Η Justine Bellavita* περιγράφει πώς αγάπησε τη χώρα μας.
Αναμνήσεις Η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της ζωής μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έχω αναμνήσεις με την αδερφή μου από όταν ήμασταν παιδιά να κατεβαίνουμε στην παραλία της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, μυρίζοντας τη θάλασσα και νιώθοντας τον ήλιο στην επιδερμίδα μας. Θυμάμαι να εκπλήσσομαι και να μαγεύομαι από τη φασαρία τα βράδια στην πόλη. Παρότι Ιταλίδα, περνούσα τα περισσότερα καλοκαίρια μου στη Βρετάνη, την πατρίδα της μητέρα μου, μαζεύοντας καβούρια και αχιβάδες ξυπόλυτη στις παγωμένες ακτές του Ατλαντικού. Τις πρώτες μου διακοπές στη Μεσόγειο τις έκανα στην Ελλάδα και ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Η μουσική, τα αρώματα των μυρωδικών στα πιάτα, το δροσερό απογευματινό αεράκι. Αναπολώντας, συνειδητοποιώ πως όλα ξεκίνησαν από εκεί.
Ταξιδεύοντας με τον μύθο Χρόνια αργότερα, ενώ παρακολουθούσα μαθήματα κλασικών σπουδών στο λύκειο, κάναμε μια σχολική εκδρομή στην Αθήνα, στους Δελφούς και στην Κόρινθο. Μάλλον ήταν εύκολη επιλογή για τους καθηγητές των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Αλλά δεν είναι και τόσο απλό να κρατήσεις το ενδιαφέρον νέων παιδιών, ακόμη και όσων επί τέσσερα χρόνια μετέφραζαν Αίσωπο, Λυσία, Δημοσθένη και -τον αγαπημένο μου- Λουκιανό. Θυμάμαι ακόμη ορισμένες από τις φράσεις του Ομήρου για την ομορφιά της πατρίδας του, αλλά οι λέξεις «ροδοδάκτυλος ἕως» ή «οἶνοψ πόντος» δεν μου έλεγαν κάτι για πολλά χρόνια, μέχρι που επέστρεψα στην Ελλάδα μόνη μου. Τα μαγαζιά στην Πλάκα, απ’ όπου αγοράζαμε ως νεαροί μαθητές ασημένια σκουλαρίκια, ξύλινα ταμπλό για τάβλι και πεντανόστιμα πιτόγυρα -χωρίς κρεμμύδι!-, μου φάνηκαν πιο συναρπαστικά σε αυτό το ταξίδι. Διαπίστωσα πως είχαμε υποτιμήσει την αξία μνημείων όπως ο Παρθενώνας, το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, όπου τα αρχαία χρόνια ένα νεαρό κορίτσι σαν εμάς, η Πυθία, έδινε χρησμούς στο Μαντείο, τόπων όπως ο Ισθμός της Κορίνθου. Τα καλά νέα είναι πως ακόμη κι όταν νομίζεις πως δεν ακούς, οι πληροφορίες μπαίνουν στο κεφάλι σου. Χρόνια αργότερα, λοιπόν, βρέθηκα να κάνω island hopping διαβάζοντας το βιβλίο του διάσημου Ελληνοϊταλού ακαδημαϊκού Dario Dal Corno, Nella terra del mito. Viaggiare in Grecia con dèi, eroi e poeti (Στη γη του μύθου. Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με θεούς, βασιλείς και ποιητές), χρησιμοποιώντας το και σαν τουριστικό οδηγό.
Βρήκα την αγάπη μου στην… Παροικιά Για αμέτρητες γενιές ενηλίκων, η Ελλάδα υπήρξε συνώνυμο της ελευθερίας. Όταν φεύγεις με ένα πλοίο από τον τόπο σου, αποκτάς νέο τρόπο σκέψης. Οι Έλληνες και οι Ιταλοί -«Una faccia una razza»- μοιάζουν σαν «ξαδέρφια», εκ των οποίων οι Έλληνες είναι πιο χαλαροί. Μπορείς να φας στις 4 το μεσημέρι ή στις 11 το πρωί και δεν θα σου πει κανένας τίποτα. Αντί για εσπρέσο, μπορείς να πιείς φραπέ. Τρως μουσακά αντί για λαζάνια, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι βρίσκεσαι αρκετά μακριά από την οικογένειά σου προκειμένου να νιώσεις ελευθερία. Ποιο θα ήταν καλύτερο μέρος για να γνωρίσεις καινούργια άτομα ή ακόμη και να ερωτευτείς; Όταν πήγαμε με τις φίλες μου στην Πάρο μετά την αποφοίτησή μας, δεν ήταν αυτός ο στόχος μας. Και όμως, κάναμε νέους φίλους, ένας εκ των οποίων είναι ο σύζυγός μου, ο Luca. Να μην ευγνωμονώ την Ελλάδα;