Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται σε πολλούς πολιτισμούς εδώ και πολύ καιρό, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου. Είμαι ινδικής καταγωγής και οι γονείς μου, οι παππούδες και οι προπαππούδες μου έχουν ενσωματώσει τον κουρκουμά σε διάφορες μορφές στην καθημερινότητά τους. Συνήθως, τον προσθέτουμε στο φαγητό και τον καταναλώνουμε τακτικά. Για παράδειγμα, όταν ήμουν νεότερος και είχα βήχα ή πονόλαιμο, η μητέρα μου μου έφτιαχνε τσάι κουρκουμά για να τον καταπραΰνει. Το βρήκα χρήσιμο και συνεχίζω να το δίνω και στα δικά μου παιδιά.
Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τα πολλά οφέλη του. Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία του σώματος εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τη ρύπανση, το ηλιακό φως και άλλους παράγοντες, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε γήρανση, ακόμη και σε καρκίνο. Ο κουρκουμάς είναι επίσης ευεργετικός για τη διαχείριση της φλεγμονής, καθιστώντας τον χρήσιμο για παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η κολίτιδα, οι αλλεργίες και οι λοιμώξεις.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την Δρ. Ruhil Badiani, Γενικό Ιατρό στην Κλινική Cornerstone, για το πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το χρυσό μπαχαρικό που βρίσκεται στην κουζίνα σας.
Ο κουρκουμάς στο skincare
Πέρα από την εσωτερική χρήση, ο κουρκουμάς μπορεί να εφαρμοστεί στην περιποίηση του δέρματος. Προσωπικά, προσθέτω μια πολύ μικρή ποσότητα σε σπιτικές μάσκες προσώπου. Βρίσκεται επίσης σε ορισμένα καλλυντικά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο. Ο κουρκουμάς μπορεί να χαρίσει λάμψη στο δέρμα και λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, παρόμοιο με τη βιταμίνη C, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Τι συμβαίνει με τα συμπληρώματα;
Ωστόσο, όσον αφορά τα συμπληρώματα, δεν θα το συνιστούσα. Υπάρχουν κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στα νεφρά και αλληλεπιδράσεων με φάρμακα όπως παυσίπονα, χημειοθεραπεία και αραιωτικά αίματος. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Εάν κάποιος είναι αποφασισμένος να λάβει συμπληρώματα κουρκουμά, τον συμβουλεύω να υποβληθεί πρώτα σε έναν γενικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων εξετάσεων αίματος, και να συμβουλευτεί έναν γιατρό για να διασφαλίσει την ασφαλή παρακολούθηση.
Ο κουρκουμάς στη διατροφή
Αντίθετα, ενθαρρύνω έντονα την κατανάλωση κουρκουμά στη φυσική του μορφή, είτε φρέσκου είτε σε σκόνη. Και τα δύο είναι ωφέλιμα, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι ο φρέσκος κουρκουμάς είναι ανώτερος. Μια πρόκληση, ωστόσο, είναι ότι τα ενεργά συστατικά του κουρκουμά δεν απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Η διαδικασία της πέψης διασπά αυτές τις ενώσεις και τις αποβάλλει γρήγορα. Για να βελτιωθεί η απορρόφηση, ο κουρκουμάς πρέπει να συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι, το οποίο ενισχύει τη βιοδιαθεσιμότητά του, και με ένα λίπος, όπως το ελαιόλαδο ή το γκι, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως στην κουλτούρα μου. Για παράδειγμα, συχνά αναμειγνύω γκι με κουρκουμά και μέλι για τα παιδιά μου όταν έχουν πονόλαιμο.
Υπάρχουν πολλοί ευχάριστοι τρόποι για να συμπεριλάβετε τον κουρκουμά στη διατροφή – προσθέτοντάς τον σε κάρυ, χρησιμοποιώντας τον ως μπαχαρικό στα λαχανικά ή παρασκευάζοντας τσάι κουρκουμά, το οποίο είναι τόσο νόστιμο όσο και ευεργετικό. Το βασικό μήνυμα που μοιράζομαι με τους ασθενείς είναι να ενσωματώνουν τον κουρκουμά φυσικά στη διατροφή τους αντί να βασίζονται σε συμπληρώματα. Αυτή η προσέγγιση παρέχει ασφαλή και ουσιαστικά οφέλη, ιδιαίτερα για όσους αντιμετωπίζουν φλεγμονή.
Εάν έχετε διαγνωσμένη ιατρική πάθηση όπως διαβήτη ή καρκίνο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα κουρκουμά. Ενώ η τρέχουσα έρευνα υπογραμμίζει τα πολλά υποσχόμενα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία, οι υψηλές δόσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ηπατικής βλάβης. Απαιτούνται ακόμη περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πλήρη αποτελέσματά του και να προσδιοριστούν οι ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές δοσολογίες.
Διαβάστε επίσης | Κοιμάμαι καλύτερα από ποτέ χάρη σε αυτές τις νυχτερινές τελετουργίες