fileps-scrapbook-cecilie-bahnsen-σκανδιναβικος-μινιμαλισμο-213811

Οι συλλογές της Cecilie Bahnsen περικλείουν το όνειρο, την άνεση και τη χαρά του να ντύνεται κανείς κάθε μέρα με ρούχα που ράβονται με γνώμονα την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση. Η Δανή σχεδιάστρια που βλέπει τη μόδα σαν μια γιορτινή αφήγηση μας μιλά για την ισορροπία μεταξύ θηλυκότητας και κομψότητας.

Filep Motwary: Από πού αντλεί την έμπνευσή της η καλοκαιρινή σας συλλογή; 

Cecilie Bahnsen: Μετά απο τον εγκλεισμο που όλοι ζήσαμε,  ο καθένας μας στη δική του φούσκα, το μόνο που μπορούσα να κάνω συντροφιά με τη μικρή μου ομάδα ήταν να ανατρέξουμε σε προηγούμενες συλλογές και να συγκεντρώσουμε σ’ένα moodboard όλα τα αγαπημένα μας στοιχεία. Με αυτό ως αφετηρία, δωσαμε εμφαση στις υφές των υφασμάτων και το πως συμπεριφέρονται ή  προσαρμόζονται πάνω στο σώμα. Στόχος μας ήταν να επανέλθουμε στην έννοια της λεπτομέρεια στη ραπτική μέσα από το πρίσμα της καθημερινής ένδυσης.

Κάθε νέα σεζόν αποτελεί επέκταση της προηγούμενης, μια τακτικη που εφαρμόζουμε ανέκαθεν σε μια προσπάθεια μας να τελειοποιήσουμε όλα όσα κάνουμε και να ορίσουμε εκ νέου τα δημιουργικά μας όρια. Είναι μια μέθοδος για να πιέσουμε τους εαυτούς μας να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Ειδικά για την καλοκαιρινή συλλογή, αυτός ο τρόπος σκέψης αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος!

Filep’s Scrapbook: Cecilie Bahnsen – Σκανδιναβικος Μινιμαλισμος Με Αίσθηση Ευθύνης-1
©Cecilie Bahnsen SS22 © Josefine Seifert
1/6
Native Share

FM: Τι είναι αυτό που θέλετε να εκφράσετε μέσα από τις συλλογές σας; 

CB: Την ομορφιά στο καθημερινό ντύσιμο και τη δύναμη της θηλυκότητας.

FM:Η δουλειά σας αντανακλά τον σύγχρονο φεμινισμό. Πως αντιλαμβάνεστε τον φεμινισμό ως σχεδιάστρια μόδας;

CB: Μέσα από τις συλλογές μου εξερευνώ συνεχώς τα όρια μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, χρηστικού και ρομαντικού. Δημιουργώ ρούχα για γυναίκες που θέλουν να νιώθουν δυνατές, όμορφες… Η φιλοσοφία πίσω από το brand αποτελείται από τη μίξη του σκανδιναβικου μινιμαλισμού με τον ρομαντισμό της υψηλής ραπτικής και την ενσωμάτωση τους σε μια λειτουργική σιλουέτα με όμορφες λεπτομέρειες. Οι συλλογές φτιάχνονται για να φορεθούν, να αγαπηθούν και να έχουν διάρκεια. Είναι πάντως σίγουρο πως η διάθεση μιας γυναίκας αλλάζει αμέσως όταν φορέσει μια δημιουργια Cecilie Bahnsen

Filep’s Scrapbook: Cecilie Bahnsen – Σκανδιναβικος Μινιμαλισμος Με Αίσθηση Ευθύνης-2
©Cecilie Bahnsen SS22 © Josefine Seifert
2/6
Native Share

FM:Πόσο σημαντική είναι για εσάς η τελετουργία του fashion show;Πως μπορεί ένα φόρεμα να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση;

CB: Η παρθενική μας επίδειξη κατά την πρόσφατη Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Μια επίδειξη ειναι μια γιορτή, ενώ αποτελεί φόρο τιμής για όλη τη σκληρή δουλειά πίσω από την παραγωγή μιας συλλογής.  Ειναι μια  ευκαιρία για να δείξουμε στον κόσμο τι δημιουργήσαμε όλες εκείνες τις αξημέρωτες νύχτες στο εργαστήρι μας. Ένα φόρεμα αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα εμπόρευμα  αφού πρόκειται για μια αφήγηση που ξεκινά πολύ πριν το αποτέλεσμα και περιλαμβάνει τη γνώση που μεταφράζεται μέσα από πολλά χέρια και ώρες δουλειας: τεχνίτες από όλη την Ευρώπη, χάντρες που κεντώνται στο χέρι, τεχνικές όπως εκείνη του ντραπέ που γίνεται κατευθείαν πάνω στο σώμα κ.λπ. Ακολουθούν οι στιγμές που βιώνει το ίδιο το σώμα μέσα στο ρούχο μέχρι αυτό να γίνει κειμήλιο που θα περάσει από τη μια γενιά στην άλλη, απο την μάνα στην κόρη, την αδερφή ή τη φίλη μιας γυναίκας..

Filep’s Scrapbook: Cecilie Bahnsen – Σκανδιναβικος Μινιμαλισμος Με Αίσθηση Ευθύνης-3
©Cecilie Bahnsen SS22 © Josefine Seifert
3/6
Native Share

FM: Η πανδημία μας εξανάγκασε για επανεκκίνηση…

CB: Για εμάς, η Covid ήταν μια ώθηση προς ένα πιο υπεύθυνο επιχειρηματικό μοντέλο, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πυρετωδώς για να πετύχουμε. Εν μέσω της πανδημίας λανσάραμε τη συλλογή Encore, που είναι μια αναβάθμιση της κύριας συλλογής Cecilie Bahnsen,  που φτιάχνεται από υφάσματα αρχειοθέτησης και ιδέες από προηγούμενες capsule συλλογές. Με έντονη την αίσθηση της ευθύνης που προέκυψε απο την η περιβαλλοντική αλλαγή, μειώσαμε την παραγωγή από τέσσερις συλλογες ανα έτος σε δύο.

Filep’s Scrapbook: Cecilie Bahnsen – Σκανδιναβικος Μινιμαλισμος Με Αίσθηση Ευθύνης-4
©Cecilie Bahnsen SS22 © Josefine Seifert
4/6
Native Share
Filep’s Scrapbook: Cecilie Bahnsen – Σκανδιναβικος Μινιμαλισμος Με Αίσθηση Ευθύνης-5
©Cecilie Bahnsen SS22 © Josefine Seifert
5/6
Native Share
Filep’s Scrapbook: Cecilie Bahnsen – Σκανδιναβικος Μινιμαλισμος Με Αίσθηση Ευθύνης-6
©Cecilie Bahnsen SS22 © Josefine Seifert
6/6
Native Share
MHT