cindy-bruna-με-δύναμη-και-ευαισθησία-146479
©Courtesy of L’Oréal Paris

Τη Cindy Bruna την ανακάλυψε σε ηλικία 16 ετών ο Dominique Savri και αμέσως υπέγραψε με τα πρακτορεία Metropolitan Management και Wilhelmina Models. Οι πρώτες δουλειές της ήταν για τους οίκους Alaïa και Elie Saab. Το 2012 ανέβηκε αποκλειστικά για τον Calvin Klein στην πασαρέλα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του 2014 πόζαρε για τα εξώφυλλα της Vogue Italia. Επίσης, έχει φιλοξενηθεί στις σελίδες πολλών άλλων εκδόσεων της Vogue.

Cindy Bruna: Με δύναμη και ευαισθησία-1
©Courtesy of L’Oréal Paris

Γεννημένη το 1994, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την ισότητα των μαύρων γυναικών στον χώρο της μόδας και έχει κατά καιρούς αναφερθεί στις διακρίσεις στα παρασκήνια των shows και των fashion editorials, όπου μη εκπαιδευμένοι hair stylists απαξιώνουν τη δημιουργία looks σε άφρο μαλλιά – η ίδια είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα που περπάτησαν στην πασαρέλα με το φυσικό τους hair look. Παράλληλα, είναι μέλος του οργανισμού Solidarité Femmes, που υποστηρίζει γυναίκες-θύματα βίας. Θεωρεί ότι η αυτοπεποίθηση είναι η ομορφιά και η δύναμη κάθε γυναίκας, γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να επικοινωνήσει το μήνυμα σε όσες δεν τη διαθέτουν και να τις βοηθήσει να την αποκτήσουν.  Με αφορμή τη συνεργασία της με τη L’Oréal Paris επικοινωνήσαμε μαζί της και μιλήσαμε για το ρόλο της ως πρέσβειρα του γαλλικού οίκου, για την καριέρα της, αλλά και για τη σημασία που έχουν για εκείνη η γυναικεία ενδυνάμωση και η βιωσιμότητα

Cindy Bruna: Με δύναμη και ευαισθησία-2
©Courtesy of L’Oréal Paris

Cindy, πώς αισθάνεσαι ως το νέο πρόσωπο της L’Oréal Paris; Νιώθω τεράστια τιμή. Ακόμα μου είναι δύσκολο να το πιστέψω. Ήταν όνειρό μου. Ως Γαλλίδα, είμαι ενθουσιασμένη που θα εκπροσωπώ ένα τόσο iconic γαλλικό brand. Τι σημαίνει για σένα το tagline «Γιατί μου αξίζει»; Νομίζω πως όλοι έχουμε την τάση να ξεχνούμε ότι είμαστε μοναδικοί και ξεχωριστοί και ότι αυτή είναι η πραγματική ομορφιά. Το «Γιατί μου αξίζει» σημαίνει ότι μπορείς να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου, αλλά και τη διαφορετικότητα γύρω σου. Το αξίζω, όπως το αξίζουμε όλοι. Και αυτή η αυτοπεποίθηση είναι που μας κάνει όμορφους. Είχες ακούσει αυτή τη φράση πριν ενταχθείς στην οικογένεια της L’Oréal Paris; Ειλικρινά δεν θυμάμαι την πρώτη φορά που την άκουσα στην τηλεοπτική διαφήμιση, γιατί αγοράζω προϊόντα L’Oréal Paris από πάντα. Το συγκεκριμένο tagline είναι αναμφίβολα κάτι που με ενέπνεε και το επαναλάμβανα αρκετά συχνά όταν περνούσα δύσκολα ή με αμφισβητούσα. Τώρα, πώς βλέπεις τα πράγματα από μέσα; Αυτό που ένιωθα ανέκαθεν για τη L’Oréal Paris είναι ότι αποτελεί μια τεράστια «αδελφότητα», μέσα στην οποία ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και αποδεκτός. Έτσι ακριβώς αισθάνομαι και τώρα. Νιώθω ευλογημένη που ανήκω σε αυτή την ομάδα. Ποια γυναίκα σε έχει εμπνεύσει περισσότερο; Κάποια από τις ambassadors της L’Oréal Paris ίσως; Η Michelle Obama είναι πρότυπο για μένα. Έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πολλά για να ενδυναμώσει τις νεαρές γυναίκες μέσω της εκπαίδευσης. Η Viola Davis είναι επίσης αγαπημένη μου. Είναι τιμή μου να είμαι spokesperson του ίδιου brand με εκείνη. Τη θεωρώ μια από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς μας.

