the-x-file-τι-δεν-είναι-η-παγκόσμια-ημέρα-της-γυ-215027

Δέκα διαδεδομένες παρεξηγήσεις γύρω από την σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας  

Δεν είναι η μέρα της γυναίκας, της μανούλας, της συντρόφου, της φίλης. Είναι η επέτειος των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν οι σουφραζέτες στη Νέα Υόρκη το 1909. Διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μεγαλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.

Δεν είναι η μέρα να πεις χρόνια πολλά και να προσφέρεις λουλούδια. Μην τουιτάρεις άσχετες μελό ευχές με εικονογράφηση τριαντάφυλλα, το έχει κάνει ο πρώην υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμενος πριν από σένα.

Δεν είναι η σωστή μέρα να προτείνεις συνταγές μαγειρικής, είδη μέικ απ και σεξι εσώρουχα. Γενικά η κατανάλωση είναι ασύμβατη με τη σημερινή μέρα που είναι συνυφασμένη με τον αγώνα για ισότητα.

Μην πας με τις φίλες σου σε στριπτιζάδικο με άνδρες που ξεντύνονται. Δεν είναι αυτό χειραφέτηση κι οι άνδρες στριπερς είναι θύματα εκμετάλλευσης. Δεν πολεμάς έτσι την πατριαρχία, την αφομοιώνεις.

Μην βάλεις τίτλο στο άρθρο σου «Άρωμα γυναίκας», «Το άλλο μισό του ουρανού» ή «Γυναίκες δηλητήριο». Ξεκίνα τη φεμινιστική σου εκστρατεία από την κατάρριψη των-συχνά σεξιστικών-κλισέ.

Μην χαμηλώνεις τη φωνή όταν μιλάς με διάφορους ισχυρογνώμονες άνδρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι έχουν κάνει βασική εκπαίδευση πριν 25 χρόνια στην Τρίπολη, δεν τους καθιστά πιο αρμόδιους από σένα σε μια σύζητηση για το no fly zone.

Μην αποδεχθείς ως νομοτέλεια το γεγονός ότι για την ίδια δουλειά παίρνεις τα δυο τρίτα του μισθού των συναδέλφων σου. Σήμερα είναι η μέρα να πας στο λογιστήριο και να ζητήσεις τις σχετικές καταστάσεις. (Στην ΕΕ, οι γυναίκες αμείβονται με ωρομίσθιο 14,1% λιγότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο. Αυτό ισοδυναμεί με μισθό σχεδόν δύο μηνών λιγότερο τον χρόνο).

Μην αρχίσεις να γκρινιάζεις που δεν υπάρχει μέρα ανδρών. Υπάρχει. Στις 19 Νοεμβρίου. Δεν έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, μάντεψε γιατί.

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εξηγήσεις πόσο λάθος είναι οι στόχοι του #metoo που γιγάντωσε την κουλτούρα ακύρωσης και ευτέλισε την έννοια του βιασμού και μπλα μπλα (Χασμουρητό). Οι γυναικοκτονίες και η έμφυλη βία στην Ελλάδα έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια. Το 2021 δολοφονήθηκαν 17 γυναίκες και πάνω από 5000 απευθύνθηκαν στις αρχές ζητώντας βοήθεια ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αν πιστεύεις ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης αυτή η μέρα, τότε μάλλον δεν έχεις καταλάβει περί τίνος πρόκειται επειδή ξεκίνησες την ανάγνωση αυτού του άρθρου από το τέλος.

MHT