fileps-scrapbook-eudon-choi-ρούχα-με-διάρκεια-στο-χρόνο-303823

Ο Νοτιοκορεάτης σχεδιαστής Eudon Choi δημιουργεί ρούχα με άξονα το πνεύμα! Αν και αρχικά, η οικογένειά του ήθελε να δει τον Choi ως γιατρό ή οδοντίατρο όπως ο πατέρας του, αποδέχθηκαν και υποστήριξαν πλήρως την επιλογή του να ακολουθήσει το δρόμο της μόδας. Σήμερα, οι συλλογές του πωλούνται σε κόσμο που εκτιμά το διαχρονικό αλλά και σύγχρονο design.

Filep Motwary: Πώς αντιλαμβάνεστε το γενικότερο πλαίσιο της μόδας; Τι χρειάζεται να αλλάξει κατά τη γνώμη σας;

Eudon Choi: Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στις τάσεις που προκύπτουν κάθε σεζόν. Αντιθέτως, προσπαθώ να επικεντρωθώ στο πώς θα προχωρήσουμε ως επωνυμία στο επόμενο βήμα μας.

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια παράξενη περίοδο, πιθανώς γιατί η παγκόσμια οικονομία δεν είναι στα  καλύτερα της και πιστεύω πως αυτός ήταν ο λόγος που οι περισσότεροι σχεδιαστές έδειξαν basic συλλογές για το φετινό καλοκαίρι. 

Filep’s Scrapbook: EUDON CHOI, Ρούχα με Διάρκεια στο Χρόνο-1
©Eudon Choi SS24 © Michelle Marshall
1/7
Native Share

Ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης της καλοκαιρινής σας συλλογής;

Η συλλογή EUDON CHOI δεν περιλαμβάνει ανδρικά σχέδια ενδυμάτων, ωστόσο ορισμένα από τα ρούχα που προτείνουμε δίνουν χώρο στην επιλογή του φύλου και σίγουρα μπορούν να φορεθούν απο αγόρια.

Η εκπαίδευσή μου στο ανδρικό ντύσιμο θα επηρεάζει πάντα τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζω για τις γυναίκες ρούχα και η γραμμές μου ακροβατούν μεταξύ ανδρικού και γυναικείου αλλά ποτέ ανδρόγυνου.

Filep’s Scrapbook: EUDON CHOI, Ρούχα με Διάρκεια στο Χρόνο-2
©Eudon Choi SS24 © Michelle Marshall
2/7
Native Share

Με τον τίτλο Chasing Butterflies η συλλογή SS24 εμπνέεται απο την ονειρική τέχνη της ιμπρεσιονίστριας ζωγράφου Berthe Morisot, η οποία μπορούσε με ευκολία να αποτυπώνει παροδικές στιγμές στο χρόνο, προβάλλοντας συχνά την παροδική ομορφιά της καθημερινής ζωής που είναι γεμάτη εξελισσόμενα συναισθήματα και διαθέσεις. Ενώ το ταλέντο της Morisot συχνά επισκιάζεται από τους άντρες ιμπρεσιονιστές της εποχής της, με γοήτευσε η μοναδική της οπτική για τη γυναικεία αντίληψη η οποία αποτέλεσε την κυριότερη πηγή ενημέρωσης για τη δουλειά της.

Filep’s Scrapbook: EUDON CHOI, Ρούχα με Διάρκεια στο Χρόνο-3
©Eudon Choi SS24 © Michelle Marshall
3/7
Native Share

Από την εμπειρία σας, ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αξία των ρούχων που επιλέγουμε να φορέσουμε ή να κρατήσουμε στην γκαρνταρόμπα μας;

Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ υποκειμενική ερώτηση, καθώς πια δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για το πώς οι άνθρωποι εκτιμούν ή επιλέγουν τα ρούχα τους. Προσωπικά επενδύω σε καλοφτιαγμένα ρούχα που μπορώ να φορέσω ξανά και ξανά και αυτή η αντίληψη αντικατοπτρίζεται και στα σχέδιά μου. Αγοράζω μόνο ρούχα που δεν έχω σκοπό να πετάξω ποτέ. Τη στιγμή που επιλέγω ένα ένδυμα το κάνω έχοντας πλήρη συνείδηση. Φροντίζω ώστε τα πράγματα που αγοράζω να έχουν κάποια κλασική αξία ώστε να μπορεί να παραμείνουν στην γκαρνταρόμπα για χρόνια. Είναι λυπηρό που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθαρρύνουν τις μάζες να μην φορούν το ίδιο πράγμα πάνω από δύο φορές.

Filep’s Scrapbook: EUDON CHOI, Ρούχα με Διάρκεια στο Χρόνο-4
©Eudon Choi SS24 © Michelle Marshall
4/7
Native Share

Πώς μπορεί ένα ρούχο να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση;

Ένα φόρεμα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα εμπόρευμα – παρόλο η πραγματική αξία του ενδύεσθαι τονίζεται μέσα από καθημερινό μας ντύσιμο, όπου προσπαθούμε πάντα να δώσουμε λίγο δράμα – το οποίο συνήθως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Επομένως, ακόμα και μια εικόνα απόλυτα ταπεινή, μπορεί να δώσει στο χρήστη αρκετή «παρουσία» ώστε όταν περπατά στο δρόμο ή εισέρχεται σε κάποιο χώρο να αφήνει πίσω μια συγκεκριμένη εντύπωση γύρω από το άτομο του/της.

Filep’s Scrapbook: EUDON CHOI, Ρούχα με Διάρκεια στο Χρόνο-5
©Eudon Choi SS24 © Michelle Marshall
5/7
Native Share

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος του σχεδιαστή μόδας σήμερα τόσο από επιχειρηματική, πρακτική όσο και από ιδεολογική άποψη; Πώς μπορούμε να κάνουμε την επιχείρηση μόδας πιο βιώσιμη;

Με κάθε ειλικρίνεια, υπάρχουν πάρα πολλές μάρκες μόδας στον κόσμο – και ως ανεξάρτητος σχεδιαστής, έχω μάθει να επικεντρώνομαι στην ανάπτυξη της δικής μου επωνυμίας και να καλλιεργώ την ισχύ της. Είναι γεγονός πως η μόδα δίνει πάντα ευχαρίστηση στον χρήστη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αυτοέκφραση, γι’ αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό που κάνω – αλλά είναι ταυτόχρονα ανησυχητικό αν συλλογιστούμε τη ζημία που κάνει η βιομηχανία της μόδας στον πλανήτη. Μερικές φορές, θέλω να σταματήσω ότι κάνω επειδή σκέφτομαι ότι κάποια από τα ρούχα μου θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή. Οπότε πιστεύω ότι είναι ουσιαστικό εμείς οι σχεδιαστές να χρησιμοποιούμε πιο βιώσιμα υλικά αλλά και τα ρούχα που δημιουργούμε να έχουν διάρκεια!

Filep’s Scrapbook: EUDON CHOI, Ρούχα με Διάρκεια στο Χρόνο-6
©Eudon Choi SS24 © Michelle Marshall
6/7
Native Share

Θα προτιμούσα ο κόσμος να με γνωρίζει ως ένα μικρό brand χειροτεχνίας, γνωστό για την εξαιρετική ποιότητα και τα καλά του σχέδια.

Filep’s Scrapbook: EUDON CHOI, Ρούχα με Διάρκεια στο Χρόνο-7
©Eudon Choi © Christian Peterson
7/7
Native Share
MHT