έφυγε-από-τη-ζωή-η-ηθοποιός-ολυμπία-δου-177163

Η Ολυμπία Δουκάκις γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ από Έλληνες μετανάστες γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1958 στη Βοστόνη, με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο να ακολουθεί το 1963. Στη διάρκεια της πορείας της βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Κάτω από τη λάμψη του Φεγγαριού.

“Παίζω συνεχώς γυναίκες που είναι κατεστραμμένες και απόμακρες, που ψάχνουν συνεχώς χωρίς να το γνωρίζουν ή γνωρίζουν αλλά δεν έχουν την ικανότητα να μεταμορφώσουν τις ζωές τους. Από την αλλή, αυτή είναι η μοίρα των περισσότερων γυναικών σήμερα”, είχε δηλώσει για τον αγώνα που έδινε για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Ολυμπία Δουκάκις υπήρξε μια ενεργή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών ,της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, της νομιμοποίησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.

Μεταξύ άλλων έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες «Ανθισμένες Μανόλιες», «Κοίτα Ποιος Μιλάει», «Mr. Holland’s Opus», «Ακαταμάχητη Αφροδίτη», «Υστερόγραφο μιας σχέσης», και «Εργαζόμενο κορίτσι». Εμφανίστηκε επίσης στη Δοκιμή του Ζιλ Ντασέν γύρω από την εξορία και την αντίσταση των Ελλήνων απέναντι στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

MHT