fileps-scrapbook-οι-συλλογές-της-ayten-alkhayat-αλλάζουν-τον-κ-278307

Η σχεδιάστρια μόδας Ayten AlKhayat από τα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε να δημιουργεί μόδα το 2016, επιθυμώντας να αλλάξει την παγκόσμια αντίληψη για τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής. Κατά την ίδια, η έννοια της δομής, της δεξιοτεχνίας και η ύλη του υφάσματος είναι ό,τι χρειάζεται για να προστατευτούν η συμπόνια, η ενσυναίσθηση και η ενδυνάμωση της γυναικείας ύπαρξης και ζωής!

Πώς ελπίζετε να αλλάξετε την αντίληψη που υπάρχει γύρω απο τις γυναίκες της Μέσης Ανατολής; 

Όταν πρωτοξεκίνησα τις συλλογές μου, στόχος μου ήταν να εμφυσήσω την ιδέα της αλλαγής στη συγκεκριμένη κοινωνία. Παρατηρώντας από απόσταση το ασφυκτικό πλαίσιο της παράδοσης και του πολιτισμού μέσα στο οποιο οι συγκεκριμένες γυναίκες γεννιούνται, ζουν και εργάζονται, θέλησα να θέσω διάφορα ερωτήματα μέσα από τη δημιουργία νέων ενδυματολογικών επιλογών. Το έκανα αποφεύγοντας τη χρωματική παλέτα ή το περίγραμμα του ενδεδυμένου γυναικείου σώματος της Μέσης Ανατολής.

Filep’s Scrapbook: Οι συλλογές της Ayten Alkhayat αλλάζουν τον κόσμο-1
©Ayten Alkhayat capsule collection © Daniele Mango
1/8
Native Share

Όντας μεγαλωμένη στο κέντρο μιας πλούσιας κουλτούρας – που είναι στην ουσία ο συνδυασμός τριών διαφορετικών ηπείρων – μου ήταν αδύνατο να μην παρατηρήσω τις διαφορές που με διαχωρίζουν από αυτές τις γυναικες. Οταν έφτασε η στιγμή να συγχωνεύσω δημιουργικά αυτά τα τρία είδη γυναικών – της Μέσης Ανατολής, της Ευρωπαϊκής  και της Αφρικανικής (Αιγυπτιακής) το έκανα με αυτοπεποίθηση γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα σπίτι περιτρυγιρισμένη από δυνατές γυναίκες οι οποίες για να επιβιώσουν αγωνίστηκαν σκληρά ενάντια στο κατεστημένο καταφέρνοντας να σπάσουν τα καλούπια των προηγούμενων γενεών. Για μια αράβισσα,  η σιωπή, η απουσία ευθύνης των λέξεων είναι το όπλο της. Μια ισχυρή πρώτη εντύπωση συχνά καθορίζεται από μη λεκτικά στοιχεία, γεγονός που την καθιστά κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση της υποσυνείδητης γνώμης του οποιουδήποτε. Η πρώτη εντύπωση λοιπόν αποτελεί το ίδιο το ρούχο.

Filep’s Scrapbook: Οι συλλογές της Ayten Alkhayat αλλάζουν τον κόσμο-2
©Ayten Alkhayat capsule collection © Daniele Mango
2/8
Native Share

Ποιο το σημείο εκκίνησης της συλλογής, από πού αντλεί την έμπνευσή της και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τα έξω;

Τα ρούχα μου είναι ένας διάλογος μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, αιχμηρών γραμμών και ρευστοτητας, όπως εκείνη που επιτυγχάνεται μέσα από την τεχνικη του ντραπέ. Τα χρώματα επίσης παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σε οτι δημιουργώ γιατι καθορίζουν την ένταση.

Το μήνυμα παραμένει απαράλλακτο σε κάθε νέα μου συλλογή. Μέσα απο τις δημιουργίες μου προσπαθώ να βοηθήσω τις γυναίκες να εκφράσουν τη θηλυκότητα τους σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία καθώς και να την διατηρήσω αμετάβλητη στην ίδια τους την καθημερινότητα.

