Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που επιμένουν να ζουν στα ελληνικά νησιά όπως παλιά. Δεν τους νοιάζουν τα πολυτελή μπαρ, οι πισίνες ή το sushi στην άμμο. Αντίθετα, αρέσκονται σε απλά πράγματα: ένα ξενοδοχείο από τα ’70s με δροσερά σεντόνια, ένα μπαρ για ποδοσφαιράκι με φίλους και παγωμένες μπίρες, ένα δείπνο με νόστιμο ντόπιο φαγητό σε ένα αθέατο ρέμα. Είναι αυτοί που αναζητούν την αθωότητα του καλοκαιριού χωρίς φίλτρα και κάπως έτσι φτιάχνουν και τα μαγαζιά τους, αυτά τα τρία νέα σημεία στην Τήνο, την Πάρο και την Πάτμο που στρέφουν τη ματιά μας στα μικρά πράγματα.
Η ομάδα πίσω από το αθηναϊκό Wine is Fine αναλαμβάνει το Sunset, ένα μοτέλ της δεκαετίας του ’70 στη Σκάλα της Πάτμου. Δεν έχουν πειράξει τίποτα από το ωραίο σκηνικό. Vintage έπιπλα που μπλέκουν με καινούργια, κομμάτια τέχνης με υπογραφές όπως ο Martin Parr και η Kyveli Zoi στα δωμάτια, σεντόνια από υφάσματα που περίσσεψαν με την υπογραφή της Resi Bender. Στο εστιατόριο, ο σεφ Romain Eprendre –πρώην Gresca, Βαρκελώνη– στήνει μια πιο τολμηρή μεσογειακή κουζίνα: ολόκληρα ψητά ψάρια, côte de boeuf, αλλά και old–school cheeseburgers. Στα μεγάλα τους τραπέζια υπάρχει πολύς χώρος για αρκετούς καλεσμένους· και στα ποτήρια, japanese style κλασικά κοκτέιλ. Το Sunset είναι το μέρος διακοπών για όσους αναζητούν κάτι homey και νοσταλγικό.
Το Mamasun είναι ένα ολοκαίνουργιο μπαρ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Χώρα Τήνου. Ένα νόστιμο, κλασικό –ελαφρώς πειραγμένο– ποτό έρχεται στα χέρια μας γρήγορα, καθώς σερβίρεται από κάνουλα. Το μπαρ διαθέτει κάνουλες για κοκτέιλ on tap, γρανίτες και μπίρες από την αγαπημένη Blame the Sun. Τα κλασικά ποτά παίζουν αλλιώς: Paloma με μανταρίνι και καπνιστό αλάτι, gin tonic με φασκόμηλο και ανανά, frozen margarita. Κάποιες βραδιές νοστιμίζουν περισσότερο με street ceviche. Οι παρέες ενώνονται και ενθαρρύνουν τους αντιπάλους στο υπέροχο ποδοσφαιράκι, το οποίο έχει γίνει ήδη το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Τι καλύτερο από παγωμένα κοκτέιλ κι ένα φιλικό τουρνουά; Καθημερινά από 20.00 μέχρι αργά – ή πολύ αργά.
Στην Παροικιά της Πάρου, δίπλα στο ρέμα, άνοιξε το Rema Floga. Το πρωί μυρίζει λαδένια και γαλατόπιτα από τον ξυλόφουρνο, πίτες και ψωμί. Το απόγευμα, η φωτιά δυναμώνει. Όλα εδώ μαγειρεύονται σε ξύλα, χωρίς βιασύνη. Ο σεφ Γιάννης Λουκάκης επιμελείται την κουζίνα με zero waste προσέγγιση και την καλύτερη διαχείριση της πρώτης ύλης. Το πέστο γίνεται από φύλλα καρότου, κατσίκι Νάξου μελώνει μαζί με κυκλαδίτικα ρεβίθια, η αλμύρα σερβίρεται με πάστα ντομάτας και ξινοτύρι. Ό,τι δεν βρίσκουν στις Κυκλάδες το προμηθεύονται από βιολογικές καλλιέργειες. Τυροκομικά και κρέας από τη Νάξο, αυγά και γαλακτοκομικά από το μικρό τυροκομείο Πάριον, κρασιά και ποτά από ποτοποιίες και οινοποιεία των Κυκλάδων. Ένας φούρνος που καίει, μια ανοιχτή κουζίνα και τραπέζια κάτω από φωτάκια για να μαζεύονται οι δικοί μας.