ευγενία-νιάρχου-in-the-city-that-never-sleeps-121241

Eίχα συναντήσει κάποιες φορές την Ευγενία Νιάρχου στη Μύκονο, το αγαπηµένο της νησί, όπως λέει. Αν και η καταγωγή της είναι ελληνική, µου είχε κάνει εντύπωση πώς ένας άνθρωπος γεννηµένος στη Νέα Υόρκη, που δεν µιλάει καν ελληνικά, εναρµονίζεται τόσο πολύ µε το τοπίο και νιώθει τόσο οικεία σε ένα νησί του Αιγαίου. Την απάντηση την πήρα όταν τη ρώτησα για τη νέα της συλλογή κοσµηµάτων, Elementa, εµπνευσµένη από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Της ζήτησα, για την ακρίβεια, να µου αποκαλύψει µε ποιο από τα τέσσερα ταυτίζεται: «Σίγουρα µε το νερό», µου απάντησε. «Είµαι παιδί του καλοκαιριού, γεννηµένη στα µέσα Ιουλίου. Όταν βρίσκοµαι κοντά στη θάλασσα, αισθάνοµαι να ανακτώ τις δυνάµεις µου, να έρχοµαι σε επαφή µε τον εαυτό µου».

Ευγενία Νιάρχου: In the city that never sleeps-1
©Kat Irlin
1/7
Native Share

Βέβαια, παρά τον ισχυρό δεσµό που έχει µε τη χώρα του καλοκαιριού και στον οποίο δεν παραλείπει να αναφέρεται, µπορούµε κάλλιστα να τη θεωρούµε New York girl, και ήταν µία, από κάθε άποψη, εορταστική συγκυρία να τη φωτογραφίσουµε στη Νέα Υόρκη για το χριστουγεννιάτικο τεύχος της Vogue Greece. Ως σηµείο συνάντησης ορίστηκε το Gramercy Park Hotel, στην καρδιά της πόλης, πάνω στη Lexington Avenue. Με φόντο τη νεο-αναγεννησιακή διακόσµηση του εµβληµατικού ξενοδοχείου, µε τους πίνακες του Andy Warhol και του Basquiat στους τοίχους, η Ευγενία, που και η ίδια φέρνει στον νου φιγούρα από πίνακα της Αναγέννησης, µου µίλησε για το brand κοσµηµάτων της, Venyx, και, λόγω περίστασης, για την πόλη που δεν κοιµάται ποτέ – πράγµα που επιβεβαίωσε!

Ευγενία Νιάρχου: In the city that never sleeps-2
©Kat Irlin
2/7
Native Share

Γεννήθηκε και έζησε εδώ τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής της: «Είναι ένα µέρος του κόσµου µε το οποίο συνδέοµαι ουσιαστικά. Απολαµβάνω την ενέργεια της Νέας Υόρκης. Είναι µεν κουραστική, αλλά εξίσου ανανεωτική. Όταν βρίσκοµαι εδώ, νιώθω ότι έχω να κάνω άπειρα πράγµατα, ότι έχω τη δύναµη και την ενέργεια να κατακτήσω όλους τους στόχους µου. Μου βγάζει αυτό το vibe. Επίσης, αγαπάω την ποικιλία, τις απεριόριστες επιλογές που προσφέρει. Είναι τόσα τα πολιτιστικά ερεθίσµατα και τα γεγονότα, που νιώθω ότι υπάρχει κάτι ενδιαφέρον για κάθε άνθρωπο και κάθε διάθεση». Της ζητάω να µοιραστεί µαζί µου αναµνήσεις από τη Νέα Υόρκη: «Η µητέρα µου µε πήγαινε στα µουσεία κάθε τόσο. Βουτούσα µε το µυαλό και τη φαντασία µου στα εκθέµατα. Το αγαπηµένο µου ήταν της Φυσικής Ιστορίας, µε τους σκελετούς και τα απολιθώµατα των δεινοσαύρων. Μου άρεσε πολύ και η αιγυπτιακή πτέρυγα στο Met, αν και µε τρόµαζε λίγο», θυµάται. Συνεχίζει να αγαπάει το Μet, όπως και το ΜoΜΑ, γιατί, όπως λέει, «φιλοξενούν κάποια από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης στον κόσµο». Όταν, πάλι, τη ρωτάω ποια είναι τα αγαπηµένα της σηµεία στην πόλη, µου απαντά: «Τρελαίνοµαι µε τα φώτα στην Times Square! Όταν τη διασχίζω, φαντάζοµαι ότι ταξιδεύω για λίγο στο µέλλον. Όπως επίσης αγαπάω τις θεατρικές παραστάσεις στο Broadway. Θεωρώ ότι είναι πάντα καλή ιδέα να δω κάποια».

Ευγενία Νιάρχου: In the city that never sleeps-3
©Kat Irlin
3/7
Native Share

Παρά την πληθώρα ερεθισµάτων και επιλογών, στην πορεία της στο σχέδιο κοσµήµατος δεν υπήρχαν ενδιάµεσοι σταθµοί ούτε δεύτερες σκέψεις. Τελείωσε το σχολείο και ήξερε ότι θα ασχοληθεί µε τη µόδα. Όταν της πρότεινε η φίλη της, Gaia Repossi, να σχεδιάσει µια συλλογή κοσµηµάτων για το brand της οικογένειάς της, βρήκε το ερέθισµα που χρειαζόταν. Συνειδητοποίησε ότι τα κοσµήµατα ήταν το πάθος της, σπούδασε την τέχνη τους και τα έκανε επάγγελµα: «Με συγκινεί η διαχρονικότητα των κοσµηµάτων, το χάρισµά τους να περνούν από γενιά σε γενιά», εξηγεί. Θυµάται πόσο της άρεσε, όταν ήταν µικρή, που οι γυναίκες φορούσαν γύρω από τον λαιµό και τους καρπούς τους όµορφες πολύχρωµες πέτρες και η ίδια τις ρωτούσε επίµονα πού έβρισκαν τα κοσµήµατά τους. «Έβλεπα τους γονείς µου να ντύνονται και να βγαίνουν έξω για φαγητό µε τον παππού µου. Η µητέρα µου φορούσε όµορφα φορέµατα και κοσµήµατα και µε έπιανε ανυποµονησία να µεγαλώσω, για να κάνω κι εγώ το ίδιο. Ο παππούς µου, που ήξερε τη λαχτάρα µου, µια µέρα µε προσκάλεσε σε επίσηµο δείπνο για τους δυο µας. Η µητέρα µου επέλεξε το καλύτερο φόρεµά µου και γι’ αυτή την ιδιαίτερη περίσταση µου επέτρεψε να φορέσω κάποια από τα κοσµήµατά της», περιγράφει νοσταλγικά. Η επιθυµία της να ντύνεται και να στολίζεται συνεχίστηκε στην εφηβεία της: «Όταν έβρισκα ευκαιρία, µεταµφιεζόµουν και, βέβαια, έβαζα και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ. Στα ’90s έφτιαχνα βραχιόλια και τσόκερ από καουτσούκ και ντυνόµουν Gwen Stefani. Σκέφτοµαι ότι αυτό που κάνω σήµερα είναι αποτέλεσµα όλων εκείνων των βιωµάτων και των πειραµατισµών».

Ευγενία Νιάρχου: In the city that never sleeps-4
©Jonathan Muzikar
4/7
Native Share

Τα Venyx έχουν αναγνωρίσιµη σχεδιαστική ταυτότητα και εδραιώνονται όλο και περισσότερο στην παγκόσµια αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι στα highlights των στιγµών της στη Νέα Υόρκη, εκτός από παιδικές αναµνήσεις και την πρώτη φορά που παρευρέθηκε στο Met Gala, το 2014, σε περίοπτη θέση βάζει ένα επαγγελµατικό καύχηµα: «Ήταν πολύ σηµαντική στιγµή για µένα όταν είδα τα κοσµήµατά µου να πωλούνται στο Christie’s». Σκέφτοµαι ότι ταυτόχρονα πρόκειται και για καύχηµα της ελληνικής µόδας, όχι µόνο επειδή η Ευγενία Νιάρχου είναι Ελληνίδα, αλλά και γιατί τα κοσµήµατά της έχουν εµφανείς ελληνικές επιρροές: «Η δεύτερη συλλογή µου, Theiya, είναι εµπνευσµένη από την οµορφιά και το φως της Ελλάδας και αφιερωµένη στους Τιτάνες. Η Oseanyx είναι αφιερωµένη στη θάλασσα και αξιοποιεί πολλά ελληνικά µοτίβα. Γενικά αγαπάω την αρχαιολογία και την ελληνική µυθολογία και γι’ αυτό στη δουλειά µου υπάρχουν αναφορές στην αρχαία Ελλάδα. Πρόσφατα συνεργάστηκα µε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να δηµιουργήσω για το πωλητήριό του ένα ελληνοπρεπές µαρµάρινο pendant, που αναπαριστά ένα κυκλαδικό πρόσωπο µε µια σειρά από ζαφείρια ολόγυρα», αποκαλύπτει. Είναι η κατάλληλη στιγµή να τη ρωτήσω πώς αισθάνεται για τη χώρα από την οποία προέρχεται το «βαρύ» επώνυµό της: «∆εν µεγάλωσα στην Ελλάδα, αλλά νιώθω έντονη σύνδεση µε τη χώρα. Οι ρίζες µου βρίσκονται εκεί. Περνάω τα καλοκαίρια µου δίπλα στη θάλασσα και πάντα θέλω να επιστρέφω. Στόχος µου είναι, όποτε πηγαίνω στην Ελλάδα, να επισκέπτοµαι και ένα καινούργιο µέρος». Όσο για τη σχέση της χώρας µε το κόσµηµα, σχολιάζει: «Η χρυσοχοΐα είναι ταυτόσηµη µε την Ελλάδα. Το βλέπουµε και στα διάφορα µουσεία στα οποία εκτίθενται αρχαία ελληνικά κοσµήµατα. Η ζεστασιά του κίτρινου χρυσού, οι τεχνοτροπίες που χρησιµοποιούσαν οι αρχαίοι, όπως η σφυρηλάτηση, τα εµπνευσµένα από τη θάλασσα µοτίβα, το εµβληµατικό σχέδιο του φιδιού, είναι όλα συνώνυµα του ελληνικού πολιτισµού που αποτυπώνονταν στα κοσµήµατα αιώνες πριν και εξακολουθούν να αναπαράγονται. Τον προηγούµενο αιώνα, ο Bulgari ήταν ο πρώτος Έλληνας κοσµηµατοποιός που έκανε σηµαντική δουλειά και η επωνυµία του παραµένει ακόµη σπουδαία. Σήµερα υπάρχουν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολούνται µε το κόσµηµα και είναι γνωστοί παγκοσµίως. Ενδεικτικά αναφέρω τον Λαλαούνη, τον Νίκο Κούλη, την Ιλεάνα Μακρή».

