τι-να-περιμένουμε-από-την-τελετή-έναρξ-325728
©Getty Images

Στο τέλος της εβδομάδας, περίπου 300.000 θεατές θα συγκεντρωθούν για να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στις όχθες του Σηκουάνα, ενώ άλλοι 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα παρακολουθούν από τα σπίτια τους – ένα θέαμα που σκηνοθέτησε ο Thomas Jolly. Πριν από μερικούς μήνες, η Vogue πήρε συνέντευξη από τον Jolly, ηθοποιό και θεατρικό σκηνοθέτη γνωστό στη Γαλλία για τις ζωηρές διασκευές του Σαίξπηρ, για να συζητήσει για τα σχεδόν δύο χρόνια της ζωής του που αφιέρωσε στους φετινούς Αγώνες.

Καθώς πλησιάζουμε στην τελική αντίστροφη μέτρηση για το Παρίσι 2024, ο Jolly μοιράζεται τι μπορούμε να περιμένουμε στις 26 Ιουλίου, ενώ παράλληλα αναφέρεται με θαυμασμό σε έναν μακρύ κατάλογο συνεργατών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η βραβευμένη με Prix Goncourt μυθιστοριογράφος Leïla Slimani, η σεναριογράφος Fanny Herrero (γνωστή από το Call My Agent!), ο ιστορικός Patrick Boucheron και ο θεατρικός συγγραφέας Damien Gabriac, στενός φίλος και συνεργάτης του Jolly. Κεντρικό ρόλο στην παραγωγή παίζουν επίσης ο συνθέτης Victor Le Masne, η χορογράφος Maud Le Pladec, η στυλίστρια Daphné Burki και οι σχεδιαστές παραγωγής Emmanuelle Fabre και Bruno.

Παρακάτω, ο Jolly μιλάει για τα διάφορα στοιχεία της τελετής της Παρασκευής, για τη στιγμή που περιμένει με μεγαλύτερη ανυπομονησία και για τις δύο μεγάλες ευχές του προς τους ανθρώπους που θα την παρακολουθήσουν, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Αυτή η συζήτηση έχει μεταφραστεί από τα γαλλικά.

Τι να περιμένουμε από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων; Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Thomas Jolly μοιράζεται μερικά hints-1
©Getty Images

Vogue: Για πρώτη φορά, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων φεύγει από το στάδιο. [Οι αθλητές από κάθε διαγωνιζόμενο έθνος θα μεταβούν στον Σηκουάνα με βάρκες.] Αυτή είναι μια σημαντική πρόκληση, έτσι δεν είναι;

Thomas Jolly: Ιδιαίτερα από τη στιγμή που πήρα το θάρρος να διαταράξω την καθιερωμένη σειρά της συνήθους τελετής -δηλαδή με ένα καλλιτεχνικό τμήμα, ένα τμήμα αντιπροσωπειών και ένα τμήμα πρωτοκόλλου- και αποφάσισα να τα πλέξω σε μια βραδιά διάρκειας τριών ωρών και 45 λεπτών, όπου χώρες από όλο τον κόσμο εναλλάσσονται, παρελαύνοντας σε δώδεκα πίνακες. Όπως οι αθλητές που περνούν μεταξύ της Pont d’Austerlitz και της Pont d’Iéna, αυτή η μεγάλη τοιχογραφία αντλεί την έμπνευσή της από όλους τους ιστορικούς τόπους που διασχίζουν. Και τι υπέροχη έμπνευση είναι!

Την οποία μπορούν να απολαύσουν όλοι, αφού επιλέξατε να ξεκινήσει η τελετή στις 7:30 μ.μ., τοπική ώρα…

Πράγματι, λαμβάνω υπόψιν μου τις οικολογικές επιπτώσεις. Η έναρξη της τελετής αυτή την ώρα μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το φυσικό φως, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για το φωτισμό. Επιπλέον, το ποτάμι δεν επηρεάζεται από τα καλλιτεχνικά έργα. Μελετήσαμε τις περιοχές όπου αναπαράγονται τα ψάρια για να αποφύγουμε να διαταράξουμε το φυσικό τους περιβάλλον. Τίποτα δεν πέφτει στον Σηκουάνα. Όλα σέβονται το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Αποφασίστηκε να επενδύσουμε στα μνημεία, τις γέφυρες, την ιστορία, τις προσόψεις, τις προκυμαίες… Και αυτά τα μέρη ζωντανεύουν από περίπου 3.000 καλλιτέχνες από όλους τους κλάδους: χορός, τσίρκο, μουσική, ακροβατικά, κωμωδία… Ονομάζω αυτήν την τελετή la grande célébration de notre humanité partagée – η μεγάλη γιορτή της κοινής μας ανθρωπότητας!