Cindy Bruna: Με δύναμη και ευαισθησία-3
©Courtesy of L’Oréal Paris

Τι σε βοήθησε να δομήσεις το δικό σου σύστημα αξιών; Η μητέρα μου με έμαθε να είμαι ανεξάρτητη και πειθαρχημένη. Μου έλεγε ότι μπορώ να έχω τα πάντα με σκληρή δουλειά. Μου δίδαξε να είμαι ευγενής. Πιστεύω ότι το να κάνεις το καλύτερο και να σέβεσαι τους άλλους είναι αυτό που σε κάνει να αξίζεις. Πώς τονώνεις την αυτοπεποίθησή σου; Συνήθως με ενθαρρυντικές λέξεις και εκφράσεις για μένα, τις οποίες γράφω σε Post -it. Κοιτώντας τα, αποκτώ αμέσως περισσότερη αυτοπεποίθηση. Διαβάζω ακόμα βιβλία σχετικά με την αυτοπεποίθηση και το κίνητρο. Λατρεύω το «Η δύναμη του τώρα» του Eckhart Tolle, το «Four Agreements» του Don Miguel Ruiz και το «The seven spiritual Laws of Success» του Deepak Chopra. Με ποια θέματα παθιάζεσαι περισσότερο; Υποστηρίζοντας όσους έχουν βιώσει ενδοοικογενειακή βία. Δουλεύω με τον οργανισμό Solidarité Femmes, που βοηθάει γυναίκες να βγουν από τοξικά περιβάλλοντα και σχέσεις. Πιστεύω ότι μας αφορά όλους και ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα θα ανοίξει κάποιος διάλογος για το θέμα. Για ποια προσωπικά και επαγγελματικά σου επιτεύγματα είσαι περήφανη; Είμαι περήφανη που μιλάω σήμερα ως spokesperson της L’Oréal Paris, αλλά φυσικά και για όλα τα άλλα βήματα που χρειάστηκε να γίνουν για να φτάσω εδώ που βρίσκομαι. Παρόλα αυτά, σε ό,τι και αν κατάφερα, δεν ήμουν μόνη. Είχα δίπλα μου μια ομάδα, οπότε κάθε τι που πετυχαίνω, το θεωρώ ομαδικό επίτευγμα. Πιέστηκες ποτέ να «συμμορφωθείς» με έναν mainstream ορισμό της ομορφιάς; Στο σχολείο ήμουν πιο ψηλή και πιο αδύνατη από τις συνομήλικές μου και ήθελα να τους μοιάσω. Μετά όμως συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για την ομορφιά. Για μένα η διαφορετικότητα είναι ένας από αυτούς. Με το να οικειοποιούμαστε τα διαφορετικά μας χαρακτηριστικά και να τα μετατρέπουμε σε δύναμη, μας κάνει να νιώθουμε όμορφα ακριβώς όπως είμαστε.

