εξελίσσεται αποσπασματικά και κορυφώνεται.  Ομολογώ πως ήταν πραγματικά πολύ έντονη!

Ο τίτλος Agglomerati ( στην αγγλική Agglomerations) μεταφράζεται ως η συγκέντρωση πολλών υλικών για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Το επάγγελμα του fashion stylist αφορά περισσότερο μια εγκεφαλική διάσταση παρά μια πρακτική ενασχόληση και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έφτασε κάποια στιγμή που συνειδητοποίησα πως είχα ξεχάσει πόσο όμορφο είναι να φτιάχνω κάτι με τα χέρια μου! Μέσα από αυτή τη διαπίστωση προέκυψε το project Agglomerati.

Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-1
©Omar Macchiavelli
1/9
Native Share

FM: Το project Agglomerati βασίζεται στις συναντήσεις και τους διαλόγους σας με την Δρ. Nadia Taverna. Μιλήστε μας για αυτό…

FC: Η Δρ. Taverna είναι κλινική ψυχολόγος την οποία επισκέπτομαι τα τελευταία 10 χρόνια η οποία με βοήθησε να αποδεχτώ τον εαυτό μου – γιατί μόνο όταν γνωρίσουμε τον εαυτό μας μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με επιτυχία. Μέσα από τις συναντήσεις και τους διαλόγους μας ανακάλυψα διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας, τις διαθέσεις και των συναισθημάτων μου! Οι χαρακτήρες που υποδυομαστε στην καθημερινότητα μας, βασίζονται στους φόβους τις αδυναμίες και τα όνειρά μας! Θα έλεγα πως σε κάθε εικόνα από το project Agglomerati ενσωματώνεται μία διαφορετική εκδοχή μου.

Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-2
©Omar Macchiavelli
2/9
Native Share

FM: Ποιος είναι ο ρόλος της μάσκας, όχι μόνο στη μόδα αλλά και στην ζωή μας;

FC: Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, στη λογοτεχνία, στις τέχνες και το θέατρο, η μάσκα αποκρύπτει την μορφή ενός ατόμου την ίδια στιγμή που δίνει μια νέα ταυτότητα ισοδύναμη με την ανυπαρξία. Στο σινεμά και στα κόμικ η μάσκα έχει την ιδιότητα της ενδυνάμωσης του ήρωα. Αυτό που προσπάθησα να πετύχω φτιάχνοντας αυτές τις μάσκες ήταν να δημιουργήσω χαρακτήρες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους ανθρώπους που τις φορούν. Όλες λειτουργούν αυτόνομα, σαν ξεχωριστοί χαρακτήρες.

Στη μόδα για παράδειγμα, ένα από τα πράγματα που με συναρπάζουν είναι η χρήση της μάσκας στις επιδείξεις όπως στην περίπτωση του Martin Margiela, που αποσκοπεί στην ουδετεροποίηση στα πρόσωπα των μοντέλων για να ενισχύσει την έμφαση προς στις ενδυματολογικές του προτάσεις. Άλλοι συνάδελφοι του όπως ο Alexander McQueen και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Paco RabanneJulien Dossena – μέσα από τη μάσκα δημιούργησαν ένα νέο είδος ηρωισμού.

Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-3
©Omar Macchiavelli
3/9
Native Share

FM: Πώς συνέβαλε η πανδημία στην πραγμάτωση της ιδέας σας;

FC: Θα έλεγα πως σε προσωπικό επίπεδο, μέσα από την εμπειρία της καραντίνας είχα αρκετό χρόνο για να συγκεντρωθώ στη γνώση και μαζί να βελτιώσω τον εαυτό μου κάνοντας αυτοκριτική. Με ενέπνευσε αρκετά δημιουργικά αυτή η περίοδος. Πρόκειται για μια δημιουργική αντίδραση μέσα από ένα υβριδικό concept που συνδυάζει τη χειροτεχνία την τέχνη και τη μόδα.

Πιστεύω πως η κατηγοριοποίηση της συλλογής σε σεζόν περιορίζει, όχι μόνο την ιδέα αλλα και τη ζωή των χαρακτήρων που έχω δημιουργήσει – θα ήταν άδικο άλλωστε να ζουν μόνο για 6 μήνες. Έχω την άποψη ότι το γενικότερο σύστημα της μόδας πλέον αλλάζει και η ιδέα του εποχιακού είναι κάπως ξεπερασμένη.

Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-4
©Omar Macchiavelli
4/9
Native Share
Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-5
©Omar Macchiavelli
5/9
Native Share
Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-6
©Omar Macchiavelli
6/9
Native Share
Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-7
©Omar Macchiavelli
7/9
Native Share
Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-8
©Omar Macchiavelli
8/9
Native Share
Filep’s Scrapbook: Agglomerati για όλες τις εποχές-9
©Omar Macchiavelli
9/9
Native Share

Credits: Photographer Omar Macchiavelli, Stylist Francesco Casarotto, Fashion assistant Lucia Giustozz, Set designer Lorenzo Dispensa, Special thanks to Gabriele Litta

Διαβάστε επίσης | Οι Deux Hommes και η εξέλιξη της ελληνικής μόδας