weekly-edit-η-vogue-επιλέγει-τα-καλύτερα-της-εβδομάδ-288088
©Phil Oh

Ξεχωρίσαμε:

Ένα ρούχο που συμβολίζει μία ολόκληρη συλλογή. Μαζί και μία εποχή. Δεν είναι και λίγο με ένα κομμάτι ύφασμα να μπορείς να αφηγηθείς ό,τι θέλεις να χαρακτηρίζει το σήμερα, να μπορείς να εξελίξεις την ιστορία, να γίνεις πρέσβειρα ενός εναλλακτικού μανιφέστο για μια καλύτερη ζωή. Η Stella McCartney έχει τη δύναμη και τη θέληση να πει την ιστορία αλλιώς. Και κάπως έτσι ξεχώρισα ένα γιλέκο-τοπ, κοντό, ακριβώς στο σημείο που θέλουμε πάνω από το παντελόνι, απευθείας από την κολεξιόν που παρουσίασε για το Φθινόπωρο-Χειμώνα του 2023/24, στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, εμπνευσμένη από την ελευθερία των αλόγων. Για να θυμηθώ όλες τις φορές που τα έχω χαϊδέψει, τους έχω μιλήσει, δεν τα έχω ιππεύσει, γιατί ο μπαμπάς μου, ως γιατρός, δύο πράγματα μου απαγόρευε όταν ήμουνα παιδί και έφηβη: να ανεβαίνω σε μηχανές ή άλογα. Και τώρα που μπορώ να μεταμορφωθώ σε σύγχρονη Αμαζόνα, σκέφτομαι τη στιγμή που τα κουμπιά θα αντικαταστήσουν τα κοσμήματα, και το μαύρο θα αποκτήσει ανάγλυφη διάσταση. Και ο γητευτής των αλόγων; Θα τον καταλάβουμε από την βρετανική προφορά.

Weekly Edit: Η Vogue επιλέγει τα καλύτερα της εβδομάδας-1
©Stella McCartney

Είδαμε:

Ένα αξεσουάρ που δύσκολα θα μπερδευτεί με τα υπόλοιπα που έχουμε ήδη στη ντουλάπα μας. Γιατί όταν αγαπάς τη διαφορετικότητα και επενδύεις σε οτιδήποτε σε βοηθάει να ξεχωρίζεις, όταν ανακαλύπτεις τη νέα εκδοχή της αγαπημένης Rose Marie τσάντας του οίκου Alaia, σε άνιμαλ-πριντ μοτίβο, και την πολυτέλεια «made in Italy», τότε ξέρεις ότι μάλλον θα γίνει η τσάντα σου για την σεζόν που έχει μόλις ξεκινήσει. Δεν είναι μόνο πως οτιδήποτε μας παραπέμπει στο ζωικό βασίλειο, μπορεί να φορεθεί μέρα και νύχτα, με απόλυτη μονοχρωμία αλλά και εκκεντρικά εμπριμέ, για την ανατροπή και την αντίθεση. Αλλά γιατί μπορεί να εκφράσει και την επανάσταση που κρύβουμε μέσα μας. Για εκείνες τις ημέρες που δεν θέλεις να μιλήσεις, θέλεις να εκφραστείς από τον τρόπο που είσαι ντυμένη, αφήνεις τα αξεσουάρ σου να καλύψουν τα κενά της αμηχανίας. Τις παύσεις. Τη σιωπή. Μπορεί μία τσάντα να «μιλήσει»; H δική μου σίγουρα.

Weekly Edit: Η Vogue επιλέγει τα καλύτερα της εβδομάδας-2
©Alaia

Αγαπήσαμε:

Ένα κόσμημα που μοιάζει με παιχνίδι. Με ανάμνηση. Με ένα σχέδιο που μπορεί και να είχα ζωγραφίσει στις τελευταίες σελίδες στο τετράδιο της έκθεσης. Και τώρα το ανακαλύπτω για να το φορέσω. Κάθε κόσμημα με την υπογραφή Yannis Sergakis που έχω φορέσει μέχρι σήμερα, γίνεται για έναν ανεξήγητο λόγο ένα με το δέρμα μου, τον λαιμό μου, τα δάχτυλα μου, τα αυτιά μου, τους καρπούς στα χέρια μου. Δεν έχουν όλα τα κολιέ, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, τα δαχτυλίδια, αυτή τη δυναμική. Και τώρα που μόλις αγάπησα ένα σκουλαρίκι που μπορεί να φορεθεί μόνο του, ή να αναζητήσει το ζευγάρι του, με χρυσή αλυσίδα και διαμάντια, σαν εκκρεμές, με φαντάζομαι να το φοράω, μόνο ή διπλό, για να σκηνοθετώ κάθε φορά νέες αναμνήσεις με καράτια και διαμάντια. Και μαύρο ρόδιο για την αντίθεση. Και το άλλοθι της λάμψης μέσα στο σκοτάδι. Και το φως.

Weekly Edit: Η Vogue επιλέγει τα καλύτερα της εβδομάδας-3
©Yannis Sergakis

Φανταστήκαμε:

Όλους τους διαφορετικούς συνδυασμούς που μπορούμε να παίξουμε τα κυριακάτικα πρωινά ή τα απογεύματα Σαββάτου ή ακόμη κι εκείνα τα βράδια που δεν θέλεις να βγεις, ούτε να δεις ταινία, αλλά να ανάψεις κεριά, να φωνάξεις έναν φίλο και να θυμηθείς πόσο διαφορετικά νιώθεις όταν κερδίζεις αλλά και όταν χάνεις. Και τώρα που ο Brunello Cucinelli αποδεικνύει όλο και πιο συχνά τι σημαίνει lifestyle brand, μόλις εντόπισα ένα πολυτελές σετ, σε ουδέτερη γήινη απόχρωση, με πούλια για να μπορούμε να παίζουμε ξανά και ξανά τάβλι, βαρελάκια, πόρτες, πλακωτό, να αυτοσχεδιάζουμε, να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, να μοιραζόμαστε, να διεκδικούμε, να ξαφνιαζόμαστε, να επιμένουμε, να πέφτουμε και να ξανασηκωνόμαστε, να μηδενίζουμε και μετά να φτάνουμε και πάλι στην κορυφή. Πάντα με το κεφάλι ψηλά, και το βλέμμα ακόμη ψηλότερα.

Weekly Edit: Η Vogue επιλέγει τα καλύτερα της εβδομάδας-4

MHT