όχι-στο-phubbing-ο-κώδικας-δεοντολογίας-για-τ-283554

Phubbing είναι ο νεολογισμός που δημιουργήθηκε από το τηλέφωνο (phone) και το ρήμα snubbing, σνομπάρω, βυθίζομαι δηλαδή τόσο πολύ στην οθόνη του που αδιαφορώ για τα εγκόσμια, το σύντροφό μου, τους φίλους μου, τον εργοδότη μου. Στα σχετικά άρθρα περιγράφεται ως τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί προβλήματα στις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, όπως όλοι οι εθισμοί. Διατρέχοντας τον δεκάλογο καλής συμπεριφοράς ως προς τη χρήση κινητού, διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρω θα συγκέντρωναν δέκα στα δέκα μοιραία λάθη στο σχετικό ερωτηματολόγιο:

1. Mη στρέφεσαι προς το κινητό, μόλις ανοίξεις το μάτι σου το πρωί κι αγνοείς το σύντροφό σου. Συμφωνώ, αλλά αν στη διάρκεια της νύχτας έχει αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; (Μου έχει συμβεί).

2. Μη μιλάς στο τηλέφωνο στις αστικές συγκοινωνίες. Στα ΜΜΜ όλοι μιλούν ακατάπαυστα στο κινητό και η πιο πρόσφατη μόδα είναι το Facetime. Μια φορά μια κυρία μιλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής Κηφισός-Πάτρα με ΚΤΕΛ, δυομιση ώρες γεμάτες, λέγοντας αφόρητες κοινοτοπίες. Είχε ύφος λες και ήταν ο υπουργός πολιτικής προστασίας την ώρα που καίγεται όλη η χώρα.

3. Μην παίζεις με το κινητό σου στη διάρκεια ενός δείπνου. Στην Ελλάδα, ειδικά στα φιλικά γεύματα, οι συνδαιτημόνες κάθονται και αμέσως ακουμπούν τα κινητά τους πάνω στο τραπέζι, λες και είναι μαφιόζοι και εναποθέτουν τα όπλα τους στο καρό τραπεζομάντηλο της τρατορίας πριν τη μακαρονάδα.

4.Μη σκρολάρεις όταν έχεις δίπλα σου το κατοικίδιο. Υπερβολή μου ακούγεται αυτό. Μπορείς να χαϊδεύεις και με το ένα χέρι. Ούτως ή άλλως το multitasking έχει γίνει δεύτερη φύση μας.

5.Μη χρησιμοποιείς συσκευές στο μπάνιο. Αν η σύσταση δεν έχει στόχο την προστασία του κινητού από την υγρασία ή έστω την προώθηση του βιβλίου, δεν καταλαβαίνω το λόγο.

6.Μην κοιτάς το κινητό στη διάρκεια μίας κηδείας ή ενός γάμου. Και πώς θα βγάλεις φωτογραφία τα ρύζια, πώς θα απαθανατίσεις τον επικήδειο ή το άκαιρο outfit κάποιου προσκεκλημένου;

7.Μην μπαίνεις στα σόσιαλ μίντια, ενώ ταυτόχρονα βλέπεις τηλεόραση. Κι αν θες να διαβάσεις κριτικές για τη σειρά που παρακολουθείς;

8. Μη χαμηλώνεις τα μάτια και λοξοκοιτάς το τηλέφωνό σου την ώρα που έχεις μια σοβαρή συζήτηση. Δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης, εκτός αν η σοβαρή συζήτηση διεξάγεται ον-λαιν, σε τσατ.

9. Μην κοιτάς την οθόνη όσο περπατάς. Συμφωνώ, είναι τρομερά επικίνδυνο, έχω κουτουλήσει σε άπειρες κολώνες κι έχω πέσει σε όλες τις λακούβες της Αθήνας. Από την άλλη είναι μια βολική δικαιολογία αν θέλεις να αποφύγεις τις χαιρετούρες. Ο ιδανικός φερετζές του αντικοινωνικού.

10. Μη σηκώνεις το τηλέφωνο στη διάρκεια του σεξ. Είναι όντως εξοργιστικό, εκτός αν αποτελεί συναινετική απόφαση, οπότε μπορεί να γίνει κι ερωτικό παιχνίδι.