Filep’s Scrapbook: Οι συλλογές της Ayten Alkhayat αλλάζουν τον κόσμο-3
©Ayten Alkhayat capsule collection © Daniele Mango
3/8
Native Share

Από την εμπειρία σας, ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αξία των ρούχων που επιλέγουμε να φοράμε ή να κρατάμε στην γκαρνταρόμπα μας για χρόνια; 

Η χειροτεχνία και το χειροποίητο πιστεύω καθορίζουν τη σημαντικότητα ενός ρούχου. Είναι στην κορυφή της λίστας μου και συμπληρώνεται από την τέλεια εφαρμογή του ενδύματος στο γυναικείο σώμα. Επισης η ποιοτητα του υφάσματος παίζει σημαντικό ρόλο αφού καθορίζει την αντοχη ενός ρούχου. Τέλος, ο καλός σχεδιασμός προσδίδει τη διαχρονικότητα.

Filep’s Scrapbook: Οι συλλογές της Ayten Alkhayat αλλάζουν τον κόσμο-4
©Ayten Alkhayat capsule collection © Daniele Mango
4/8
Native Share

Κατά τη γνώμη σας, πως μπορεί ένα φόρεμα να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση; Ποια η γενικοτερη αντιληψη που έχετε για το σώμα πάνω στο οποιο βασιζεται ο σχεδιασμος και οι συλλογές σας;

Ναι φυσικά και μπορεί. Ένα φόρεμα είναι πράγματι ένα αντικείμενο που μπορει να φορεθει στο σώμα και συνάμα μπορει να καθορίσει τόσα πολλα πράγματα σε σχέση με το άτομο που το φορά, ξεκινώντας απο την ατομικότητα και την ιδιοσυγκρασια του.

Είναι ένας καλλιτεχνικός τρόπος για να προβάλουμε τόσο το σώμα όσο και τον εαυτό μας στους άλλους. Το σώμα αποτελεί το πιο εκλεπτυσμένο δημιούργημα της φύσης, έχει μια απαράμιλλη ομορφιά που εμπνέει καλλιτέχνες, φιλοσόφους και συγγραφείς στο διηνεκες.

Filep’s Scrapbook: Οι συλλογές της Ayten Alkhayat αλλάζουν τον κόσμο-5
©Ayten Alkhayat capsule collection © Daniele Mango
5/8
Native Share

Ποιος πιστεύετε ειναι ο ρόλος του σχεδιαστή μόδας σήμερα τόσο από επιχειρηματική, πρακτική καθώς και ιδεολογική άποψη; Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την βιομηχανια της μόδας σε κάτι πιο βιώσιμο.

Ο ρόλος του σχεδιαστή μόδας είναι να αντιλαμβάνεται και να ερμηνεύσει το σήμερα μέσα από το ρούχο, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα κατανοητή και κυρίως αποδεκτή.

Filep’s Scrapbook: Οι συλλογές της Ayten Alkhayat αλλάζουν τον κόσμο-6
©Ayten Alkhayat capsule collection © Daniele Mango
6/8
Native Share

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, θα δούμε οτι οι σχεδιαστές μόδας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιρροή των πολιτικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών κινημάτων της ανθρωπότητας. 

Πέρα από την κοινώς γνωστή πρακτική της ανακύκλωσης και  την ελεγχόμενη διαχείριση των απορριμμάτων, η εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τα οφέλη της “αργής μόδας” και πώς αυτό συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα είναι μια άλλη σημαντικη μέθοδος για να βελτιωθούμε ως παραγωγοι και καταναλωτές.

Filep’s Scrapbook: Οι συλλογές της Ayten Alkhayat αλλάζουν τον κόσμο-7
©Ayten Alkhayat capsule collection © Daniele Mango
7/8
Native Share
Filep’s Scrapbook: Οι συλλογές της Ayten Alkhayat αλλάζουν τον κόσμο-8
©Portrait courtesy of Ayten Alkhayat
8/8
Native Share

#AytenAlkhayat #filepmotwary #interview #exclusive

MHT