Ευγενία Νιάρχου: In the city that never sleeps-5
©Kat Irlin
5/7
Native Share

Υπάρχει κάποιο κοµµάτι Venyx που θεωρεί συνώνυµο του brand της; «Το δαχτυλίδι Madagascar Turtle συνοψίζει µε µια έννοια τις αρχές του brand», µου απαντά. «Φοριέται πρωί και βράδυ, είναι κλασικό και ταυτόχρονα µοντέρνο, ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες και αναπαριστά ένα ερπετό, που συµβολίζει τη µακροζωία σε πολλούς πολιτισµούς. Θα αναφέρω και τα σκουλαρίκια σε σχήµα αστεριών Lunoor, γιατί έχω εµµονή µε το ∆ιάστηµα και τους πλανήτες».

Ευγενία Νιάρχου: In the city that never sleeps-6
©press
6/7
Native Share
Ευγενία Νιάρχου: In the city that never sleeps-7
©shutterstock
7/7
Native Share

Καθώς µιλάει, µου δίνει την αίσθηση ότι έχει χαθεί στον πλανήτη της δηµιουργίας της. Φαίνεται να έχει αληθινό πάθος για τα κοσµήµατα. Της θυµίζω ότι σε λίγες µέρες είναι Χριστούγεννα και ότι βρισκόµαστε στη Νέα Υόρκη. Επαναφέροντάς τη στο τώρα, βρίσκει ευκαιρία να µου πει πού συχνάζει: «Για πρωινό ή brunch, ανάλογα µε την ώρα, πηγαίνω στο Mark Hotel. Για brunch µπορεί να επιλέξω και το Sadelles. Το Sant Ambroeus είναι ιδανικό για lunch, ενώ το βράδυ συχνά τρώω στο Burger Joint, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Parker New York. Αν µου λείψει η ελληνική κουζίνα, πηγαίνω στη Lola’s Τavern. Για ποτά πάντα στο Carlyle Bar και για χορό στο Socialista». ∆εν µπορώ να µην τη ρωτήσω ποια είναι τα αγαπηµένα της µέρη για shopping: «Το Bergdorf είναι κάτι σαν θεσµός στη Νέα Υόρκη, αποτελεί κλασική επιλογή. Αλλά τελευταία µου αρέσουν και κάποια πιο “περίεργα” µαγαζιά στο Soho», απαντά. Αν της ζητούσα να χαρακτηρίσει τη Νέα Υόρκη µε τρεις λέξεις; «Ενέργεια. Ποικιλία. Ευκαιρίες», λέει κοφτά και συµπληρώνει γελώντας: «Κίνηση…». Πριν κλείσουµε, τη ρωτάω πώς θα περιέγραφε τη Νέα Υόρκη σε κάποιον για να τον πείσει να την επισκεφτεί. Μου απαντά µε έναν στίχο του Frank Sinatra, που ακούµε συχνά πυκνά στο ραδιόφωνο αυτές τις µέρες: «Θέλω να ξυπνάω σε µια πόλη που δεν κοιµάται ποτέ». «It’s up to you New York, New York», συµπληρώνω τραγουδώντας από µέσα µου.

Photographer: Kat Irlin Stylist: Anna Katsanis @ Art Department