10-αξέχαστες-στιγμές-του-alexander-mcqueen-στη-πασαρέλ-127324
©Getty Images

Ο Alexander McQueen ήταν οραματιστής. Κατά τη διάρκεια της 18ετούς καριέρας του, τα shows του σχεδιαστή, τόσο για τον οίκο που ίδρυσε ο ίδιος όσο και για τoν Givenchy, όπου εργάστηκε ως δημιουργικός διευθυντής από το 1996 έως το 2001, έμειναν για πάντα στην ιστορία: ένα δεκάλεπτο θέαμα που άφηνε έκπληκτο το κοινό με την τόλμη και δημιουργική του ευφυΐα.

Αποδέκτης τεσσάρων βραβείων British Designer of the Year, καθώς και ένας CBE, και έχοντας μείνει στην ιστορία ως ιδιοφυΐα, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πως οι δημιουργίες του McQueen ήταν τρομερά αντισυμβατικές. Η συλλογή που παρουσίασε το 1992 για την αποφοίτηση του από του Central Saint Martins, με τίτλο “Jack the Ripper Stalks the Victims”, συμπεριλάμβανε ένα παλτό με αγκάθια και τούφες των μαλλιών του ραμμένες πάνω στα ρούχα. Αυτή η collection ήταν ο προάγγελος αυτών που ακολούθησαν: Η “Taxi Driver” απηύθυνε φόρο τιμής στον ταραγμένο πρωταγωνιστή του Martin Scorsese, Travis Bickle. Το “Highland Rape” ήταν μια διαμαρτυρία για την παραβίαση της Αγγλίας στη Σκωτία. Και στη “The Hunger” παρουσίασε διαφανή bustiers με σκουλήκια. Στο “Dante” το 1996, ένας σκελετός ήταν καθισμένος στην πρώτη σειρά, ενώ το 1997 δείχνει “It’s a Jungle Out There” ένα αυτοκίνητο έπιασε φωτιά, αν και τυχαία.

Οι σοκαριστικές επιδείξεις του McQueen δεν ήταν πάντα σύμφωνες με την αισθητική των χορηγών του. Η συλλογή Spring/Summer 1998, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την American Express, αρχικά είχε τίτλο “The Golden Shower” πριν η εταιρεία ζητήσει την αλλαγή του ονόματος. Ο McQueen υποχώρησε, ονομάζοντας την “Untitled”, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να παρουσιάσει τα μοντέλα του σε μια πασαρέλα γεμάτη δεξαμενές με νερό, τεχνητή βροχή και δυνατούς προβολείς που έλουζαν το σκηνικό με ένα κίτρινο φως. Για το “Joan” που παρουσίασε αργότερα εκείνη τη χρονιά, το νερό μεταμορφώθηκε σε φωτιά, καθώς το show έκλεισε με ένα μοντέλο που φορούσε μάσκα, περιτριγυρισμένο από ένα δαχτυλίδι φωτιάς. Ωστόσο, η συλλογή “No. 13” το 1999 ήταν αυτή που του χάρισε τη φήμη του απόλυτου showman. Εκτός από την Παραολυμπιονίκη Aimee Mullins που φορούσε προσθετικά πόδια από λαξευμένο ξύλο, στο φινάλε δύο ρομπότ άρχισαν να ψεκάζουν με μπογιά το λευκό φόρεμα που φορούσε το μοντέλο Shalom Harlow. Αυτή η σκηνή είναι από τα πλέον αξέχαστα finale πασαρέλας στην ιστορία της μόδας.

Αυτό όμως δεν ήταν το δικό του φινάλε. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι θεατές του έμειναν άφωνοι με το τρομακτικό καρουζέλ, ένα ανθρώπινο παιχνίδι σκακιού, ένα όραμα για μια επικείμενη παγκόσμια κλιματική αλλαγή και ένα φανταστικό ολόγραμμα της Kate Moss. Για να σηματοδοτήσει την 10η επέτειο από το θάνατό του – που συγκλόνισε τον κόσμο της μόδας στις 11 Φεβρουαρίου 2010 – η Vogue αποτίει φόρο τιμής στο απίστευτο έργο του και κάνει μια αναδρομή στις αξέχαστες στιγμές της πασαρέλας του McQueen.

10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-1
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-2
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-3
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-4
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-5
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-6
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-7
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-8
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-9
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-10
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-11
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-12
©Getty Images
10 αξέχαστες στιγμές του Alexander McQueen στη πασαρέλα-13
©Getty Images