Τι να περιμένουμε από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων; Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Thomas Jolly μοιράζεται μερικά hints-2
©Getty Images

Μια ανθρωπότητα που αντιμετωπίζει διαρκώς προκλήσεις και έχει ανάγκη από παρηγοριά;

Απολύτως. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρέχουν ένα στιγμιότυπο του κόσμου, καθώς ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί. Είναι το μοναδικό γεγονός στον πλανήτη που παρακολουθείται σε τέτοιο βαθμό. Είναι επίσης μια στιγμή για να γιορτάσουμε αυτή την κοινή ανθρωπότητα με τις χαρές, το παιχνίδι και τις ενωτικές πτυχές της, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες μας που σχετίζονται με τις συγκρούσεις και τις διάφορες μάστιγες, είτε οικολογικές είτε πολεμικές. Ο Ολυμπισμός βασίζεται επίσης στις αξίες της ειρήνης, ιδίως στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, η οποία είναι πολύ σημαντική στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το βράδυ της τελετής έναρξης, το κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι εκθαμβωτικά διαφορετικό σε ηλικία, καταγωγή και κοινωνική τάξη…

Με τους συγγραφείς, θέλαμε να δουλέψουμε πάνω στην ιδέα ενός μεγάλου «εμείς». Είμαστε ένα πλήθος, προερχόμενοι από διαφορετικά μέρη, μεγαλώνοντας με διαφορετικούς τρόπους, με ξεχωριστές πολιτιστικές συνεισφορές, αλλά σχηματίζουμε ένα μεγάλο σύνολο. Και εκείνη τη νύχτα πρέπει να το γιορτάσουμε. Ακριβώς όπως η Γαλλία πρέπει να υπερασπιστεί τις τρεις βασικές της αξίες: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη.

Ποια είναι για εσάς η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της τελετής;

Τι χαρά είναι να βλέπεις τα σκηνικά και τα κοστούμια να αναδύονται από τα εργαστήρια, να βλέπεις αυτούς τους καλλιτέχνες να συναντιούνται, να δημιουργούν και να συνεργάζονται. Η πρόκλησή μας τις επόμενες 10 ημέρες είναι να συναρμολογήσουμε με επιτυχία αυτά τα 100.000 κομμάτια ενός γιγαντιαίου παζλ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Παρ’ όλες τις προετοιμασίες μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι, προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστευτικότητά της, αυτή η τελετή δεν θα είναι ποτέ πλήρως δοκιμασμένη. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουν όλοι ταυτόχρονα το θέαμα! Για κάποιον σαν εμένα, που έχει συνηθίσει στις πρόβες, αυτού του είδους η προσέγγιση είναι εντελώς νέα…

Είναι αυτό που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει πράξη εξισορρόπησης;

Εντελώς. Αυτό είναι που το κάνει τόσο συναρπαστικό, τόσο στη δημιουργία εννοιών όσο και στις διαδικασίες… Αυτή η τελετή είναι πρωτοποριακή, χωρίς να υπάρχει κάποιο μοντέλο προς μίμηση, τοποθετώντας μας σε μια σφαίρα απόλυτης δημιουργίας. Είναι αδύνατον να βαρεθείς! Επιπλέον, οι θεατές που θα παρευρίσκονται εκείνη τη νύχτα κατά μήκος του ποταμού θα είναι διασκορπισμένοι σε μήκος έξι χιλιομέτρων. Κανείς δεν θα βλέπει το ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή, οπότε ο καθένας θα βιώσει μια διαφορετική τελετή. Για να το πετύχω αυτό, εργάζομαι πάνω στο storyboard για την εκπομπή για πάνω από ένα χρόνο. Ήταν απαραίτητο όχι μόνο να σχεδιάσω το θέαμα, αλλά και να σκεφτώ πώς θα γίνει δεκτό, είτε κάποιος βρίσκεται στη Βενεζουέλα είτε κάθεται στις όχθες του Σηκουάνα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής, ποια στιγμή ανυπομονείτε περισσότερο να ζήσετε;

Θα είναι πολύ συγκινητικό να δω την πρώτη βάρκα να περνάει κάτω από το Pont d’Austerlitz, όταν οι αθλητές εισέρχονται στο Παρίσι. Αυτοί είναι το επίκεντρο της τελετής. Μετά από 18 μήνες σχεδιασμού και υποστήριξης αυτής της παραγωγής, αντιμετωπίζοντας δημοσιονομικούς, καιρικούς και γραφειοκρατικούς περιορισμούς, θα είμαι ευτυχής να την μοιραστώ επιτέλους.

Τι θα θέλατε να νιώσουν οι θεατές κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής;

Από τη μία, έκπληξη. Εδώ και μήνες, κυκλοφορούν πολλές φήμες σχετικά με αυτή την τελετή. Αλλά ήθελα οπωσδήποτε να διατηρήσω το συναίσθημα της ανακάλυψης, και μέχρι στιγμής, το έχουμε καταφέρει. Από την άλλη, αγάπη. Αγάπη για τον εαυτό μας και για τους άλλους. Η διαφορετικότητα και η συνύπαρξή μας πρέπει να γιορτάζονται… ειδικά μετά τις πρόσφατες γαλλικές εκλογές, μια δύσκολη εποχή κατά την οποία ακούστηκαν λόγοι αντίθετοι με τις ιδέες της φιλοξενίας και της καλοσύνης, που αποτελούν ολυμπιακές αξίες. Η υπενθύμιση ότι αγαπάμε ο ένας τον άλλον θα είναι παρήγορη. Και στη Γαλλία, ξέρουμε πώς να εκφράζουμε την αγάπη μέσα από τραγούδια, ποιήματα, βιβλία, θεατρικά έργα, ταινίες… Ας μην ξεχνάμε ότι το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της αγάπης!

MHT