πόση-queer-τέχνη-αντέχει-η-αθήνα-126819
©Gerardo Vismanos

«Πόση queer τέχνη αντέχει η Αθήνα;», ρωτάω τον Κωνσταντίνο Μενελάου. «Τόση ώστε να μας ταρακουνήσει», μου απαντά. Το «The Queer Archive», η καλλιτεχνική πλατφόρμα που ίδρυσε πριν 8 χρόνια στο Λονδίνο με σκοπό να προάγει queer δημιουργούς και πρακτικές, διοργανώνει το πρώτο «The Queer Archive Festival» στην Αθήνα.

H πλατφόρμα «μετακόμισε» στην Ελλάδα το 2017 και ο Κωνσταντίνος Μενελάου (καλλιτέχνης και creative producer) επιθυμεί να εδραιώσει το έργο της στην πολύπαθη πρωτεύουσα. «Ήταν και είναι μια πλατφόρμα στήριξης καλλιτεχνών, που τους βοηθά να παράξουν και να εκθέσουν τη δουλειά τους», λέει. Μέχρι στιγμής έχει επιμεληθεί ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνικών έργων, εκδηλώσεων και ταινιών κι έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες και επιμελητές, όπως ο Stuart Comer, ο Κωστής Φωκάς, η Πάολα Ρεβενιώτη, ο Aron Kantor, ο Antonio da Silva, η Olympe de G και ο Bruce La Bruce, δίνοντας ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς.

Πόση queer τέχνη αντέχει η Αθήνα;-1
©Jeanne Jacob

Το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς και εναλλακτικούς χώρους του κέντρου, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους πλατφόρμα τέχνης, η οποία μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολυμεσικών εμπειριών, θα δείξει  την έμπρακτη στήριξή της στις διεκδικήσεις της LGBTQI+ κοινότητας.

«Η queer κοινότητα στην Ελλάδα είναι ακόμα φοβική, της λείπει η εξωστρέφεια και η ηρεμία για να δημιουργήσει ελεύθερα. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πολλούς αξιόλογους queer καλλιτέχνες, οι οποίοι μετουσιώνουν τις δυσκολίες ένταξης και αποδοχής που έχουν υποστεί σε υψηλή τέχνη», μου λέει ο Μενελάου, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ.

Στο τριήμερο πρόγραμμα, συναντάμε πολλά και ενδιαφέροντα project. Από video εγκαταστάσεις, εκθέσεις και περιπάτους, μέχρι workshops, διαδραστικές παραστάσεις και performances. Το πιο ιδιαίτερο, βέβαια, είναι η επανακυκλοφορία του θρυλικού queer περιοδικού της Πάολας Ρεβενιώτη. Το «Κράξιμο» που σημάδεψε με τη θεματολογία του μια ολόκληρη γενιά γκέι αναγνωστών από το 1982 ως το 1993, επανακυκλοφορεί για μία και μοναδική φορά ενόψει του Φεστιβάλ, με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, η οποία στηρίζει γενικότερα τις δράσεις της διοργάνωσης.

Πόση queer τέχνη αντέχει η Αθήνα;-2
©Kostis Fokas

«Για μένα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του Φεστιβάλ», λέει ο Μενελάου. «Η ύλη είναι συναρπαστική. Έχουμε συγκεντρώσει υπέροχα νέα άρθρα, δοκίμια, ποιήματα και έργα καλλιτεχνών, όλα γύρω από το σύγχρονο queer και τις διεκδικήσεις της κοινότητας». Το περιοδικό θα διανέμεται δωρεάν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο Romantso Gallery Space. Επιπλέον, με αφορμή την επανέκδοση θα πραγματοποιηθεί και μια ανοιχτή συζήτηση με την Ρεβενιώτη, ακτιβίστρια και πρωτοπόρα φυσιογνωμία του ελληνικού ΛΟΑΤ κινήματος.

«Θα ήθελα να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ τα παιδιά των ελληνικών σχολείων, εκεί που γεννιέται το μπούλινγκ, εκεί που χτίζονται οι συνειδήσεις», λέει ο Μενελάου στη Vogue. «Η εγκληματικότητα και ο εκφοβισμός στους διαφορετικούς είναι η μεγάλη αρρώστια των ελληνικών σχολείων και η τέχνη μπορεί να δώσει μια ελπίδα φωτός, ένα παράθυρο ελευθερίας, τόσο σε εκείνους που υφίστανται τη βία, όσο και σε εκείνους που την ασκούν».

Πόση queer τέχνη αντέχει η Αθήνα;-3
©Eden Levi

Στο πρόγραμμα συναντάμε, μεταξύ άλλων, την έκθεση φωτογραφίας «Introvert/Extrovert» του Έλληνα queer φωτογράφου Κωστή Φωκά και του Ισπανού Gerardo Vizmanos, μια συνομιλία μεταξύ των δύο καλλιτεχνών με προσωπικές αφηγήσεις γύρω από την εξερεύνηση του ανθρώπινου σώματος ως τόπου κοινωνικής και πολιτικής έρευνας (Void Gallery).

