fileps-scrapbook-η-έννοια-της-διαχρονικότητας-σύμ-236373

O Edward Crutchley έχει ήδη τραβήξει την προσοχή μας μέσα από την εκπληκτική του ικανότητα να συνδυάζει διακριτικά τη βρετανική πολυτέλεια με τη μόδα του δρόμου! Μέσα από ένα καθαρά υποδειγματικό τρόπο εκτέλεσης που είναι εξίσου επεξηγηματικός και εκπαιδευτικός, οι δημιουργίες του για τον επόμενο χειμώνα φέρουν εμφανή χαρακτηριστικά από διαφορετικά σημεία της ανθρώπινης ιστορίας.

FM: Ποιο το σημείο εκκίνησης της χειμερινής σας συλλογής, από πού αντλεί την έμπνευσή της και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τα έξω;

EC: Θα έλεγα πως αποτελεί τη συνέχεια της περασμένης σεζόν, μόνο που αυτή τη φορά η αίσθηση που κυριάρχησε ήταν κάπως gothic με πιο σκοτεινή διάθεση. Όταν σχεδίαζα αυτά τα ρούχα σκεφτόμουν διάφορους τρόπους γύρω από το πως θα μπορούσαμε να ζήσουμε πέρα από τη συμβατική μας κοινωνία καθώς και ιδέες που με κάποιο τρόπο αντικατοπτρίζουν αξίες που είναι διαχρονικές.

Filep’s Scrapbook: Η έννοια της διαχρονικότητας σύμφωνα με τον Edward Crutchley-1
©Edward Crutchley FW22/23 © Elena Molina Martinez
1/7
Native Share

FM: Γιατί είναι σημαντικό για εσας παράγετε μόδα που ξεπερνά τις ανάγκες της καθημερινότητας;

EC: Δεν προσδοκώ ότι θα φορεθούν όλες οι ιδέες που παρουσιάζονται στη πασαρέλα, ωστόσο μου αρέσει να κάνω τους ανθρώπους να σκέφτονται.

Το ζητούμενο κάθε συλλογής είναι πως αυτά τα ρούχα πρέπει να αγοράζονται και να φοριούνται. Οι καλεσμένοι μιας επίδειξης μόδας συνήθως βιώνουν το γεγονός σαν μια ευχάριστη εμπειρία και αφήνονται στη μαγεία της ιστορίας πάνω στην οποία βασίστηκε η δημιουργία.

Filep’s Scrapbook: Η έννοια της διαχρονικότητας σύμφωνα με τον Edward Crutchley-2
©Edward Crutchley FW22/23 © Elena Molina Martinez
2/7
Native Share

FM: Θα μπορούσε η προχωρημένη ηλικία μιας γυναίκας να αποτελεί εμπόδιο στη σχέση της με τη μόδα; Πως μπορεί ένα φόρεμα π.χ να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση;

EC: Οταν σχεδιάζω, δεν λαμβάνω υπόψη το φύλο ή την ηλικία. Για μένα τα ρούχα απευθύνονται σε όποιον θέλει να τα φορέσει. Άλλωστε, ενας διαφορετικός τρόπος σκέψης και προσέγγισης μιας συλλογής δεν θα ήταν καθόλου μοντέρνος.

Filep’s Scrapbook: Η έννοια της διαχρονικότητας σύμφωνα με τον Edward Crutchley-3
©Edward Crutchley FW22/23 © Elena Molina Martinez
3/7
Native Share

FM: Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία την οποία ακολουθείτε;

EC: Κάθε σεζόν ξεκινώ συλλέγοντας εικόνες – κάποιες χρήσιμες,  κάποιες εντελώς ανόητες – μέχρι ωσότου να πυροδοτήσουν κάτι στο μυαλό μου και την ίδια στιγμή μαζεύω υφάσματα που έχουν ενδιαφέρον, κεντήματα κ.λπ. Η αφετηρία είναι πάντα το «τέρμα’ της προηγούμενης συλλογής και από εκείνο το σημείο ξεκινώ να σκέφτομαι και να δημιουργώ. Καθώς οι ιδέες, παλιές και καινούργιες, συναντώνται, ξεκινώ να τις επεξεργάζομαι και αρχίζω να σκιτσάρω.

Filep’s Scrapbook: Η έννοια της διαχρονικότητας σύμφωνα με τον Edward Crutchley-4
©Edward Crutchley FW22/23 © Elena Molina Martinez
4/7
Native Share

Στο τέλος παραδίνω όλη αυτή την προετοιμασία στις ομάδες με τις οποίες συνεργάζομαι ώστε να ξεκινήσουν την υλοποίηση των δειγμάτων της νέας συλλογής. Μου αρέσει να είμαι περιτριγυρισμένος με ‘όλα μου τα υπάρχοντα και γι’ αυτό το λόγο δεν έχω κάποιο ξεχωριστό χώρο εργασίας πέρα από το σπίτι μου. Τα κάνω όλα μέσα εκει.

Filep’s Scrapbook: Η έννοια της διαχρονικότητας σύμφωνα με τον Edward Crutchley-5
©Edward Crutchley FW22/23 © Elena Molina Martinez
5/7
Native Share

FM: Πώς αντιλαμβάνεστε το γενικότερο πλαίσιο της μόδας; Τι χρειάζεται να αλλάξει κατα τη γνώμη σας;

EC: Κύριος στόχος μου παραμένει να εργάζομαι με σεβασμό προς το περιβάλλον. Η ομάδα μου κι εγώ εργαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα, τοπικά, συγκεντρωτικά  και προσπαθούμε πραγματικά να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται, λιγότερα  μη-βιοδιασπώμενα υφάσματα.

Filep’s Scrapbook: Η έννοια της διαχρονικότητας σύμφωνα με τον Edward Crutchley-6
©Edward Crutchley FW22/23 © Elena Molina Martinez
6/7
Native Share

FM: Τι επηρεάζει τον τροπο που εσεις δημιουργείτε και  καταναλώνετε τη μόδα;

EC: Συχνά μου αρέσει να φοράω κυρίως δικά μου υφάσματα ή vintage κομμάτια που έχω αγοράσει για σκοπούς έρευνας. Έχω τόσες πολλές ιδέες και τα ρούχα είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος για να τις εκφράσω. Θα έλεγα πως δημιουργώ για να σκιαγραφήσω τον κόσμο μέσα στο κεφάλι μου.

Filep’s Scrapbook: Η έννοια της διαχρονικότητας σύμφωνα με τον Edward Crutchley-7
©Edward Crutchley, portrait courtesy of the designer
7/7
Native Share