Tatiana Megevand
Tatiana Megevand
Tatiana Megevand

Madame Fhu Man Chu: το νέο street εστιατόριο της Αθήνας

Η madame που θέλετε να γνωρίσετε.

Στον πεζόδρομο της Σκουλενίου, στο Σύνταγμα, βρίσκεται το μικρό βιετναμέζικο εστιατόριο Madame Fhu Man Chu. Κι ενώ λειτουργεί μόλις ένα μήνα, έχουμε ακούσει αρκετές φορές να μιλούν γι’ αυτό – τα καλά νέα διαδίδονται γρήγορα. Μπορεί να παίζει ρόλο και το όνομά του. Η λέξη «madame» είναι πληθωρική, ενώ τη συνέχεια αρχικά δεν τη θυμάσαι, ώστε να την επαναλάβεις. Ξέρεις μόνο ότι πρόκειται για ασιατικά. Ίσως, από την άλλη, να έχει να κάνει και με το μαγικό χέρι του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη, που όταν ξεκινάει κάποιο εγχείρημα -εστίασης μέχρι τώρα- συνήθως είναι για καλό. Είναι ο πρώτος άλλωστε που συνδύασε στην Αθήνα την ασιατική κουζίνα με κοκτέιλ και funky ατμόσφαιρα, στο θρυλικό πλέον Bar Guru, που έκλεισε πριν από μια δεκαετία αφού άφησε το στίγμα του στην νυχτερινή ζωή της πρωτεύουσας. Έπειτα ήρθε το Buba, το ταϊλανδέζικο με τις υπέροχες μουσικές και την εξωτική διακόσμηση, που ζωντάνεψε το κλίμα στην Κηφισιά και συνεχίζει. Ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης όμως, παιδί της πόλης και καλλιτέχνης από ιδιοσυγκρασία -είναι μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Burger Project- ήθελε να επιστρέψει εκεί που χτυπάει η καρδιά του, στην Αθήνα, που αλλάζει αποχρώσεις ανάλογα με τις εποχές και τις διαθέσεις. Να ‘μαστε λοιπόν στη Σκουλενίου, στο πρώτο βιετναμέζικο εστιατόριο της πόλης μας, χωρίς τραπέζια, μόνο με δύο μπάρες και σκαμπό, που μοιάζει με καντίνα ή beach bar τροπικού προορισμού που σερβίρει κρύα μπύρα και λιχουδιές με καρυκεύματα.

Το να ασχολείσαι με το όνομα ενός χώρου πριν από οτιδήποτε άλλο, είναι κάπως κλισέ. Αλλά εδώ το όνομα έχει σάρκα και οστά και γλώσσα ροδάνι. Η Madame Fhu Man Chu είναι η ηλικιωμένη κυρία που μένει στο διαμέρισμα πάνω από το εστιατόριο και απ’ όταν ήταν εργοτάξιο το μαγαζί στεκόταν συνεχώς δίπλα στην ομάδα για να επιτηρεί, να εμψυχώνει, να σχολιάζει τρυφερά. Φοράει κάθε μέρα μια λουλουδάτη ρόμπα και τεράστια μυωπικά γυαλιά. Συνήθως κρατάει μια υφασμάτινη τσάντα με ψώνια.

Το όλο θέμα ξεκίνησε σαν αστείο, σαν παρατσούκλι για τη μασκότ γειτόνισσα, αλλά η Madame Fhu Man Chu την οποία γνώρισα (δύσκολο να μην την πετύχεις, αφού όλη μέρα κυκλοφορεί στη γειτονιά) αποτελεί μέλος της ομάδας πια. Ζητάει από τον Κωνσταντίνο να τη συνοδέψει στο Χοροστάσιο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, όπου παρατηρεί τους πελάτες με το περίεργο ύφος της γιαγιάς-οικοδέσποινας. Τη ρώτησα αν έχει αποκτήσει νόημα η ζωή της από τότε που άνοιξε το εστιατόριο και μου απάντησε «α, βέβαια», αλλά γρήγορα οδηγήθηκε σε κάποιον άλλον συνειρμό και άλλαξε θέμα. Το αστείο είναι ότι είναι μοναδικά ταιριαστή με το περιβάλλον, αυτό το ασιατικό mix & much με την πορσελάνινη προτομή του Ho Chi Minh να δεσπόζει στην είσοδο, τα πολύχρωμα φαναράκια και τον χάρτινο δράκο να ελίσσεται στο ταβάνι σε όλο το μήκος του εστιατορίου – τον έχουμε δει πολλές φορές σε stories φίλων μας στο Instagram.

Όμως, ας έρθουμε στα ουσιαστικά τώρα. Πριν από λίγα χρόνια ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης υποδέχτηκε στο Buba στην Κηφισιά τον Βιετναμέζο σεφ Vu Dinh Hung και τον Γάλλο σύντροφό του, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Luc Lejeune. Του ζήτησε να μαγειρέψει για πλάκα, όπερ και εγένετο. Ο Κωνσταντίνος ενθουσιάστηκε με τις γεύσεις του. Ακολούθησε ένα ταξίδι του για διακοπές στο Βιετνάμ που περιλάμβανε πολλές γαστρονομικές περιηγήσεις και στη συνέχεια η εγκατάσταση του ζευγαριού στην Αθήνα. Ήταν ξεκάθαρο ότι θα άνοιγαν όλοι μαζί ένα εστιατόριο ή, μάλλον, αυτό το εστιατόριο.

Η μαγειρική προσέγγιση του Hung εδώ είναι το βιετναμέζικο street food. Πολλά μικρά πιάτα, σαν tapas, που ξυπνούν τον ουρανίσκο και σου μαθαίνουν ότι ασιατική κουζίνα δεν είναι μόνο σούσι, pekin duck και noodles. Δεν είναι τυχαία η φήμη ότι η κουζίνα του Βιετνάμ βρίσκεται πολύ κοντά στην γαλλική. Γιατί είναι διακριτική και ταυτόχρονα απρόβλεπτη. Δοκίμασα κάποια από τα πρώτα πιάτα, όπως τα spring rolls Chả giò με φιδέ ρυζιού, χοιρινό και μαύρα μανιτάρια τυλιγμένα σε φύλλα από ρυζάλευρο, που σερβίρονται με δυόσμο, φύλλα μαρουλιού και γλυκόξινη πικάντικη σάλτσα. Όπως και την απολαυστική τοματόσουπα με μύδια. Αυτό για το οποίο θα επιστρέψω όμως είναι τα πικάντικα σουβλάκια από φιλέτο μοσχαριού μαριναρισμένα σε λεμονόχορτο. Όπως πληροφορήθηκα, τα Bò nướng xả είναι το φαγητό καντίνας στο Βιετνάμ.

Και το καλύτερο: την άνοιξη και όλο το καλοκαίρι στη Σκουλενίου θα τοποθετηθούν τραπεζάκια, για βιετναμέζικα γεύματα με άρωμα Συντάγματος all over. Ανυπομονώ.

Madame Phu Man Chu
Σκουλενίου 4 & Πραξιτέλους, τηλ. 210 3231366

Scroll to Top