μετά-το-normal-people-αυτές-είναι-οι-8-κορυφαίες-ερ-142689

«Είναι μία πραγματικά περίεργη κατάσταση», απάντησε το 2011 η Kate Winslet, όταν ρωτήθηκε πώς νιώθει κατά τη διάρκεια μίας ερωτικής σκηνής. «Ως ηθοποιοί το συζητάμε συνέχεια. Είμαστε τυλιγμένοι κάτω από σεντόνια και αναρωτιόμαστε τι κάνουμε».

Η ανατρεπτική προσέγγιση του μυθιστορήματος Normal People της Sally Rooney από τους σκηνοθέτες Lenny Abrahamson και Hettie Macdonald, έχει γεννήσει πολλές συζητήσεις όσον αφορά τις ερωτικές σκηνές στον κινηματογράφο – όχι μόνο για τη λεπτομερή απεικόνιση των σεξουαλικών επαφών των πρωταγωνιστών, αλλά και για τη σημασία του ρόλου της Ita O’Brien ως Ιntimacy Coordinator.

Πολλοί ηθοποιοί έχουν μιλήσει για την άβολη κατάσταση που δημιουργεί το να στέκεσαι (σχεδόν) γυμνός μπροστά σε ένα ολόκληρο συνεργείο, με μερικούς, όπως η Greta Gerwig, να αναφέρουν πως μερικές φορές το αλλόκοτο τοπίο πίσω από τις κάμερες μπορεί και να τους εμπνεύσει.

Η Vogue συγκεντρώνει 8 ερωτικές σκηνές που χάραξαν την ιστορία του σινεμά:

1. I am Love (2009)

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Luca Guadagnino εμφανίζεται δύο φορές σε αυτήν τη λίστα, και η πρώτη είναι φυσικά για την ταινία, I am Love, με την Tilda Swinton. Με φόντο το Μιλάνο και τα γραφικά περίχωρα, ο Guadagnino συνέθεσε μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές απεικονίσεις της Ιταλικής κουλτούρας, του φαγητού και του σεξ. Extra info: Οι οίκοι Jil Sander και Fendi δημιούργησαν τα κοστούμια της ταινίας.

2. Secretary (2002)

Περίπου δύο δεκαετίες πριν, το Secretary του Steven Shainberg έδωσε μία νέα, τελείως διαφορετική ματιά στα τυπικά love story του σινεμά. Η σαδομαζοχιστική σχέση των ηρώων, που υποδύθηκαν φανταστικά η Maggie Gyllenhaal και ο James Spader, δημιούργησαν ένα άτυπο ρομάντζο με αφοπλιστικές εικόνες που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε.

3. North by Northwest (1959)

Τα αφροδισιακά ερωτικά πισωγυρίσματα του Cary Grant και της Eva Marie Saint φέρνουν το επιδραστικό θρίλερ του Alfred Hitchcock, North by Northwest, στο σήμερα με τις ονειρικές αποχρώσεις της ταινίας και τα πρώτα δείγματα ASMR να μας ανατριχιάζουν γλυκά.

4. Y tu Mamá También (2001)

Η στροφή του Alfonso Cuarón στο road-trip genre, με πρωταγωνιστές τους μεξικανούς ηθοποιούς Diego Luna και Gael García Bernal και την ισπανή Maribel Verdú, έγινε το απόλυτο cult στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η ταινία εξερευνά την επιρροή του χρόνου στα όνειρα, την ελευθερία, την ανθρώπινη παρορμητικότητα αλλά και τη σεξουαλική χειραφέτηση.

5. The Thomas Crown Affair (1968)

Ένα παιχνίδι σκάκι ανάμεσα στην Faye Dunaway και τον Steve McQueen αρκεί για να μας μεταφέρει την έντονη ερωτική επιθυμία που βιώνουν οι πρωταγωνιστές. «Παίζεις;», ρωτάει ο McQueen, και η Dunaway απαντά «Δοκίμασέ με». Με ελάχιστο διάλογο και σχεδόν καθόλου γυμνό, η σκηνή του σκακιού έγινε έμβλημα της ερωτικής αφήγησης που δεν απαιτεί την αφαίρεση των ρούχων.

6. Call Me By Your Name (2017)

Καμία λίστα με ερωτικές σκηνές δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς το Call Me By Your Name. Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του André Aciman, έδωσε στο σύγχρονο σινεμά μία από τις πιο αισθησιακές και άρτια σκηνοθετημένες ταινίες (για άλλη μία φορά ο Luca Guadagnino έκανε τα μαγικά του) με θέμα τον πρώτο έρωτα.

7. Love (2015)

Το περιβόητα ηδονιστικό δράμα του Gaspar Noé εξερευνά τις σκοτεινές παρορμήσεις της σεξουαλικότητας, την ανθρώπινη εξαπάτηση και τη μονοτονία της καθημερινής ζωής. Ως δημιουργός του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου Irréversible, ο Noé σπάνια δημιουργεί ταινίες που δεν ξεσηκώνουν αντιδράσεις – ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, με την αποκάλυψη ότι οι ερωτικές σκηνές της ταινίας είναι αληθινές.

8. Blue is the Warmest Colour (2013)

Οι περισσότεροι θεατές λατρεύουν την ωμή σεξουαλική επιθυμία που απεικονίζει η 6λεπτη ερωτική συνεύρεση της Léa Seydoux με την Adèle Exarchopoulos, αλλά οι συνθήκες που γυρίστηκε η περιβόητη σκηνή μας γεμίζει αμφιβολίες.

Τόσο η Seydoux, όσο και η Exarchopoulos, μίλησαν για την ταπείνωση που βιώσαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων με τον σκηνοθέτη, Abdellatif Kechiche. Το Blue is the Warmest Colour κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2013 και έγινε αφορμή για περαιτέρω κινητοποίηση όσον αφορά την προστασία των ηθοποιών, καθώς και για την εξάλειψη στερεοτύπων που θίγουν τον ερωτικό προσανατολισμό.