Η Αμερικανίδα Μπρίτνεϊ Γκράινερ είναι 31 ετών, παίζει επαγγελματικό μπάσκετ στους Φοίνιξ Μέρκιουρι και την περασμένη εβδομάδα καταδικάστηκε σε 9 χρόνια κάθειρξη από ρωσικό δικαστήριο, επειδή συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο να έχει στην κατοχή της ένα γραμμάριο χασισέλαιο. Η κατηγορία σε βάρος της ήταν λαθραία εισαγωγή ναρκωτικής/ψυχοτροπου ουσίας στη χώρα.
Η ίδια λέει ότι κάνει αποκλειστικά ιατρική χρήση της ουσίας. Στη Ρωσία δεν πρόλαβε καν να την χρησιμοποιήσει. Αν μπει κανείς στο λογαριασμό της στο Ινσταγκραμ βλέπει μια ευτυχισμένη γκέι γυναίκα, που διακηρύσσει τον έρωτά της για τη σύζυγό της, Σερέλ, σε κάθε δεύτερο ποστ. Τον περασμένο Νοέμβριο την κρατάει στην αγκαλιά της με φόντο τα κιτρινισμένα φύλλα των δέντρων κι εύχεται στους οπαδούς της «Χαρούμενη Μέρα των Ευχαριστιών». Ενα μήνα αργότερα τη φιλάει τρυφερά και στη λεζάντα γράφει «Είσαι όλος ο κόσμος, μωρό μου».
Η ανάρτηση έχει σχεδόν 20.000 «καρδούλες». Τα Χριστούγεννα μαγειρεύουν μαζί.
Τα ποστ κόβονται απότομα στις αρχές Φεβρουαρίου, λίγο πριν τη σύλληψή της στη Ρωσία, όπου μετέβη για να παίξει στο διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της στο γυναικείο ΝΒΑ στις ΗΠΑ. Έκτοτε η Γκράινερ ζει σε μια ρωσική φυλακή, τα γεμάτα τατουάζ χέρια της δεν είναι πλέον διάσημα όταν πιάνουν τη μπάλα του μπάσκετ, αλλά κάθε φορά που στριμώχνονται σε ένα ζευγάρι χειροπέδες. Η υπόθεση έχει αποκτήσει γεωπολιτική διάσταση.
Τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι αυτός που μιλάει στη σύζυγό της, Σερέλ και τής υπόσχεται να φέρει γρήγορα την Μπρίτνεϊ σπίτι. Ο υπουργός Εξωτερικών του, Αντονι Μπλίνκεν συζητάει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ για το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων.
Πολλοί στις ΗΠΑ αναρωτιούνται: Τι θα είχε γίνει αν στην θέση της Μπρίτνεϊ ήταν ένας άνδρας παίκτης του ΝΒΑ, ο Λεμπρόν Τζέιμς ή ο Γιάννης Ατετονκούμπο; Θα παρέμενε τόσους μήνες σε ρωσική φυλακή χωρίς να έχει κινητοποιηθεί το σύμπαν, χωρίς να είναι πρώτη είδηση σε όλα τα ΜΜΕ, χωρίς τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν να έχουν γίνει μονοψήφια; Η Μπρίτνεϊ είναι γυναίκα, μαύρη, γκέι και μιλάει χαμηλόφωνα. Στη Ρωσία μόνο το 7% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών.