Ο Αθανάσιος Γκαβέλας, που οι περισσότεροι τον φωνάζουν Νάσο, γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1999. Είναι αθλητής του στίβου και Χρυσός Παραολυμπιονίκης στα 100 μέτρα, κατηγορίας Τ11. Όταν ήταν 10 ετών, άρχισε σταδιακά να χάνει την όρασή του. Η αιτία, όπως θα διαπίστωνε μετά από πολλές εξετάσεις και εσφαλμένες διαγνώσεις, ήταν μια γονιδιακή ασθένεια που ονομάζεται Stargardt. Όσο διήρκεσε η σύντομη συναναστροφή μας στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης, μου ανέφερε αρκετές φορές ότι η απώλεια της όρασης ουδέποτε του στέρησε την ικανοποίηση να πραγματοποιεί τα όνειρά του ούτε εμπόδισε την πορεία του στον πρωταθλητισμό. Επίσης μου επεσήμανε ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό του η άθληση είναι η μεγάλη αγάπη της ζωής του. Όντως, είδα με τα μάτια μου και άκουσα με τα αυτιά μου έναν άνθρωπο ευγνώμονα για τις ευκαιρίες που του έχουν δοθεί και για τα επιτεύγματα που έχει κατορθώσει. Είδα έναν αθλητή χωρίς την παραμικρή διάθεση να παραπονεθεί για όσα στερείται ή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει – σπάνιο φαινόμενο στον χώρο, θα πω.
Την πρώτη φορά που του τηλεφώνησα, τον πέτυχα στο αεροδρόμιο πριν πετάξει για το Κόμπε της Ιαπωνίας, όπου διεξαγόταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, πρόλαβε να μου πει ότι θα ήταν ένας σημαντικός αγώνας πριν από το μεγάλο ραντεβού στο Παρίσι. Όταν επέστρεψε με το καλό και συναντηθήκαμε, μου εξήγησε τις λεπτομέρειες. Μου είπε ότι είχε ιδιαίτερο άγχος για τον συγκεκριμένο αγώνα, γιατί θα ήταν ο πρώτος με τον νέο του συνοδό, Θοδωρή Βροντινό: «Οι παρααθλητές δεν έχουμε πολλούς αγώνες και τους αναζητούμε. Οπότε, αυτό ήταν ένα καλό test event για να βρούμε τον ρυθμό μας με τον Θοδωρή. Μετά τον τραυματισμό του Δημήτρη Χρυσάφη, με τον οποίο κερδίσαμε πέρυσι το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που μου εξασφάλισε την πρόκριση στους Παραολυμπιακούς, σε πολύ σύντομο διάστημα έπρεπε να βρω άλλον οδηγό». Τον ρωτάω κάτι που ίσως θα έπρεπε να προσποιηθώ ότι γνωρίζω, αλλά το ενδιαφέρον και η περιέργειά μου νικούν. Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του οδηγού; Μου απαντά με φωνή και διάθεση γεμάτη καλοσύνη – την οποία θα διατηρήσει σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας: «Για να καταλάβεις, ο οδηγός είναι τα μάτια μου. Εγώ δεν βλέπω τίποτα. Πρέπει να υπάρχει δίπλα μου ένας άνθρωπος που να του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και που θα μπορέσει να με οδηγήσει από την αρχή ως το τέλος της διαδρομής, με προσοχή, πειθαρχία και ψυχραιμία. Δεν είναι εύκολο, γιατί εκείνος δεν τρέχει μόνος του, τρέχει για να βοηθήσει εμένα. Μας ενώνει μια κορδέλα συγκεκριμένων εκατοστών, που ορίζονται από την Ομοσπονδία, και τρέχουμε σε συγχρονισμό. Ιδανικά, ο οδηγός πρέπει να είναι πιο γρήγορος από εμένα για να έχει έλεγχο της κούρσας, να είναι άνετος».
To 2021, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, τερματίζοντας τα 100 μέτρα σε 10,82 δευτερόλεπτα, βγήκε πρώτος, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ και συνεπώς χρίστηκε χρυσός Παραολυμπιονίκης. Ήταν 21 ετών. Του ζητάω να μου περιγράψει τη στιγμή του τερματισμού. «Θυμάμαι να τελειώνω την κούρσα, να σηκώνω το κεφάλι μου, να ανοίγω τα μάτια -και ας μη βλέπω- και τότε μόνο να συνειδητοποιώ τι συμβαίνει. Θυμάμαι να ανατριχιάζω από τον εθνικό μας ύμνο και να βάζω τα κλάματα, να ρωτάω “όντως τώρα εμείς θα πάμε στο βάθρο και θα πάρουμε το χρυσό μετάλλιο;”. Είμαι ένας άνθρωπος που σκύβει το κεφάλι και δουλεύει. Ήταν όνειρό μου να συμμετάσχω στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και. όταν ήρθε αυτή η πρόκριση, δεν το πίστευα. Δεν μπήκα καν στη διαδικασία να το συνειδητοποιήσω, για να μην αγχωθώ. Απλώς συνέχισα να δουλεύω».