fileps-scrapbook-altaroma-who-is-on-next-συνεντευξη-με-τη-simonetta-gianfelici-250911

Η Simonetta Gianfelici εξηγεί στον Filep Motwary πως αφιερώνει το χρονο της στην ανάδειξη της δουλειάς νέων σχεδιαστών, μέσα από το πρόγραμμα Who Is On Next? που παρουσιάζεται κάθε χρόνο μέσα στα πλαίσια της εβδομάδας μόδας, AltaRoma. Με την ένθερμη υποστήριξη της Vogue Italia, η Gianfelici επιλέγει τα ταλέντα που πρωταγωνιστουν κάθε φορά στο τρίτο πιο σημαντικό γεγονός μόδας της Ιταλίας. 

Για σχεδόν δέκα τέσσερα χρόνια, η Ρώμη, η πόλη στην οποία χειραφετήθηκε η ιταλική υψηλή ραπτική επανατοποθετείται στην εγχώρια σκηνή της μόδας μέσα από νέους ορίζοντες.

Filep Motwary: Γιατί είναι τόσο σημαντική η έννοια του “Made In Italy”;

Simonetta Gianfelici: Πολύ απλά γιατί αντιπροσωπεύει μια ιστορική, πολιτιστική και επιχειρηματική κληρονομιά που συνδέεται τόσο με την αισθητική και το στυλ της χώρας μας όσο και με την ποιότητα των αντικειμένων τα οποία παράγονται σε αυτη. Εδώ και αιώνες, οι τεχνίτες και οι αριστοτέχνες ήταν εκείνοι που έβαλαν τον πήχη τόσο ψηλά.

Filep’s Scrapbook: AltaRoma, Who Is On next? Συνεντευξη με τη Simonetta Gianfelici-1
©AltaModa | Who Is On Next? © Marc Medina, 2022
1/8
Native Share

FM: Για πολλούς νέους σχεδιαστές κάθε χρόνο, έχετε το ρόλο του μέντορα, του Πυγμαλίωνα αν θέλετε. Πώς τελικά μεταφράζεται αυτή η τόσο μεγάλη ευθύνη.

SG: Με περίσσιο πάθος, πρωτίστως γιατί αγαπώ και σέβομαι τη δουλειά μου. Πιστεύω στη νεανική δημιουργικότητα και τη στηρίζω γιατί αποτελει τον κινητήρα και το μέλλον του κλάδου μας. Είμαι ο πομπός που μεταδίδει ουσιαστικές αρετές που συνάδουν με ένα υψηλό αποτέλεσμα όπως η εμπιστοσύνη, η αφοσίωση, η ταπεινοφροσύνη, το θάρρος και η επιμονή. Ξέρετε, το ταλέντο χρειάζεται ευκαιρίες, που ωστόσο για να τις κατακτήσει κανείς οφείλει πρώτα να είναι κατανοητός, καλλιεργημένος και καλά προετοιμασμένος για να ενταχθεί σε μια τόσο μεγάλη βιομηχανία.

Filep’s Scrapbook: AltaRoma, Who Is On next? Συνεντευξη με τη Simonetta Gianfelici-2
©AltaModa | Who Is On Next? © Marc Medina, 2022
2/8
Native Share

FM: Ποιος είναι ο σκοπός πίσω από την AltaRoma και τη δημιουργία της πλατφόρμας Who Is On Next? Πώς καθιερώθηκε μέσα στα χρόνια;

SG: Η ιδέα πίσω από τη Who Ιs Οn Νext? γεννηθηκε το 2005 με την υποστήριξη της διοργάνωσης Alta Roma και της εκλιπούσας  Franca Sozzani. Ξεκίνησε καθώς ένιωθα  την ανάγκη να δημιουργήσω ένα εκκολαπτήριο νέων ταλέντων, μια πλατφόρμα που θα πρόσφερε ορατότητα σε νέους δημιουργούς. Αυτο που έλειπε από τη χώρα ήταν οι ευνοϊκές συνθηκες για την ανάπτυξη σχεδιαστών, Ιταλων και ξένων, που επιθυμούσαν  να παράγουν μόδα στην Ιταλία.

