θάνος-δημάκηςζωή-σαν-μάθημα-αντοχής-92440
©+Πλευση

Αν η ζωή του έπρεπε να μεταφραστεί με μία λέξη, αυτή θα ήταν η εξής μία: Υγεία. Πώς αλλιώς, αφού οι δύο μεγάλες αγάπες του είναι η Οδοντιατρική και το Τρίαθλο. Ο Θάνος Δημάκης είναι η κλασική περίπτωση ανθρώπου που όταν μαθαίνεις την καθημερινότητά του, αναρωτιέσαι: «Μα, πώς τα προλαβαίνει όλα;». Με πειθαρχεία και σωστό προγραμματισμό, μας λέει λακωνικά (σαν Σπαρτιάτης αθλητής), εξηγώντας πώς καταφέρνει να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ δύο επιτυχημένων Οδοντιατρείων και σκληρών προπονήσεων για το ερχόμενο “Ironman 70.3 Greece, Costa Navarino”, την κορυφαία αθλητική διοργάνωση αγώνων τριάθλου παγκοσμίως, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Μεσσηνία.

Θάνος Δημάκης:<br>Ζωή σαν μάθημα αντοχής-1
©Thanos Dimakis

«Ο αθλητισμός αποτελεί μέρος της ζωής μου από πολύ μικρή ηλικία. Για αρκετά χρόνια ήμουν μέλος ποδοσφαιρικών ομάδων μέχρι που ανακάλυψα το ποδήλατο, σαν μεταπτυχιακός φοιτητής στην Ολλανδία. Η έναρξη της επαγγελματικής μου καριέρας στην Ελλάδα συνδυάστηκε με τις πρώτες συμμετοχές μου σε δρομικούς αγώνες. Τα χρόνια περνούσαν, οι απαιτήσεις της δουλειάς αυξάνονταν, μαζί και η ανάγκη για ουσιαστική εκτόνωση. Κάπως έτσι, το 2013 ανακάλυψα το τρίαθλο».

Επιμονή και αντοχή. Οι δύο βασικές απαιτήσεις για να τα βγάλεις πέρα με το τρίαθλο, έναν αγώνα μέσα από 3 διαδοχικά αθλήματα (κολύμπι-ποδήλατο-τρέξιμο), είναι μέσα στους δύο καθημερινούς του στόχους. Οι άλλοι έχουν να κάνουν με το να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των ασθενών του. «Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός. Προέρχομαι από οικογένεια οδοντιάτρων με πολλά χρόνια εμπειρίας. Έχω γαλουχηθεί στην άποψη ότι οι ασθενείς πρέπει να κατανοούν λεπτομερώς το πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μόνο έτσι μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης, πράγμα που χρειάζεται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Θάνος Δημάκης:<br>Ζωή σαν μάθημα αντοχής-2
©Ocean Lava Rhodes

Το τρίαθλο μοιάζει λίγο με τη σύγχρονη ζωή. Τρέχεις για να πετύχεις κάτι που θες πολύ, πέφτεις, σηκώνεσαι ξανά. Μαθαίνεις να αντέχεις, μαθαίνεις να κερδίζεις, αλλά και να χάνεις. Το κυνήγι της καριέρας, μπορεί να σε γεμίζει αυτοπεποίθηση, παράλληλα σου κλέβει στιγμές που μπορεί να συνθέτουν τον ευτυχισμένο εαυτό σου. Για τον Θάνο «η εργασία απαιτεί πολλές ώρες μακριά από την οικογένεια και το σπίτι, αυτό είναι δεδομένο. Τον πρώτο καιρό ο προσωπικός μου χρόνος ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Με τα χρόνια, χτίζοντας την σχέση εμπιστοσύνης που επιθυμούσα με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου, θεωρώ πως βρίσκεις μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Στις 14 Απριλίου θα λάβει μέρος στο “Ironman 70.3 Greece, Costa Navarino”, το 7ο Ironman (5 Half & 2 Full Ironman) της καριέρας του. Ο δημοφιλής αγώνας, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την I.Q.Sports, θα πραγματοποιηθεί στο Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Ένας ιδιαίτερα απαιτητικός αγώνας, συνδυασμός πολλών δεξιοτήτων και αντοχής, αφού περιλαμβάνει 1,9χλμ κολύμπι, 90χλμ. ποδήλατο και 21,1χλμ τρέξιμο, συνεχόμενα, χωρίς κενό ή ενδιάμεση διακοπή.

Θάνος Δημάκης:<br>Ζωή σαν μάθημα αντοχής-3
©Onelife

Ο αγώνας Ironman ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στη Χαβάη. Σήμερα, έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία διοργάνωση τριάθλου παγκοσμίως με παρουσία σε περισσότερες από 55 χώρες. Διαθέτει πιστό κοινό με περισσότερους από 1.000.000 ενεργούς αθλητές και 5.500.000 θεατές σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη κάθε χρόνο διεξάγονται 42 διοργανώσεις, με περισσότερες από 105.000 συμμετοχές με σταθερή ετήσια αύξηση.

Λίγοι Έλληνες μετρούν τόσους αγώνες σ’ αυτό το επίπεδο. «Έχοντας ζήσει την εμπειρία από την συμμετοχή μου στον παγκόσμιο τελικό του IRONMAN 70.3 στη Νότιο Αφρική πριν από 7 μήνες, ανυπομονώ για έναν ακόμα αγώνα. Κάθε νέα προσπάθεια σε φέρνει αντιμέτωπο με τα όριά σου. Κάθε τερματισμός είναι και μια νέα κατάκτηση, η βάση για τον επόμενο στόχο», εξηγεί.

Το 2014, ο φίλος του Νίκος Αθανασίου, του ζήτησε να αναλάβει τη σύσταση της οδοντιατρικής ομάδας για μια νέα Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, την +Πλευση (σύμπλευση). «Η ιδέα να συμμετέχω σε μια τέτοια ομάδα μόνο σύμφωνο μπορούσε να με βρει. Η δυνατότητα να προσφέρεις σε συνανθρώπους μας υπηρεσίες που λόγω γεωγραφικής θέσης αλλά και οικονομικής δυσχέρειας είναι απρόσιτες, ήταν για μένα το κίνητρο να αποτελέσω ένα από τα αρχικά μέλη της ομάδας. Σε κάθε έναν από τους 6 διάπλους που έχουμε πραγματοποιήσει, το συναίσθημα που γεννάται κατά την άφιξή μας στα νησιά καθώς και η ένθερμη υποδοχή από τους λιγοστούς συνήθως κατοίκους, αποτελεί την μεγαλύτερη ανταμοιβή».

Info: Το “Ironman 70.3 Greece Costa Navarino” θα πραγματοποιηθεί στην Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας την Κυριακή 14 Απριλίου 2019. 

MHT