fake-it-τα-μυστικά-του-τέλειου-και-ασφαλέσ-98693

Μερικές δεκαετίες πριν, το βαθύ, εξωτικό μαύρισμα ήταν η επιτομή της ομορφιάς. Καθώς οι ειδικοί σπεύδουν να μας υπενθυμίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύει η έκθεση στον  ήλιο, το ελαφρώς ηλιοκαμένο δέρμα εξακολουθεί να ασκεί μια δόση γοητείας.

Fake it: Τα μυστικά του τέλειου – και ασφαλέστερου μαυρίσματος-1
©Josh McKenna
1/2
Native Share

Προκειμένου να πετύχουμε ένα γρήγορο και φυσικό μαύρισμα, χωρίς όμως να θυσιάσουμε την υγεία του δέρματος μας, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τους παρακάτω κανόνες που.

Ποτέ χωρίς αντηλιακό

Ένα αντηλιακό με χαμηλό δείκτη προστασίας σίγουρα δεν αποτελεί τη λύση για γρήγορο μαύρισμα. Ακόμα και αν το δέρμα μας είναι ανθεκτικό στον ήλιο, οι βλαβερές ακτίνες εμπεριέχουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και προκαλούν πρόωρη γήρανση. Όσο για τα λάδια μαυρίσματος χωρίς δείκτη προστασίας, είναι απαγορευμένα. Ο ειδικός δερματολόγος Dr Marko Lens προτείνει ένα αντηλιακό με SPF 30 που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. «Η σωστή ποσότητα είναι μια μικρή κουταλιά για το πρόσωπο και το λαιμό. Θα πρέπει να το ανανεώνετε κάθε δυο ώρες κατά την έκθεση στον ήλιο».

Η καλύτερη ώρα για μαύρισμα

Ο ήλιος είναι πιο δυνατός από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. που σημαίνει πως εκείνες τις ώρες η έκθεση θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει πως τις υπόλοιπες ώρες δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό, καθώς η χρήση του συνιστάται οποιαδήποτε ώρα μας βλέπει ο ήλιος.

Συμπληρώματα για μαύρισμα

Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα που ισχυρίζονται πως ενισχύουν το μαύρισμα, όμως δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να τα στηρίζουν. Ωστόσο, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε beta-carotene μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να πάρει χρώμα, χωρίς να καεί. «Υπάρχουν όλο και περισσότερες έρευνες που αποδεικνύουν πως η κατανάλωση beta carotene προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και την φθορά από το στρες, με αποτέλεσμα να περιορίζει τη ζημιά που προκαλούν οι UV», εξηγεί ο Lens.

Ενισχύστε τη διατροφή σας με πιπεριές, πεπόνι, καρότα και πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο.

Fake it: Τα μυστικά του τέλειου – και ασφαλέστερου μαυρίσματος-2
©Josh McKenna
2/2
Native Share

Δώστε μια ευκαιρία στο self- tanning

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποκτήσουμε ένα φυσικό, λαμπερό μαύρισμα είναι τα προϊόντα μαυρίσματος. Οι νέες συνθέσεις υπόσχονται ομοιόμορφο, φυσικό αποτέλεσμα, ενώ στην αγορά διατίθενται προϊόντα σε μορφή κρέμας, αφρού, σπρέι, ακόμα και συνθέσεις με νερό.

Ο ειδικός στις θεραπείες μαυρίσματος James Harknett υποστηρίζει πως το μυστικό για ένα άψογο αποτέλεσμα βρίσκεται στη προετοιμασία. «Αποφύγετε τις βαριές κρέμες και τα λάδια σώματος τις μέρες πριν από τη θεραπεία. Μια σωστή απολέπιση πρέπει να γίνετε μια ημέρα πριν, δίνοντας χρόνο στην επιδερμίδα να ανανεωθεί ώστε να μπορέσει το συστατικό DHA να ενεργοποιηθεί σωστά. Τέλος, κάντε ένα κρύο ντους πριν από κάθε θεραπεία ή εφαρμογή προϊόντων μαυρίσματος».

Η συμβουλή του Harknett: «Το σκούρο, ματ χρώμα στο πρόσωπο προδίδει το ψεύτικο μαύρισμα. Ξεκινήστε με την εφαρμογή ενός serum ειδικό για μαύρισμα και ‘χτίστε’ σταδιακά το χρώμα».

Η βοήθεια των ειδικών

Αν νιώθετε πιο ασφαλείς στα έμπειρα χέρια των ειδικών, ο Harknett προτείνει να κλείσετε ένα ραντεβού για spray- tan μια με δυο ημέρες πριν βγείτε στη παραλία. «Αν το σπρέι έχει δράσει για περίπου 8 ώρες, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς αυτό που θέλετε».

Όχι στο solarium!

Μπορεί να είναι η πιο γρήγορη οδός για ένα βαθύ μαύρισμα, όμως η έκθεση στα μηχανήματα solarium θα πρέπει να αποφεύγεται. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το solarium συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση», λέει ο Dr Lens. «Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν πως το solarium ενισχύει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος, ιδίως του βασικοκυτταρικού καρκινώματος, μιας από τις πιο συνήθεις μορφές».

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

Η βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας είναι αυτή που επιμηκύνει τη διάρκεια του μαυρίσματος. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού- ιδίως κατά την έκθεση στον ήλιο- είναι απαραίτητη, ενώ ένα σωστό προϊόν ενυδάτωσης καταπραΰνει το ηλιοκαμένο δέρμα και το βοηθά να μην ξεφλουδίσει.

MHT