Αρκει να αναφέρω πως τα brands που προωθήθηκαν  ως πρωτοεμφανιζόμενα κατα την πρώτη παρουσίαση, υπήρχαν ήδη στην αγορά για πάνω από μια δεκαετία. Η ιδέα της μετεγκατάστασης της παραγωγής τους ήταν ένα απαραίτητο βήμα ώστε να μετατραπει το προιον σε ανταγωνιστικό κομμάτι μιας ευρειας αγοράς. Η προώθηση μιας νέας γενιάς σχεδιαστών μέσω της ευαισθητοποίησης των μέσων ενημέρωσης και της βιομηχανίας έχει αποδειχθεί ως μια απαραίτητη και επιτυχημένη μέθοδος για να προχωρησει η χώρα μας προς το μέλλον.

Filep’s Scrapbook: AltaRoma, Who Is On next? Συνεντευξη με τη Simonetta Gianfelici-3
©AltaModa | Who Is On Next? © Marc Medina, 2022
3/8
Native Share

FM: Ποιος είναι ο ρόλος της AltaRoma στην ιταλική βιομηχανία μόδας και στον κόσμο; Πώς συνδέεται με την Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου ή ακόμα και με την διοργάνωση  Pitti Uomo;

SG: Τα τελευταία 17 χρόνια, η Altaroma αποτελεί μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προώθηση ανερχόμενων σχεδιαστών και ανεξάρτητων brands μέσα από εξαιρετες διοργανώσεις όπως είναι η Who Is On Next? και η Showcase. Αρκει να ρίξετε μια ματιά στα ονόματα των δημιουργών που αναδύθηκαν μέσα από το έργο μας και σήμερα έχουν τη δική τους επιτυχημένη επωνυμία όπως οι ACT N°1, η Stella Jean, ο Massimo Giorgetti της MSGM, ή ακόμα όλους όσους βρίσκονται επικεφαλής ενός maison όπως τον Marco de Vincenzo στον Etro, τον Andrea Incontri στην Benetton, τον Nicola Brognano στην Blumarine κ.α. Θεωρώ πως η συνέργεια μας με τις άλλες εβδομάδες μόδας αποτελεί μια φυσική και άκρως γόνιμη αλληλεπίδραση με το επίσημο ημερολόγιο της ιταλικης εβδομάδας μόδας.

Filep’s Scrapbook: AltaRoma, Who Is On next? Συνεντευξη με τη Simonetta Gianfelici-4
©AltaModa | Who Is On Next? © Marc Medina, 2022
4/8
Native Share

FM: Διανύουμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών. Πιστεύετε πως η Ρώμη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας ή όχι;

SG: Πιστεύω ότι η Ρώμη έχει ήδη καθιερωθεί ως σημαντική πηγή νέων ταλέντων και έρευνας. Η πανδημια ωστοσο έφερε αρκετες αλλαγές όπως τη μείωση των θεμελιωδών πόρων για τη βιομηχανία της μόδας ενω πλέον για να ενταχθεί κάποιος σε αυτή απαιτείται μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Το νέο καθεστώς μέσα στο οποίο ζούμε απαιρει ριζικές αλλαγές ακόμα και στη μόδα και γενικότερα στις συνήθειές μας.

Η μετάλλαξη των ορίων σε νέες ευκαιρίες είναι μια πρόκληση που απαιτεί ανθεκτικότητα, διαίσθηση και δημιουργικότητα. Κάποιος το ονόμασε κρίση. Προτιμώ να το αποκαλώ ΜΕΛΛΟΝ!

Filep’s Scrapbook: AltaRoma, Who Is On next? Συνεντευξη με τη Simonetta Gianfelici-5
©AltaModa | Who Is On Next? © Marc Medina, 2022
5/8
Native Share
Filep’s Scrapbook: AltaRoma, Who Is On next? Συνεντευξη με τη Simonetta Gianfelici-6
©AltaModa | Who Is On Next? © Marc Medina, 2022
6/8
Native Share
Filep’s Scrapbook: AltaRoma, Who Is On next? Συνεντευξη με τη Simonetta Gianfelici-7
©AltaModa | Who Is On Next? © Marc Medina, 2022
7/8
Native Share
Filep’s Scrapbook: AltaRoma, Who Is On next? Συνεντευξη με τη Simonetta Gianfelici-8
©Simonetta Gianfelici © Scassa
8/8
Native Share
MHT