Από το σνακ του γραφείου, στο smoothies μετά το γυμναστήριο και από το μισογεμισμένο μπολάκι μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, στη βραδινή ανάγκη για κάτι γλυκό. Είναι αυτά τα μικρά σνακ που μοιάζουν αθώα, μέχρι να μετρήσουμε τις θερμίδες τις οποίες θεωρούσαμε μέχρι τότε ελάχιστες, κυρίως επειδή κρύβουν ζάχαρη, λίπη ή μερίδες μεγαλύτερες απ’ όσο φαίνονται.
Ο «θερμιδικός λαβύρινθος» των σνακ
Για να μας καθοδηγήσει μέσα στον «θερμιδικό λαβύρινθο» των καθημερινών σνακ, η Μαρία Ζερβού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και συγγραφέας εξηγεί στη Vogue Greece ποιες είναι αυτές οι τροφές που θεωρούμε αθώες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν παραπάνω θερμίδες. Όπως τονίζει, ένα από τα πιο συχνά παραδείγματα είναι οι μπάρες δημητριακών. Παρότι συχνά προβάλλονται ως «υγιεινές», πολλές από αυτές περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, σιρόπι γλυκόζης ή επεξεργασμένα έλαια, κάτι που αυξάνει σημαντικά τις θερμίδες τους.
Το ίδιο ισχύει και για τα «light» μπισκότα ή τα ροφήματα με γάλα και φρούτα, που μπορεί να ξεπερνούν τις 200–300 θερμίδες ανά μερίδα. Επίσης, σύμφωνα με την ειδικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αποξηραμένα φρούτα, τα οποία μεν έχουν θρεπτικά στοιχεία, αλλά συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και είναι πιο πυκνά θερμιδικά σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.

Η αλήθεια βρίσκεται στις ετικέτες τροφίμων
Με τις επιλογές πλέον να είναι άφθονες στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς βρίσκεις όλο και περισσότερα πρωτεϊνικά προϊόντα (π.χ. πουτίγκες), σνακ φυτικής προέλευσης (π.χ. ρεβύθια-αρακάς σε μορφή τσιπς) ή και προπαρασκευασμένα snack boxes (π.χ. φρούτα και ξηρούς καρπούς), οι «κρυφές» θερμίδες δεν είναι τόσο κρυφές, αν κάποιος γνωρίζει πώς να τις εντοπίζει.
«Οι “κρυφές” θερμίδες κρύβονται κυρίως σε σνακ που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σάκχαρα ή “υγιεινά” λιπαρά σε υπερβολική ποσότητα, όπως το φυστικοβούτυρο με προσθήκη ζάχαρης ή τα δημητριακά τύπου granola», εξηγεί η κ. Ζερβού.
Κατά την ίδια, η πιο απλή πρακτική είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες.«Αν στα πρώτα συστατικά εμφανίζονται η ζάχαρη, τα σιρόπια ή έλαια, τότε μάλλον δεν πρόκειται για κάτι ελαφρύ. Επίσης, πρέπει να δίνουμε προσοχή στο μέγεθος της μερίδας — πολλές φορές μια “μικρή” συσκευασία περιέχει δύο μερίδες, οπότε οι θερμίδες διπλασιάζονται χωρίς να το καταλάβουμε», προσθέτει.
Πεινάμε ή μήπως διψάμε;
Για την διαιτολόγο-διατροφολόγο πάντως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, καθώς ο καλύτερος τρόπος αποφυγής του τσιμπολογήματος είναι η οργάνωση. «Το τσιμπολόγημα δεν είναι πρόβλημα από μόνο του. Το πρόβλημα είναι το «τυχαίο» τσιμπολόγημα χωρίς μέτρο», σημειώνει.
Ο προγραμματισμός από πριν δύο-τριών μικρών, θρεπτικών σνακ μέσα στη μέρα, όπως φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην κατανάλωση έτοιμων σνακ με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
Επίσης κατά την ειδικό η ενυδάτωση παίζει ρόλο. «Πολλές φορές νομίζουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε. Ένα ποτήρι νερό πριν το σνακ μπορεί να μειώσει την άσκοπη κατανάλωση θερμίδων», σχολιάζει.

Τα σνακ που οδηγούν κορεσμό
Όσο για το αν η κατανάλωση των σωστών σνακ μπορεί να μας οδηγήσει στην απώλεια βάρους, η απάντηση είναι θετική, αρκεί αυτές οι θερμίδες να προέρχονται από θρεπτικά τρόφιμα και να εντάσσονται σωστά μέσα στη συνολική ημερήσια πρόσληψη.
Σύμφωνα με την κα. Ζερβού, ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, όπως ένα γιαούρτι με ξηρούς καρπούς ή ένα τοστ ολικής με τυρί χαμηλών λιπαρών, μπορεί να συμβάλει στην κορεσμό και να αποτρέψει την υπερκατανάλωση φαγητού στα κύρια γεύματα. «Η ποσότητα και ο χρονισμός είναι το «μυστικό»: ένα μικρό, σωστά επιλεγμένο σνακ ανάμεσα στα γεύματα βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου και στη μείωση του “τσιμπολογήματος” χωρίς λόγο», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης | Το να είμαστε διαρκώς απασχολημένοι δεν οδηγεί στην επιτυχία αλλά στο burn out