fleur-de-malle-119409
©nkubota

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Frédéric Malle είδε την τέχνη της αρωματοποιίας να απαξιώνεται για χάρη της εμπορικότητας και τις συσκευασίες να υπερτερούν των ίδιων των αρωμάτων. Με στόχο να σώσει αυτή την ιδιαίτερη μορφή τέχνης, μελέτησε τη σημασία της στο πέρασμα του χρόνου. Λίγο αργότερα δημιούργησε την Editions de Parfums, δίνοντας βήμα στους αρωματοποιούς να εκφραστούν ελεύθερα ως καλλιτέχνες και να δημιουργήσουν αρώματα μοναδικά, σαν έργα τέχνης.

«Μεγάλωσα φορώντας άρωμα όταν ακόμα κανένας στην ηλικία μου δεν φορούσε. Όλες μου οι αναμνήσεις έχουν να κάνουν με μυρωδιές. Θυμάμαι πώς μύριζε το γρασίδι, η βροχή στον ζεστό δρόμο, ακόμα και το μετρό… Συνειδητοποίησα νωρίς πόσο αισθησιακό είναι το άρωμα και από τότε δεν λανσάρω τίποτα που να μην είναι σέξι», μου εξήγησε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας μόδας στο Παρίσι, όταν βρέθηκα καλεσμένη του ίδιου και της εκλεκτής ομάδας του στη Rive Gauche, εκεί όπου γεννήθηκε άλλη μια εξαίσια μορφή τέχνης, η κινηματογραφική Nouvelle Vague.

Fleur de Malle-1
©Frédéric Malle

Το Rose & Cuir, το νέο άρωμα του οίκου, το μύρισα πρώτη φορά στον κινηματογράφο Beau Regard, όπου o Frédéric Malle παρουσίασε σε αποκλειστική προβολή το φιλμ της νέας του καμπάνιας, φόρο τιμής στον Γάλλο παραγωγό Georges Beauregard, καθώς και στον διάσημο αρωματοποιό Jean-Claude Ellena, εμπνευστή του νέου αρώματος. Επόμενη στάση μας η Rue de Grenelle, όπου βρίσκεται η πρώτη boutique Editions de Parfums Frédéric Malle, σχεδιασμένη από την Andrée Putman. Η αιθέρια μυρωδιά του τριαντάφυλλου μαζί με τις πικάντικες νότες πιπεριού με ταξίδεψαν στη Νότια Γαλλία, απ’ όπου ο Jean-Claude Ellena εμπνεύστηκε το Rose & Cuir.

Fleur de Malle-2
©Frédéric Malle

«Με τον Jean-Claude γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, γιατί δουλεύαμε μαζί στο ίδιο εργαστήριο. Η ιστορία του Rose & Cuir ξεκίνησε από ένα τριαντάφυλλο και πιστεύω ότι είναι το πιο συναρπαστικό άρωμα που έχουμε φτιάξει ποτέ», μου εξηγεί ο Malle. «Μπορεί να μην είναι το ίδιο πολύπλοκο με το Portrait of a Lady, στο οποίο τα συστατικά μπλέκονται μεταξύ τους, αλλά το χαρακτηρίζει μια καθαρότητα», τονίζει.

Fleur de Malle-3
©nkubota

Με τη μεθυστική μυρωδιά του Rose & Cuir να μας τυλίγει, μεταφερόμαστε στο θρυλικό Café de Flores, το πιο διάσημο ίσως καφέ του Παρισιού. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την τέχνη, τον κινηματογράφο και, φυσικά, την αρωματοποιία. Λίγο αργότερα επισκεπτόμαστε τις γκαλερί Jousse Entreprise, Downtown και Denise René, όπου διαπιστώνω ότι οι σχεδιαστικές αναφορές τόσο του μπουκαλιού του Rose & Cuir όσο και της γενικότερης αισθητικής του οίκου Frédéric Malle παραπέμπουν στις μοντέρνες γραμμές της Charlotte Perriand, αλλά και στην αφηρημένη ζωγραφική των Νοτιαμερικανών καλλιτεχνών Macaparana και Nanin.

Fleur de Malle-4
©Frédéric Malle

Η γοητεία του Rose & Cuir κρύβεται στα σπάνια συστατικά που χρησιμοποίησε ο Jean-Claude Ellena, όπως το εκχύλισμα πιπεριού timut και του γερανιού μπουρμπόν, αλλά και το vetiver, τον κέδρο και το μόριο IsoButyl Quinoline, που απομονώθηκε από τη σύσταση του δέρματος τη δεκαετία του ’20, για να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό αρώματος 30 χρόνια μετά. Σαν τους ανέμους που σαρώνουν τη Νότια Γαλλία, έτσι και το Rose & Cuir ξεκινά με ένα απαλό χάδι τριαντάφυλλου και καταλήγει σε μια θύελλα αρωμάτων που ξυπνούν κάθε αίσθηση. «Όλοι οι οίκοι υψηλής αρωματοποιίας αναζητούν έμπνευση στο παρελθόν, λες και η πολυτέλεια είναι κάτι που ανήκει στο τότε. Εμένα με γοητεύει το μέλλον. Έχουμε καταπληκτικούς σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν κάτι μοντέρνο, εξίσου θελκτικό και πολυτελές», μου λέει ο Frédéric, ολοκληρώνοντας αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα –και εξόχως αρωματική– ξενάγηση.

MHT