the-x-file-η-δυσκολία-να-είσαι-γυναίκα-πολιτικ-220342
©Unsplash

Χθες παραιτήθηκε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Γερμανίας, Ανε Σπίγκελ, στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων. Όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι συμφωνούσαν ότι η παραίτησή της ήταν μονόδρομος, επειδή έφυγε για πολυήμερες διακοπές με την οικογένειά της στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2021, λίγο αφότου το κρατίδιο στο οποίο ήταν υφυπουργός Περιβάλλοντος, η Ρηνανία Παλατινάτο, επλήγη από φονικές πλημμύρες. Σχεδόν 180 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους τον περασμένο Ιούλιο από τη θεομηνία. Η Σπίγκελ στάθηκε μπροστά στις κάμερες και είπε: «Έκανα λάθος και ζητώ συγνώμη». Εξήγησε όμως ότι ο σύζυγός της έπαθε εγκεφαλικό και έπρεπε πάση θυσία να αποφύγει το άγχος, ενώ τα τέσσερα παιδιά της δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία και τα λοκντάουν. Ηταν συγκινητικά ειλικρινής. Ξεροκατάπινε καθόλη διάρκεια της δήλωσής της. Παρ’ όλα αυτά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος ζήτησε την κεφαλή της επί πίνακι.

Τα σχόλια για την δημόσια εμφάνισή της ήταν αντιφατικά. «Κλαψιάρα, τράβα σπίτι σου», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter. Η στάση της αποτελεί όνειδος για τον φεμινισμό, απεφάνθη ένας σχολιαστής στην εφημερίδα Handelsblatt. «Από μια υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων περιμένει κανείς έναν καλύτερο συνδυασμό καριέρας και οικογένειας… Τι είναι τελικά η ισότητα σήμερα; Η σταδιοδρομία με κάθε τίμημα; Είναι αυτό υποδειγματικό;», αναρωτήθηκε το KOM, μια ον-λάιν επιθεώρηση για την επικοινωνία. Άλλοι θεώρησαν ότι η Σπίγκελ εκθέτει το αξίωμα κι άλλοι το φύλο της. Αυτό είναι το πρόβλημα με τις γυναίκες πολιτικούς, είναι λίγο πολύ lose lose situation. Όταν είναι υπερβολικά ανάλγητες, τις εγκαλούν για ανεπαρκή ευαισθησία κι ενσυναίσθηση, ότι πάνε να παραστήσουν τους άνδρες. Όταν πάλι καταρρέουν ότι είναι μαλθακές κι ακατάλληλες για τα ζόρια της πολιτικής. Όταν δεν έχουν παιδιά, βομβαρδίζονται από ερωτήσεις πότε σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν. Όταν έχουν πολλά παιδιά, η πάνδημη απορία είναι αν δύνανται να τα βγάλουν πέρα.

Μπορεί λοιπόν μια γυναίκα να διαχειριστεί έναν σύζυγο με εγκεφαλικό και τέσσερα παιδιά-θύματα της πανδημίας, ούσα ταυτόχρονα υπουργός; Οχι είναι η απάντηση της γερμανικής κοινής γνώμης και του Τύπου. Λίγο βορειότερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε δεκάδες πάρτι μέσα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο λαός υπέφερε κλεισμένος σπίτι του, αποκλεισμένος από κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμη και κηδείες φίλων και συγγενών. Παρά την γενικευμένη κατακραυγή ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει στη θέση του. Δεν χρειάστηκε καν να πληρώσει πρόστιμο για παραβίαση της καραντίνας. Mπορεί ένας πρωθυπουργός να έχει επτά παιδιά, μια λεχώνα σύζυγο, έναν φοροφυγά υπουργό Οικονομικών και να ασκεί τα καθήκοντά του αποτελεσματικά; Ναι είναι η απάντηση.

MHT