Cindy Bruna: Με δύναμη και ευαισθησία-4
©Courtesy of L’Oréal Paris

Ανήκεις σε μια πολυπολιτισμική οικογένεια. Πώς σε επηρέασε στο να γίνεις αυτή που είσαι; Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή μου που δεν ήξερα που ανήκω. Πίστευα ότι έπρεπε να επιλέξω μία από τις δύο πλευρές, ενώ η πραγματικότητα ήταν ότι είμαι και τα δύο, κάτι που περήφανα υποστηρίζω πλέον. Αυτό είναι η δύναμή μου, η ομορφιά μου, η ισχύς μου. Γεννήθηκα στη Γαλλία από Ιταλό Πατέρα και μητέρα από το Κονγκό και είμαι περήφανη γι’ αυτό. Μεγάλωσα και με τις δύο κουλτούρες και πλέον ξέρω ότι αυτή η διαφορετικότητα με κάνει πλούσια. Ποιο είναι το μότο σου; «Αν δεν μπορείς να είσαι κάποιος, να είσαι ευγενικός». Πες μας κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει για εσένα; Ξεκάθαρα τα Post-it μου. Έχω έναν τοίχο στο διαμέρισμά μου καλυμμένο από πάνω μέχρι κάτω με αυτά. Γράφω εμψυχωτικά quotes από τη Βίβλο, από βιβλία που έχω διαβάσει ή μια φράση που μπορεί να με εμπνεύσει. Τι σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφη; Όμορφη εξωτερικά; Προφανώς, όταν έχω μια super cool ομάδα να δουλεύει μαζί μου επί δύο ώρες νιώθω όμορφη, ωστόσο αυτό που πραγματικά με κάνει να αισθάνομαι ωραίος άνθρωπος είναι όταν κάνω το σωστό, όχι μόνο για μένα αλλά και για τους άλλους. Τι ρόλο παίζουν τα προϊόντα ομορφιάς στη ζωή σου; Η προσωπική φροντίδα μου προσφέρει αυτοπεποίθηση. Λέμε «se chouchouter» στα Γαλλικά, δηλαδή να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μας προϊόν μπροστά στον καθρέφτη το καταφέρνουμε και αυτό είναι σπουδαίο. Και το αξίζουμε! Ποιο κομμάτι της beauty ρουτίνας σου είναι μη διαπραγματεύσιμο; Να αφαιρώ το makeup και να απλώνω μια ενυδατική κρέμα ή μάσκα πριν κοιμηθώ. Και ο ύπνος, βέβαια, είναι αδιαπραγμάτευτος για μένα.

Cindy Bruna: Με δύναμη και ευαισθησία-5
©Courtesy of L’Oréal Paris

Σε τι διαφέρει η καθημερινή σου ρουτίνα ομορφιάς από αυτήν στο κόκκινο χαλί; Όταν ετοιμάζομαι για το κόκκινο χαλί δεν ενυδατώνω την επιδερμίδα μου πολύ, επειδή δεν θέλω να δείχνει λιπαρή στις φωτογραφίες. Αυτό είναι το μικρό μου μυστικό. Ποια είναι τα αγαπημένα σου L’Oréal Paris προϊόντα; Για να είμαι ειλικρινής, τρόμαζα πάντα στην ιδέα να βάψω τα μαλλιά μου, έτσι το Casting Crème Gloss είναι το αγαπημένο μου προϊόν. Μετά τη βαφή, τα μαλλιά μου δείχνουν πιο υγιή και λαμπερά. Το λατρεύω. Παράλληλα σκέφτομαι ότι ένα από τα μεγαλύτερα ατοπήματα είναι η λάθος επιλογή foundation. Ως γυναίκα με διπλή καταγωγή, κάνω αγώνα για να βρω τη σωστή απόχρωση. Το Skin Paradise είναι το αγαπημένο μου, γιατί προσφέρει πλήρη κάλυψη και φυσικό εφέ. Επιπλέον, διαθέτει ένα τεράστιο εύρος αποχρώσεων, για όλες τις ανάγκες. Θεωρείς τον εαυτό σου φεμινίστρια; Ο καθένας κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είναι φεμινιστής, συμπεριλαμβανομένων των αντρών. Ο φεμινισμός αποτελεί μια απλή αναγνώριση ότι οι γυναίκες και οι άντρες έχουν ίσα δικαιώματα. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε αυτή την ερώτηση μέχρι να πάψουμε να παλεύουμε για την ισότητα που ήδη θα έπρεπε να έχουμε. Ποια είναι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες σου για τη γενιά σου και για τις επόμενες; Βλέπω τους νέους πιο ενημερωμένους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, πιο έτοιμους και πρόθυμους να παλέψουν για το μέλλον τους. Βλέπω ανθρώπους να μάχονται για όσα έχουν αξία και αυτό είναι όμορφο. Θεωρώ σημαντικό να μη σταματήσουμε να εκπαιδευόμαστε και να προσπαθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα μέρα με την ημέρα. Πραγματικά πιστεύω ότι θα μάθουμε μέσα από τα λάθη μας και ότι θα είμαστε η γενιά που βρίσκει λύσεις και παλεύει για το σωστό.

