fileps-scrapbook-η-κινηματογραφική-μόδα-της-florentina-le-296313

Η Αυστριακή σχεδιάστρια μόδας Florentina Leitner, η οποία αποφοίτησε από το Τμήμα Μόδας της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, δημιουργεί ρούχα που εμπνέονται από τον κλασικό κινηματογράφο. Την τολμηρή δημιουργική της ιδιοσυγκρασία διακρίνει η οικειότητα την ίδια στιγμή που οι τολμηρές τις ιδέες μοιάζουν με απόκοσμα αφηγήματα ενός best seller επιστημονικής φαντασίας. Με έμφαση την τελειοποιηση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένου προϊόντος,  η Leitner μας δείχνει το μέλλον.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη δημιουργικότητά σας και τον τροπο που καταναλώνετε τη μόδα; 

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ το Internet κυρίως για την προώθηση της δουλειάς μου και λιγότερο για έρευνα. Ένας από τους λόγους που το αποφεύγω είναι ο εγκλωβισμός που μπορεί να προκαλέσει και συνάμα μια πιθανή ανεπάρκεια στο να δημιουργήσω κάτι πρωτογενές και αυθεντικό.

Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-1
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
1/13
Native Share

Με το πάτημα ενός κουμπιού όλες αυτές οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες και τις περισσότερες φορές δωρεάν. Είναι εκπληκτικό!

Πράγματι σήμερα υπάρχουν εξαιρετικές πλατφόρμες και αμέτρητες επιλογές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν ένα νέο δημιουργό στην έρευνα γύρω από τις τεχνικές της χειροτεχνίας και της ραπτικής. Συνηθίζω να επιστρέφω σε παλαιότερες ιδέες μου και σχέδια θέλοντας με αυτο τον τροπο να τα επαναπροσδιορίζω προσθέτοντας σε αυτά νέες ιδέες.

Επίσης αντλώ έμπνευση από τον κινηματογράφο και υπάρχουν ταινίες  που για μένα αποτελούν την επιτομή της έννοιας της έρευνας. Τις βλέπω και τις ξαναβλέπω μετά μανίας αφού για μένα αποτελούν την επιτομή της έννοιας της έρευνας.  Οι ταινίες αντικατοπτρίζουν διαφορετικές εποχές και είναι ο ίσως ο καλύτερος τρόπος συγχώνευσης ιστορίας και μόδας.

Απολαμβάνω να κάνω βόλτες σε υπαίθριες αγορές και μαγαζιά με vintage ρούχα και αντικείμενα. Μια άλλη πηγή έμπνευσης είναι οι άνθρωποι που συναντώ στο δρόμο, το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά, το απόγευμα κλπ. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω την μέθοδο του κολάζ, κάτι που ξεκίνησε την περίοδο που εργάστηκα για τον Dries van Noten. Σήμερα, συνεχίζω αυτή την τέχνη ψηφιακά.

Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-2
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
2/13
Native Share

Μιλήστε μας για την εμπειρία που είχατε ως εργαζόμενη για έναν άλλο σχεδιαστή πριν ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση;

Τόσο ο Dries van Noten οσο και το δίδυμο Felder Felder μου έδειξαν όλα όσα χρειάζομαι για να αντιληφθώ επακριβώς τι σημαίνει πραγματικά να εργάζεται κάποιος στη μόδα. Σιγουρα, για να πετύχεις τους στόχους σου πρέπει να εργαστείς σκληρά!

Μιλήστε μας για τη συλλογή σας, ποια η αφετηρία έμπνευσης και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τα έξω;

Οι βροχερές χιονισμένες μέρες και η σκοτεινιά  που τις χαρακτηρίζει με ώθησαν να στρέψω την έρευνα μου προς τον Μεσαίωνα ο οποίος ενέπνευσε και εμπνέει μέχρι και σήμερα πολλούς καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές και σκηνοθέτες. Ανακάλυψα πως αρκετές από τις ταινίες που γυρίστηκαν και έχουν θέμα τον Μεσαίωνα επικεντρώνονται στο πρόσωπο της Jeanne d’Arc η οποία εκτελέστηκε ως αιρετική το 1431 μ.Χ.. Συγκεκριμένα, μαγεύτηκα από την ταινία του Carl Theodor Dreyer με τίτλο “The Passion of Jeanne d’Arc”  η οποία προβάλλει πολλά από τα χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου, τις αδυναμίες, την ευαισθησία, την ιδιοσυγκρασία και την ομορφιά, κυρίως όμως τη δυναμική της διάσταση.

Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-3
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
3/13
Native Share

Πρόκειται για ένα ασπρόμαυρο αριστούργημα που ενέπνευσε τη συνολική διάθεση της συλλογής.

Η Jeanne d’Arc καταλήγει να καεί στην πυρά για αυτόν ακριβώς το λόγο, τη δύναμη της. Ήθελα να πω τη δική μου ιστορία για την ενδυνάμωση των αδικημένων γυναικών αλλά και την αναγέννηση τους μέσα από καταστροφικές συνθήκες.

Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-4
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
4/13
Native Share

Γιατί είναι σημαντικό για εσάς να παράγετε μόδα που ξεπερνά τις ανάγκες της καθημερινότητας;

Μέσα από όλα όσα δημιουργώ προσπαθώ να ενθαρρύνω το συναίσθημα στους ανθρώπους!

Υπάρχουν φορές που βλέποντας ένα ρούχο να κρέμεται σε ένα κατάστημα νιώθεις αμέσως την ανάγκη να γίνει δικό σου. Το δέσιμο μεταξύ ρούχου σώματος και συναισθήματος είναι κάτι που συμβαίνει με ταχύτητα φωτός.

Θέλω οι πελάτισσες μου να δένονται με τις συλλογές μου και να φορέσουν τα ρούχα αυτά στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Να μην τα αποχωριστούν ποτέ ακόμα και να τα αρχειοθετήσουν στις ντουλάπες τους ως πολύτιμα αντικείμενα.

Πώς τροφοδοτεί την έμπνευση σας η γυναικεία φύση και πως μπορεί ένα ρούχο να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση;

Με ελκύει περισσότερο να ντύσω ένα γυναικείο σώμα, παρά ένα ανδρικό.

Εμπνέομαι πολύ από τις πιο μυστηριώδης ηρωίδες του κινηματογράφου, την ιστορία τους κλπ. Μου αρέσει που το ρούχο προορίζεται για συγκεκριμένες χρήσεις, πέρα από την κάλυψη και προστασία του σώματος. Για μένα το ρούχο λειτουργεί ως εργαλείο για να χτιστει μια κοινότητα γύρω από μια προσωπικότητα μέσα στην οποια θα μπορει να εκφράσει τα συναισθήματά του και να ορίσει καταστάσεις.

Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-5
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
5/13
Native Share

Ποια είναι η γνώμη σας για το γενικότερο σύστημα της βιομηχανίας της μόδας; Τι πρέπει να αλλάξει; 

Είμαι ευτυχισμένη με τα πράγματα ως έχουν και ευγνωμονώ όλους όσους στηρίζουν τη δουλειά μου, είτε πρόκειται για τον Τύπο, είτε πρόκειται για τον Σύνδεσμο Σχεδιαστών Μόδας στη Γαλλία – ο οποίος οργανώνει κάθε σεζόν την εβδομάδα μόδας. Χωρίς την βοήθεια τους δεν θα ήμουν εδώ που βρίσκομαι τώρα. Η χρηματοδότηση και κυρίως η καθοδήγηση που μου προσφέρονται ενισχύουν την όλη προσπάθεια μου να εξελιχθώ.

Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-6
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
6/13
Native Share

Για αναδυόμενα brands όπως το δικό μου, είναι δύσκολο να παραχθούν περισσότερες από δύο συλλογές το χρόνο. Ορισμένες επωνυμίες αλλάξαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο παραδίδοντας απευθείας το προϊόν στον πελάτη. Ωστόσο για μένα έχει απόλυτη σημασία να δείχνω τις συλλογές σε εκθεσιακούς χώρους πέντε μήνες πριν παραδώσουμε τις παραγγελίες ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να ξεχωρίσουμε ποια κομμάτια έχουν ζήτηση και ποια οχι χωρις την όποια ανησυχία για απόθεμα υπερπαραγωγής που θα μείνει στα ράφια.

Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-7
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
7/13
Native Share
Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-8
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
8/13
Native Share
Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-9
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
9/13
Native Share
Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-10
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
10/13
Native Share
Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-11
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
11/13
Native Share
Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-12
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
12/13
Native Share
Filep’s Scrapbook: Η “κινηματογραφική” μόδα της FLORENTINA LEITNER-13
©Florentina Leitner FW23 © Tom Callemin
13/13
Native Share
MHT