emily-didonato-πώς-αγάπησα-το-σώμα-μου-115879

Η Αμερικανίδα καλλονή πρωταγωνιστεί για τη Vogue Greece σε μια φωτογράφιση μεταξύ ονείρου – πραγματικότητας και περιγράφει πώς έκανε πράξη τη θεωρία του body positivity, καταρρίπτοντας το στερεότυπο του υπερβολικά αδύνατου top model.

Είναι λυτρωτικό όταν αποφασίζεις να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Όταν επιλέγεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ένα ουσιαστικό «sharing» και όχι για ένα ακόμα «showing». Μοιάζει, δε, ανέλπιστα ενθαρρυντικό όταν μια σταρ της αψεγάδιαστης ομορφιάς, που η λάμψη της κατακλύζει εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών μόδας και πασαρέλες οίκων όπως Chanel, Balmain και Givenchy, ανεβάζει στο YouTube μια 15λεπτη εξομολόγηση για το πώς η κατάκτηση των τέλειων αναλογιών που απαιτεί η βιομηχανία την οδήγησε, όχι μόνο σε συναισθηματική ήττα, αλλά και στα πρόθυρα της ανορεξίας.

Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-1
©Kat Irlin
1/9
Native Share

«Πίστευα ότι για να είμαι επιτυχημένη, έπρεπε να είμαι αδύνατη», μου λέει η 28χρονη Emily DiDonato, όταν της ζητώ να μου σκιαγραφήσει τον 18χρονο -τότε- εαυτό της. Είχε μόλις μετακομίσει στο Μανχάταν για να κυνηγήσει μια θέση στην πρώτη γραμμή της μόδας, έτρωγε ελάχιστα, γυμναζόταν ακραία και δεν χρησιμοποιούσε τα μέσα μεταφοράς, πηγαίνοντας παντού με τα πόδια. Σε λίγες εβδομάδες έφτασε να ζυγίζει γύρω στα 50 κιλά, βιώνοντας παράλληλα τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης. Η καριέρα της ξεκίνησε να παίρνει ανοδική πορεία, σε αντίθεση με την ψυχολογία της, η οποία βρισκόταν στο ναδίρ.

Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-2
©Kat Irlin
2/9
Native Share

«Νόμιζα ότι για το body positivity πρέπει να μιλούν μόνο οι υπέρβαροι», λέει όταν τη ρωτώ γιατί επέλεξε να μιλήσει γι’ αυτή την εμπειρία έπειτα από τόσα χρόνια. «Στις μέρες μας όλοι εκφράζονται για την ανάγκη αποδοχής του αληθινού μας σώματος, όμως κανείς δεν μιλά για τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσεις μέχρι να μπορέσεις να αποδεχτείς αυτό που είσαι. Κανείς δεν ξυπνά μια μέρα και αποφασίζει να αγαπήσει τον εαυτό του. Θέλει χρόνο, δουλειά και βοήθεια», τονίζει.

Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-3
©Kat Irlin
3/9
Native Share

Πλέον ζυγίζει 68 κιλά, νούμερο άκρως φυσιολογικό για το ύψος της, αν και απαγορευτικό -ακόμα- για πολλούς ανθρώπους της βιομηχανίας. Το βίντεό της μετρά περίπου 250 χιλιάδες προβολές και έχει δεχτεί αναρίθμητα σχόλια από κορίτσια που βρήκαν στα λόγια της μια σανίδα σωτηρίας. «Ξέρω ότι οι γυναίκες που με ακολουθούν στα social media είναι περισσότερες από τους άνδρες. Νιώθω την ανάγκη να τις εμψυχώσω διηγούμενη τις εμπειρίες μου, φτιάχνοντας ακόμα περισσότερα βίντεο για όσα μας απασχολούν. Υπάρχει η παρανόηση ότι τα μοντέλα ζούμε μέσα στη λάμψη και την ευκολία. Ναι, αυτά υπάρχουν, όμως αν έπρεπε να συμβουλέψω ένα κορίτσι που θέλει να γίνει μοντέλο ποιον δρόμο πρέπει ν’ ακολουθήσει, οφείλω να του πω ότι η δουλειά μας έχει ατέλειωτες ώρες μοναξιάς, κούρασης και απρόβλεπτων συμπεριφορών».

Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-4
©Kat Irlin
4/9
Native Share

Της θυμίζω ότι κινήματα σαν το body positivity δέχονται τα πυρά αρκετών, που λένε ότι οι υπέρμαχοι του «αγάπα τον εαυτό σου ως έχει» είναι σαν να θεωρούν την παχυσαρκία φυσιολογική και τον άνθρωπο ένα παγιωμένο κατασκεύασμα. «Πιστεύω ότι καλό είναι να μένουμε πιστοί στην αυθεντική μορφή του εαυτού μας. Αυτό είναι πιο σημαντικό από καθετί», λέει. Πώς, όμως, φτάνει κανείς στην αποδοχή; Η ίδια εφάρμοσε κάποια συγκεκριμένη πρακτική στο δρόμο του να έρθει κοντά με το σώμα της; «Νομίζω ότι αυτό που με βοήθησε περισσότερο ήταν όταν ξεκίνησα να μιλάω θετικά στον εαυτό μου. Το πιο εύκολο είναι να αφεθούμε στις αρνητικές σκέψεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές μας αποπροσανατολίζουν από το πώς νιώθουμε. Προσπαθώ να μιλάω στο σώμα μου με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσα στον καλύτερό μου φίλο. Οφείλουμε να είμαστε κάτι σαν cheerleader του εαυτού μας».

Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-5
©Kat Irlin
5/9
Native Share

Η αλλαγή είναι σίγουρα μια λέξη που αγαπά και η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει μια ριζική μεταβολή, αποφασίζοντας να παντρευτεί τον αγαπημένο της Kyle Peterson. Η Vogue με κάποιον τρόπο έπαιξε καρμικό ρόλο στη σχέση τους, αφού γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από Νέα Υόρκη προς Κολοράντο, όπου η Emily πήγαινε για τη φωτογράφιση εξωφύλλου της αυστραλιανής έκδοσης. «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο», λέει γελώντας. «Ήμουν τόσο κοντά στο να μην πάρω εκείνη την πτήση! Η δουλειά μου με έχει βοηθήσει να είμαι ανοιχτή με τους ανθρώπους. Μπορώ να μιλήσω σε οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, για οτιδήποτε».

Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-6
©Kat Irlin
6/9
Native Share

Στο μέλλον, θα ήθελε να μπορεί να μιλά στους εκατομμύρια ακολούθους της στα social media για το πώς μπορούμε να παίξουμε τη δική μας «μουσική δωματίου» σε έναν κόσμο γεμάτο εκκωφαντικούς θορύβους. Η σιγουριά με την οποία χαμογελά, με πείθει ότι θα τα καταφέρει.

Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-7
©Kat Irlin
7/9
Native Share
Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-8
©Kat Irlin
8/9
Native Share
Emily DiDonato: «Πώς αγάπησα το σώμα μου»-9
©Kat Irlin
9/9
Native Share

Photographer: Kat Irlin Fashion Editor: Anna Katsanis @Art Department  Model: Emily DiDonato @IMG 

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου της Vogue Greece.

MHT