η-ιστορία-ενός-φορέματος-116257

Ήταν μια από εκείνες τις μαγικές στιγμές που συμβαίνουν μια στο τόσο στη μόδα. Στο τέλος του show του Alexander McQueen Spring/ Summer 2020, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Sarah Burton, υποκλίθηκε στο κοινό της μαζί με όλη την ομάδα της, κλείνοντας έτσι την παρουσίαση μιας από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές της σεζόν.

Σκίτσα των φοιτητών του Central Saint Martins παρουσιάστηκαν πάνω σε ρούχα, ενώ το soundtrack της Isobel Waller- Bridge που ερμήνευσε η Σύγχρονη Ορχήστρα του Λονδίνου δημιούργησε ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό.

«Μου αρέσει οι άνθρωποι να βρίσκουν το χρόνο να φτιάχνουν πράγματα μαζί, να συναντιούνται και να συνομιλούν, να συνδέονται και πάλι με τον κόσμο γύρω τους», εξηγεί η Burton. Αυτή την ιδέα εκπροσωπεί ένα συγκεκριμένο look της συλλογής, το No. 10, ένα ιβουάρ λινό, ασύμμετρο φόρεμα με στρογγυλή λαιμόκοψη και κεντημένα σχέδια με κορίτσια που χορεύουν.

Η ιστορία ενός φορέματος-1
©Chloe le Drezen
1/5
Native Share

Το κομμάτι που φόρεσε στη πασαρέλα η Stella Tennant ήταν φτιαγμένο από λινό ύφασμα στη Βόρεια Ιρλανδία. Ολόκληρη η ομάδα του McQueen βοήθησε στο κέντημα, μια πρωτοβουλία του Stitch School το οποίο έχει σαν στόχο να μάθει στο κόσμο αυτή τη χαμένη τέχνη.

Τα σχέδια ήταν μια εξίσου ομαδική δουλειά, καθώς έγιναν από τελειόφοιτους του Central Saint Martins, όταν επισκέφθηκαν το ατελιέ του οίκου πριν κάποιους μήνες. Παρακάτω, η Sarah Burton μοιράζεται με τη Vogue στιγμές από τη δημιουργία του συγκεκριμένου look, καθώς και το ομαδικό κλίμα που το έκανε εφικτό.

Η ιστορία ενός φορέματος-2
©Courtesy of Alexander McQueen
2/5
Native Share

Η έμπνευση

Όταν άνοιξε το κατάστημα του McQueen στη Bond Street τον Ιανουάριο του 2019, ο οίκος διοργάνωσε κάποια εκπαιδευτικά events, τα οποία ονόμασε Unlocking Stories. Στο μάθημα της εμβληματικής Julie Verhoever οι φοιτητές σκίτσαραν το φόρεμα ‘Ophelia’, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια σειρά σχέδια κοριτσιών που έκαναν χορευτικές κινήσεις, κάτι που τελικά έγινε το χαρακτηριστικό του φορέματος.

Από το χαρτί στο ύφασμα

Με την άδεια των φοιτητών, το τελικό σχέδιο μεταμορφώθηκε στο κέντημα στο οποίο βασίστηκε το φόρεμα. Σε αυτό το στάδιο, το σκίτσο παίρνει μορφή και η ιδέα αρχίζει να υλοποιείται.

Η ιστορία ενός φορέματος-3
©Courtesy of Alexander McQueen
3/5
Native Share

Το Stitch School

Το σχέδιο τυπώνεται πάνω στο λινό ύφασμα και μοιράζεται σε αργαλειούς της σχολής, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στα κεντρικά του McQueen. Όλη η ομάδα συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία.

Ομαδική δουλειά

Η ομάδα που κάνει τα κεντήματα του Alexander McQueen βρισκόταν εκεί ώστε να υποστηρίξει τους υπόλοιπους συμμετέχοντας και να τους διδάξει διαφορετικές τεχνικές. Χρησιμοποιήθηκαν χοντρές και λεπτές κλωστές, ανάμεσά του βαμβακερές, μάλλινες αλλά και από viscose.

Η ιστορία ενός φορέματος-4
©Chloe le Drezen
4/5
Native Share

Το πατρόν

Όταν τελείωσαν με το ύφασμα, χρησιμοποιήθηκαν 10 διαφορετικά κομμάτια προκειμένου να φτιαχτεί ολόκληρη η σιλουέτα του φορέματος.

Η τρίτη διάσταση

Χάρτινες μινιατούρες- περίπου το 30% της πραγματικής διάστασης του φορέματος- φτιάχτηκαν προκειμένου να βρεθεί η ακριβής θέση του κεντήματος πάνω στο σώμα. Οι κούκλες θα παραμείνουν στο αρχείο του οίκου.

Η ιστορία ενός φορέματος-5
©Chloe le Drezen
5/5
Native Share

Η πρόβα

Γύρω στα 12 μέτρα λινού υφάσματος χρειάστηκαν για να φτιαχτεί το τελικό φόρεμα, το οποίο με τη σειρά του κατασκευάστηκε άλλες τέσσερις φορές. Μια εκδοχή από τούλι και τρεις διαφορετικές από λινό.

Το τελικό look

Το φόρεμα που παρουσιάστηκε στο show spring/ summer 2020 φορέθηκε από τη Stella Tennant.