Cindy Bruna: Με δύναμη και ευαισθησία-6
©Courtesy of L’Oréal Paris

Δουλεύοντας ως μοντέλο πώς αντιμετωπίζεις τα στερεότυπα στον χώρο της μόδας; Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσεις τα στερεότυπα είναι να βοηθήσεις τους άλλους να δουν ότι υπάρχουν. Προσωπικά, χρησιμοποιώ τις δικές μου εμπειρίες για να αποδείξω πόσο αναληθή μπορούν να είναι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες; Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουμε να ενδυναμώνουμε τα κορίτσια από μικρή ηλικία μέσω της εκπαίδευσης και στη συνέχεια υποστηρίζοντας η μία την άλλη. Το να ενδυναμώσεις μια γυναίκα, σημαίνει ότι της προσφέρεις περισσότερες ευκαιρίες και πρόσβαση σε αυτές. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δημιουργούμε communities μέσω των οποίων οι γυναίκες αναπτύσσονται τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Ως πρότυπο, ποιο μήνυμα θα ήθελες να περάσεις στον κόσμο; Είμαι μοντέλο, ωστόσο πέρα από αυτό είμαι γυναίκα. Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να πω στον κόσμο, είναι ότι η παρενόχληση σε έναν ιδιωτικό χώρο δεν σημαίνει ότι είναι ιδιωτικό θέμα. Πρέπει να μας απασχολεί όλους και να βοηθάμε. Θέλω να πω στη νέα γενιά ότι τώρα που ξεκινούν τις σχέσεις τους είναι η στιγμή να μάθουν να ξεχωρίζουν μια υγιή από μια τοξική και να καταλάβουν ότι αν με κάτι δεν νιώθουν καλά, σημαίνει ότι δεν είναι καλό. Πώς άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις την γυναικεία ενδυνάμωση η εμπλοκή σου στον οργανισμό Solidarité Femmes; Αυτό που με επηρέασε περισσότερο ήταν όταν έμαθα τον αριθμό τον θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Συνειδητοποίησα τότε ότι η βία εναντίον των γυναικών αφορά όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτως κουλτούρας, καταγωγής ή κοινωνικής θέσης και είναι αποτέλεσμα της ανισότητας μεταξύ αντρών και γυναικών. Η ενδυνάμωση είναι εξαιρετικά σημαντική στη διάρκεια της προσπάθειας υποστήριξης μιας γυναίκας που πρέπει να εγκαταλείψει ένα τοξικό περιβάλλον, καθώς το κλειδί είναι να μπορεί να αναγνωρίσει την αξία της. Οι Solidarité Femmes βοηθούν τις γυναίκες προς αυτή την κατεύθυνση, διασφαλίζοντάς τους ότι δεν είναι μόνες και προσφέροντάς τους πρόσβαση σε μια νόμιμη βοήθεια στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν το άτομο που τις παρενοχλεί και να αποκτήσουν τη ζωή που αξίζουν. Η ενδυνάμωση ξεκινάει από την ύπαρξη ευκαιριών στη ζωή κάθε γυναίκας, ώστε να γίνει ανεξάρτητη και δυνατή, η γυναίκα που γεννήθηκε για να είναι.

