η-jk-rowling-αποκάλυψε-τα-μέρη-που-την-ενέπνευσ-144570

Από τότε που η JK Rowling δημοσίευσε το πρώτο «Harry Potter» βιβλίο της, οι θεωρίες για τα μέρη και τις τοποθεσίες που στάθηκαν πηγή έμπνευσης για τις περιπέτειες του μικρού μάγου, αποτελούσαν το καυτό θέμα συζήτησης των αναγνωστών της. Πολλές καφετέριες και άλλα τόσα αξιοθέατα, από τη Σκωτία έως την Πορτογαλία, έχουν πινακίδες που ισχυρίζονται ότι έχουν φιλοξενήσει τη συγγραφέα το διάστημα που έγραφε τα μυθιστορήματα. Άλλες είναι πιο τολμηρές και ισχυρίζονται ότι τα συγκεκριμένα μέρη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το Hogwarts, το Diagon Alley ή το Hogsmeade.

Ευτυχώς, ένας θαυμαστής βρήκε το θάρρος να τη ρωτήσει σχετικά με αυτό στο Twitter και φυσικά δεν περίμενε ότι η συγγραφέας θα του απαντήσει. «Αν θεωρήσουμε ως τόπο γέννησης του Χάρι Πότερ το μέρος που είχα την αρχική ιδέα, τότε αυτό το μέρος ήταν ένα τρένο που έκανε τη διαδρομή Μάντσεστερ-Λονδίνο», έγραψε η Rowling. «Αλλά με διασκεδάζει πάντα η ιδέα ότι το Hogwarts το εμνεύστηκα από όλα τα όμορφα μέρη που είδα ή επισκέφτηκα στη ζωή μου, αν και κάτι τέτοιο απέχει πολύ από την αλήθεια». Στη συνέχεια, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιήσε το όνομα μιας οδού του 14ου αιώνα, γνωστής ως Shambles στο Γιορκ της Αγγλίας, ως μοντέλο για το Diagon Alley και αρνήθηκε την άποψη ότι τα αξιοθέατα του Εδιμβούργου επηρέασαν τη σύλληψή της για το Hogwarts.

«Αν πραγματικά είχα εμπνευστεί από τόσα παλιά κτίρια, ανατριχιαστικά σοκάκια, παμπ, νεκροταφεία ή υπόγειες διαβάσεις, αυτό θα σήμαινε ότι όλη τη δεκαετία των 20 μου, έκανα ασταμάτητα οδικά ταξίδια. Σας υπόσχομαι ότι δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, έμενα ως επί το πλείστον σε συγκεκριμένα μέρη που θα μπορούσα να πάρω έναν φτηνό καφέ ή θα μπορούσα να αντέξω το ενοίκιο», συνέχισε η Rowling.

Όσο για το πού έγραψε τις πρώτες γραμμές της «Φιλοσοφικής Λίθου»; «Τα πρώτα τούβλα του Hogwarts τα έβαλα μέσα σ’ ένα διαμέρισμα στο Clapham Junction», αποκάλυψε, μαζί με μια φωτογραφία του κτιρίου, στο οποίο τότε «νοίκιαζε ένα δωμάτιο», ακριβώς πάνω από «ένα κτίριο που τότε ήταν αθλητικό κατάστημα». Θέλοντας να γίνει λίγο πιο ρομαντική, αποκάλυψε ότι το κεφάλαιο στο οποίο ο Harry παίρνει το πρώτο του ραβδί, το έγραψε κάτω από ένα δέντρο, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες για την ακριβή τοποθεσία. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν έχουν κόψει το παλιό δέντρο και δεν έχουν φυτέψει ένα νέο στην ίδια γωνία του χωραφιού. Έχω να πάω εκεί σχεδόν 30 χρόνια. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμα».

Ωστόσο, η Rowling παραδέχτηκε ότι έγραψε κάποια κεφάλαια του Harry Potter σε διάφορα σημεία, όπως το Elephant Café στο Εδιμβούργο και το The Majestic Café στο Πόρτο. Όσο για το μέρος που θυμάται ιδιαίτερα στοργικά; Ένα παλιό καφέ στην οδό Nicolson του Εδιμβούργου. «Αυτό είναι αλήθεια! Συνήθιζα να γράφω στο Nicolsons όλη την ώρα. Έγραψα ένα ολόκληρο κεφάλαιο εκεί μέσα σε μία μόλις επίσκεψη και δεν άλλαξα ούτε λέξη απ’ το τελικό κείμενο. Αυτές είναι οι μέρες που θυμάσαι. Νομίζω ότι το Nicolsons είναι πλέον κινέζικο εστιατόριο».

Read more at Vogue.co.uk

Διαβάστε επίσης | Σας έλειψαν φέτος οι Κάννες; Δείτε τους 10 «Χρυσούς Φοίνικες» που έγραψαν ιστορία

MHT