Δεν μπορώ να μην εκμυστηρευτώ πως φράσεις όπως «μην ξεχάσεις να συμπεριλαμβάνεις πρωτεΐνη με το μεσημεριανό σου» ή «μερικές φυτικές ίνες είναι αναγκαίες» με αγχώνουν. Καλά δεν συζητώ για ερωτήσεις του στιλ: «καλά λιπαρά, τρώς;».
Ίσως γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις ξεκινώ και εγώ μία εξονυχιστική έρευνα στο διαδίκτυο ή έναν ατέρμονο διάλογο με το ChatGPT που περιλαμβάνει απορίες τυπου: ποια είναι τα καλά λιπαρά; Υπάρχουν φυτικές ίνες αλλού εκτός από το μαρούλι, κλπ.;
Aς μην σπαταλάμε, λοιπόν, άλλη ενέργεια ψάχνοντας τύπους υδατανθράκων ή τη διαφορά μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Πέντε διαιτολόγοι-διατροφολόγοι μοιράζονται στην Vogue Greece τι τρώνε οι ίδιοι όταν πεινάνε και θέλουν ένα σνακ. Απο τις επιλογές του, μάλιστα, φαίνεται πως δεν τρώνε «τέλεια», αλλά έξυπνα. Επιλέγουν σνακ που τους θρέφουν, τους κρατούν σε ισορροπία και, πάνω απ’ όλα, τους ευχαριστούν.

Σπιτικές μπάρες με σύκα και αχλάδι
«Ως διατροφολόγος προτιμώ υγιεινές επιλογές, αλλά ως Μαρία λατρεύω τις γλυκές γεύσεις», λέει στη Vogue Greece η Μαρία Μεντζέλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος. Οπως σημειώνει, οι σπιτικές της μπάρες δημητριακών με σύκα, αχλάδι και ταχίνι είναι το τέλειο πάντρεμα τριών «κόσμων»: εξαιρετικά πλούσιες σε φυτικές ίνες χάρη στα φρούτα, σε ασβέστιο χάρη στα αποξηραμένα σύκα και σε καλά λιπαρά χάρη στο ταχίνι.
Φρούτο με γιαούρτι (ή μπάρα on the go)
Η Ζωή Σαμαρά, διαιτολόγος- διατροφολόγος με βάση τη Λάρισα έχει δύο αγαπημένα σνακ, ανάλογα με το πού την βρίσκει η μέρα. Στο γραφείο ή στο σπίτι προτιμά ένα φρούτο εποχής με γιαούρτι, για ισορροπία πρωτεΐνης, υδατανθράκων και βιταμινών. Στον δρόμο, πάλι, μια μπάρα δημητριακών — ιδανικά σπιτική — είναι η λύση που της προσφέρει ενέργεια και κορεσμό μέχρι το επόμενο γεύμα. «Τα σνακ δεν είναι πολυτέλεια, αλλά εργαλείο για να κρατάς τον μεταβολισμό σου ρυθμισμένο», θυμίζει.

Overnight oats με μπανάνα και μέλι
Ένα σνακ που προετοιμάζεται το βράδυ και καταναλώνεται την άλλη μέρα το πρωί είναι τα overnight oats με μπανάνα και μέλι. Η βρώμη, οι σπόροι chia, το γιαούρτι 2% και το μέλι συνθέτουν, όπως εξηγεί ο Νικόλας Παρασκευής, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ένα πλήρες μικρογεύμα γεμάτο φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Ειδικότερα, ο ειδικός σημειώνει πως η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως η β-γλυκάνη, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο) και αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.
Οι σπόροι chia προσθέτουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, βελτιώνοντας τη λειτουργία του πεπτικού και συμβάλλοντας στη σταθερότητα του σακχάρου. Το γιαούρτι 2% προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και προβιοτικά για τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, ενώ η χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά το καθιστά κατάλληλο για όσους προσέχουν το βάρος τους. Επίσης το μέλι χαρίζει φυσική γλυκύτητα, με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ η μπανάνα προσφέρει ενέργεια, κάλιο, βιταμίνη Β6 και αντιοξειδωτικά. «Το επιλέγω γιατί προσφέρει κορεσμό χωρίς να στερείται γεύσης», σημειώνει.
Πουτίγκα chia με granola και μύρτιλα
Απο την άλλη, η Ελευθερία Κεφάλα, διατροφολόγος και συντάκτρια ευεξίας στο Health Nutrition Balance αγαπά τα σνακ που συνδυάζουν θρέψη και ευγευσία. Η chia pudding της, με σπιτική granola, φρέσκα μύρτιλα και λίγο φυστικοβούτυρο, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Επίσης τα αντιοξειδωτικά που προσφέρει, προστατεύουν τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ενώ ο συνδυασμός των παραπάνω χαρίζει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κεφίρ
Για όσους αναζητούν κάτι απλό, φυσικό και χορταστικό, ο Σωτήρης Δαργκίνης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη προτείνει το κεφίρ. «Πρόκειται για ένα γαλακτοκομικό προϊόν με χαρακτηριστική, ελαφρώς ξινή γεύση, αποτέλεσμα της φυσικής ζύμωσης από ειδικούς μικροοργανισμούς», επεξηγεί. Για τον ίδιο το κεφίρ αποτελεί ιδανική επιλογή για ενδιάμεσο σνακ μέσα στην ημέρα, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή να συνδυαστεί με φρούτα και δημητριακά. «Χρειάζεται, βέβαια, σωστή συντήρηση στο ψυγείο για να διατηρείται φρέσκο», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης / 5 τροφές που προλαμβάνουν τα γκρίζα μαλλιά




