τα-καλά-ποτήρια-90269
©Chuttersnap | Unsplash

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν ποτήρια κρασιού, υπάρχουν όμως και τα «καλά ποτήρια», όπως συνήθιζαν να τα αποκαλούν οι μαμάδες μας, που τα έβγαζαν μόνο σε γιορτές και ιδιαίτερες περιστάσεις. Μπορεί ένα ποτήρι να αλλάξει την αίσθηση ενός κρασιού; Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν, αλλά έτσι είναι. Υπάρχει ένα πείραμα κατά το οποίο, βάζοντας πολύ κρύο νερό σε διαφορετικού στιλ ποτήρια, αντιλαμβάνεσαι ότι το νερό σε παγώνει σε διαφορετικά σημεία του στόματος. Επιπλέον, η γλώσσα του ανθρώπου στο μπροστινό κομμάτι της αντιλαμβάνεται πιο εύκολα το γλυκό, μπροστά και πλάγια το αλμυρό, στα πλάγια το ξινό και στο πίσω μέρος το πικρό. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, γνωρίζοντας τα γευστικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών, φτιάχνουν ποτήρια που οδηγούν τη ροή του κρασιού στους γευστικούς κάλυκες που θα τονίσουν τα αρώματα της συγκεκριμένης ποικιλίας. Έτσι, για τις γνωστές ποικιλίες, όπως Pinot Noir, Chardonnay, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot κ.λπ., υπάρχουν ποτήρια φτιαγμένα ειδικά γι’ αυτές.

Τα «καλά» ποτήρια-1
©Shutterstock

Η αλήθεια είναι λοιπόν πως το κάθε κρασί, ανάλογα με το στιλ του, πρέπει να σερβίρεται σε διαφορετικό ποτήρι κρασιού. Η επόμενη ερώτηση είναι: «Θα πρέπει δηλαδή να αγοράσουμε ποτήρια για κάθε διαφορετική ποικιλία;». Χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, αν θέλουμε πραγματικά να απολαύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κάθε κρασί, καλό θα ήταν να έχουμε τέσσερα διαφορετικά στιλ ποτηριών. Ένα για ελαφριά-κομψά λευκά, ένα για γεμάτα βαρελάτα λευκά και αντίστοιχα για ελαφριά-κομψά ερυθρά και για γεμάτα ερυθρά. Για όσους θέλουν να έχουν ένα ποτήρι για όλα, υπάρχουν επιλογές από πολλές εταιρείες και σε μεγάλη γκάμα τιμής. Μην ξεχνάτε όμως ότι το πιο σημαντικό για την απόλαυση ενός κρασιού είναι να το πιείτε με τη σωστή παρέα!

Και μια πρόταση: Σε ποτήρι βαρελάτου Chardonnay και στους 10-12°C θα σερβίρουμε το Ossian 2015, Verdejo, Castilla y Leon, Ossian Vides y Vinos, Ισπανία. Ένα κρασί με πυκνή μύτη, με έντονα αρώματα δρυός, βανίλιας, βουτύρου και ξηρών καρπών. Έχει mineral χαρακτήρα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.Read more at gastronomos.gr

MHT