Cindy Bruna: Με δύναμη και ευαισθησία-7
©Courtesy of L’Oréal Paris

Η L’Oréal Paris, σε συνεργασία με την IPSOS, έκαναν μια διεθνή έρευνα και διαπίστωσαν ότι το 78% των γυναικών έχει βιώσει σεξουαλική κακοποίηση σε δημόσιο χώρο. Αυτό σημαίνει, 4 στις 5 γυναίκες. Σε εκπλήσσουν τα νούμερα; Για να είμαι ειλικρινής, δεν μου προξενούν καμία εντύπωση. Το σοκαριστικό είναι ότι έχει γίνει τόσο σύνηθες, που θεωρείται φυσιολογικό από πολλούς. Ακούμε τόσες ανησυχητικές ιστορίες σε όλον τον κόσμο, ώστε συνειδητοποιώ ότι ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε το φαινόμενο είναι να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους όσο πιο πολύ γίνεται και να συνεχίσουμε τέτοιου είδους συζητήσεις για να σπάσουμε το κατεστημένο. Είμαι χαρούμενη που η L’Oréal Paris ανοίγει τον δρόμο και δίνει δημοσιότητα σε θέματα σαν αυτό.

Πιστεύεις ότι θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο αν ενδυναμώναμε τις γυναίκες από νεαρή ηλικία; Πιστεύω ότι η εκπαίδευση των νέων -αγοριών και κοριτσιών- είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί κάθε βία. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και αυτό πρέπει να διδάσκεται από το σχολείο ακόμα, όπως και η αντιμετώπιση του bullying και του ρατσισμού.

Στις 8 Μαρτίου –Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας- η L’Oréal Paris παρουσίασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το stand up, το οποίο βοηθά τους ανθρώπους να αγωνιστούν εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης όταν τη βλέπουν να συμβαίνει. Πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να το στηρίξεις; Φυσικά, γιατί δεν μιλάμε μόνο για τις γυναίκες που κακοποιούνται, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο. Μόνο όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε μια σημαντική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το πρόβλημα επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία και ο καθένας πρέπει να ανησυχεί, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η L’Oréal Paris, των κυβερνήσεων, αλλά και του καθενός ξεχωριστά.

Cindy Bruna: Με δύναμη και ευαισθησία-8
©Courtesy of L’Oréal Paris

Πόσο ανήσυχη νιώθεις για την κλιματική αλλαγή; Αυτό που συνέβη στο δάσος του Αμαζονίου και στην Αυστραλία με άγγιξε πολύ περισσότερο απ’ όσο φανταζόμουν. Είναι ευθύνη μας να προστατεύουμε τον πλανήτη που θεωρούμε σπίτι μας. Να τον διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. Ποιες είναι οι καθημερινές δεσμεύσεις σου πάνω σ’ αυτό; Ανακυκλώνω όσο περισσότερο μπορώ, αγοράζω vintage ρούχα και προσπαθώ να είμαι πιο υπεύθυνη στη χρήση πλαστικού, καθώς γνωρίζω το αρνητικό αντίκτυπο που έχει στον πλανήτη.

Ποια είναι η άποψή σου για τη θέση της Γαλλίας στους τομείς της ομορφιάς και του στυλ; Είμαι Γαλλίδα, οπότε για εμένα η γαλλική ομορφιά έχει να κάνει με το να είσαι σικ χωρίς να φαίνεται ότι έχεις καταβάλλει προσπάθεια. Είναι σαγηνευτικό να νιώθεις αυτοπεποίθηση με το να προβάλλεις τον πραγματικό σου εαυτό. Ποια είναι η πιο αγαπημένη σου ανάμνηση από το Παρίσι; Κατάγομαι από τον γαλλικό νότο, οπότε η πιο αγαπημένη μου ανάμνηση από το Παρίσι ήταν η πρώτη μου Fashion Week. Ήμουν 18 χρονών και άφησα το σπίτι μου για να γίνω μοντέλο. Θυμάμαι να με εξιτάρουν οι επιδείξεις μόδας και το να περπατάω για τους καλύτερους σχεδιαστές. Το λάτρευα και ακόμα το λατρεύω! Περίγραψέ μας τη μέση παριζιάνα με τρεις λέξεις. Σικ, ανεπιτήδευτη και με αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης | Λευκές ρίζες: Η Eva Longoria δείχνει τα φυσικά της μαλλιά στο Instagram

MHT