Η Ελβετή καλλιτέχνιδα Jeanne Jacob θα εκθέσει μια σειρά έργων που εξερευνούν το ζήτημα της αγάπης σ’ ένα πατριαρχικό σύστημα με προκαθορισμένους κώδικες και αξίες («Looking for Love» στη Breeder Gallery), ενώ ο Πολωνός Aaron Moth ανοίγει το φεστιβάλ και εμπνέονται από την ελληνική αρχαιότητα, τη ρετρό porn αισθητική και την τεχνική του κολάζ, τίτλος: ‘’Objects of Delight’’, (Romantso Gallery Space). Στο Six Dogs θα δούμε την performance του Έλληνα δημιουργού Κυριάκου Χατζηιώαννου με τίτλο «Thanaton, Rough Cut» (η βιογραφία ενός σώματος) που ουσιαστικά αποτελεί το 4ο μέρος της γενικότερης θεματικής του καλλιτέχνη «Higher States».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή του λονδρέζικου «Fringe Film And Arts Festival», με το οποίο ο Μενελάου είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, με μια επιλογή από art videos καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, διαλεγμένα αποκλειστικά για το The Queer Archive Festival («Let’s Talk About Gender, Baby» στην State of Concept). H σειρά από φωτογραφίες της Ελβετής Eden Levi Am, θα αναζητήσουν τη σεξουαλική ταυτότητα έξω από τα δυαδικά αντίθετα («Réenchantement Des Corps» στο Romantso Gallery Space), ενώ οι συμμετοχές συνεχίζουν με το installation «Skin Flags» του Στάθη Μητρόπουλου και το video «Αδερφή» του Sam Albatros.

Πόση queer τέχνη αντέχει η Αθήνα;-4
©Matt Lambert

Η πρωτοτυπία του φεστιβάλ έχει να κάνει όχι μόνο με το πρόγραμμα, αλλά και με τους χώρους που θα παρουσιάζονται οι δράσεις του. Στo διαδραστικό installation «Diva» του Torben Jost, λόγου χάρη, το κοινό θα κληθεί να μπει μέσα σε μια μικρή σπηλιά, σ’ ένα μικρό χώρο karaoke που αποτρέπει όμως τελικά το τραγούδι και θέτει ερωτήματα σχετικά με την εμπειρία της pop κουλτούρας μέσω της μουσικής. Η δράση θα λάβει χώρα στο «A Hollow Place», μια σπηλιά-γκαλερί, στην αυλή ενός σπιτιού στο Θησείο. Αλλά και στα workshops συναντάμε εκπλήξεις, όπως το «Cruising The Erotic Potentiality of Athens», μια διαδραστική εμπειρία που έφτιαξαν οι Athens Subsumption και αναζητά μέρη στην Αθήνα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν εστίες ερωτισμού και σεξ.

Πόση queer τέχνη αντέχει η Αθήνα;-5
©Torben Jost

Μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη είναι κι αυτή με το Athens Fashion Film Festival, που θα λάβει χώρα από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Από κοινού θα παρουσιάσουν το έργο του πρωτοπόρου queer σκηνοθέτη και φωτογράφου Matt Lambert, ο οποίος συνδυάζει επιτυχώς τις εικόνες της μόδας με την queer αισθητική, έχοντας συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα fashion brands του πλανήτη. Στα πλαίσια των δύο φεστιβάλ, θα προβληθεί η συλλογή από videos του καλλιτέχνη με τίτλο «A Film Selection» (Αμφιθέατρο Τεχνόπολης).

Πρεσβευτής του φεστιβάλ είναι ο ταλαντούχος drag performer A Man To Pet, ο οποίος συμμετέχει με performances τόσο στα parties που θα διεξαχθούν, όσο και σ’ ένα διαφορετικό breakfast event που θα γίνει το Σάββατο 15/2 στο Six Dogs στις 12.00 το μεσημέρι.

Πόση queer τέχνη αντέχει η Αθήνα;-6
©Press

Openings, Events & Parties:

ΠΕΜΠΤΗ 13/2

Exhibition Opening: Jeanne Jacob, Breeder Gallery, 18:00 – 22:00 Group Exhibition Opening: Aaron Moth, Sam Albatros, Eden Levi Am, Στάθης Μητρόπουλος, Πάολα Ρεβενιώτη, Romantso Gallery Space, 20:00 – 22:00 The Queer Archive Festival Opening Soirée, Dj set by A Man To Pet, Kostakis & Tzef Montana, Romantso Bar Area, 22:00 – 01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/2

Premiere: Kiriakos Hadjiioannou, Six Dogs Club, 15:00 – 16:00 Exhibition Opening: Torben Jost, A Hollow place, 18:00 – 21:00 Exhibition Opening: Fringe Film & Arts Festival, State of Concept, 19:00 – 22:00 Exhibition Opening: Kostis Focus & Gerardo Vismanos, Void Gallery, 20:00 – 23:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/2

The Queer Breakfast: Hosted by A Man To Pet, Six Dogs Restaurant, 12:00 – 14:00 The Queer Archive Festival Party: Hosted by A Man To Pet, Dj set by Onio (Berlin), Jacob of Capadoccia, Roman & Saradis, Romantso Club, 23:00 – Late

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/2

The Queer Archive Festival Closing Soirée: Dj set by A Man To Pet, 21:00 – 01:00

Πόση queer τέχνη αντέχει η Αθήνα;-7
©Gerardo Vismanos

Info: The Queer Archive Festival (13 – 16 Φεβρουαρίου σε διάφορους χώρους στην Αθήνα). Ανακαλύψτε περισσότερα για το πρόγραμμα και τους χώρους του Φεστιβάλ στο https://www.thequeerarchive.com/