5-παραστάσεις-που-ανυπομονούμε-να-δούμ-121750
©Press

1. Οι «Τρεις Αδερφές» του Δημήτρη Καραντζά

5 παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες-1
©Press

Ο γνωστός σκηνοθέτης καταπιάνεται με τις εμβληματικές ηρωίδες του Τσέχωφ, έχοντας στο πλευρό του τρεις σπουδαίες πρωταγωνίστριες: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Κεχαγιόγλου και Αθηνά Μαξίμου. Η παράσταση επιχειρεί μια νέα ανάγνωση του εμβληματικού κειμένου. Οι ήρωες του έργου ξαναέρχονται αντιμέτωποι με τις επιλογές τους, με τον χρόνο και το πέρασμά του και σε μια επαναδιαπραγμάτευση της στιγμής που τους οδήγησε στην οδύνη. (Θέατρο Βεάκη, από 17/1).

2. Ο Ολιβιέ Πυ έρχεται στη Λυρική

5 παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες-2
©Press

Ένα από τα αριστουργήματα του λυρικού θεάτρου του 20ού αιώνα, ο «Βότσεκ» του Άλμπαν Μπεργκ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Γάλλου σκηνοθέτη και διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Ολιβιέ Πυ. Διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος και πρωταγωνιστεί ο διεθνώς αναγνωρισμένος βαρύτονος της ΕΛΣ Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Γκέοργκ Μπύχνερ και η υπόθεση αφορά τη βία που υφίσταται από το περιβάλλον του ένας απλός, καθημερινός, φτωχός άνθρωπος με συνέπεια η σκέψη του να χάνεται σε δαιδαλώδεις διαδρομές. (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από 19/1).

3. Μια ροκ «Ηλέκτρα»

5 παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες-3
©Press

Ο ταλαντούχος Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί τη διάσημη τραγωδία του Σοφοκλή σε μια παράσταση όπου χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον. Η παράσταση αποτελεί ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Εβελίνα Παπούλια. (Θέατρο Τέχνης -Κάρολος Κουν- στη Φρυνίχου, από 23/1).

4. «Εξημέρωση» στη Στέγη

5 παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες-4
©Press

Μετά το Γκιάκ, ο βραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος και η σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη αναλαμβάνουν τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία, αντίστοιχα, μιας σύγχρονης παραβολής για το πώς ο λόγος εξημερώνει και υποτάσσει την πραγματικότητα. Ένα έργο που ταλαντεύεται ανάμεσα στη μνήμη του παρελθόντος και τη μαρτυρία του παρόντος, με τη συμμετοχή της Ξένιας Καλογεροπούλου στο καστ. Φωτογραφίες και βίντεο – ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας είναι τα υλικά αυτής της παράστασης, που ανακαλεί αφηγήσεις από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας. (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κεντρική Σκηνή, από 16/1).

 

5. Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού

5 παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε τις επόμενες εβδομάδες-5
©Press

Οκτώ εργαζόμενοι σ’ ένα ξενοδοχείο, όπου τίποτε δεν επιτρέπεται να παλιώσει. Η γενική διευθύντρια προσπαθεί να παγώνει τον χρόνο πιστεύοντας πως αυτό θα βοηθήσει τους πελάτες να διαχειριστούν τη ζωή τους που περνά. Ή που δεν περνά. Ο Γιάννης Καλαβριανός γράφει και σκηνοθετεί το “Hotel Éternité” στο Εθνικό Θέατρο, ένα σύγχρονο έργο με τους ήρωες να προσπαθούν να φτιάξουν κάτι μονιμότερο από το άπιαστο παρόν. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Αργύρης Ξάφης, η Χριστίνα Μαξούρη κ.α. (Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ, Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, από 18/1).

MHT