Goop/ Instagram
Goop/ Instagram
Goop/ Instagram

Είναι το γλυκολικό οξύ η λύση για μια νεανική επιδερμίδα;

Προέρχεται από φυσικές πηγές, ενώ celebrities όπως η Gwyneth Paltrow το εντάσσουν στη καθημερινή τους ρουτίνα. Όμως ποια είναι τα οφέλη και πιο οι κίνδυνοι;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη Gwyneth Paltrow– ιδρύτρια του διαδικτυακού lifestyle και wellness brand Goop- σε ότι αφορά τα μυστικά της φυσικής ομορφιάς. Όταν λοιπόν ανέβασε ένα video στο λογαριασμό του Goop στο Instagram, που την έδειχνε να χρησιμοποιεί τα cotton pads με 15% γλυκολικό οξύ από το mini beauty kit της, έπεισε ακόμα και τους πιο σκεπτικούς. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά το δέρμα της έδειχνε πιο λαμπερό και νεανικό χάρη στη δράση του «μαγικού» για πολλούς συστατικού.

Στην αναζήτηση για τέλειο δέρμα, είναι το γλυκολικό οξύ η λύση; Οι ειδικοί απαντούν καταφατικά, όμως συνιστούν τη προσοχή μας. Πρόκειται για μια μορφή φυσικού οξέως που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο, του οποίου οι απολεπιστικές ιδιότητες το καθιστούν απαγορευμένο τους καλοκαιρινούς μήνες, ή όποτε γίνεται έκθεση στον ήλιο. Επιπλέον, η δράση του είναι αρκετά ισχυρή και άρα δεν ενδείκνυται για ευαίσθητες επιδερμίδες. Το πιο δραστικό από την ομάδα των άλφα υδροξυοξέων (ΑΗΑ), έχει αποδειχθεί πως με σωστή χρήση και στη σωστή περιεκτικότητα, αποτελεί το «μαγικό ραβδί» για ένα πιο νεανικό, λείο δέρμα.

Όμως, ποια είναι τα οφέλη του και πως ακριβώς λειτουργεί; Δρα όπως ένα ισχυρό peeling, χάρη στα μικροσκοπικά σωματίδια του τα οποία εισχωρούν βαθιά στις στιβάδες του δέρματος, με αποτέλεσμα να βγάζει στην επιφάνεια νέα, ανανεωμένα κύτταρα. Δρώντας σταδιακά, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνεια «σβήνοντας» τους αποχρωματισμούς, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Η τελική όψη της επιδερμίδας είναι λεία, λαμπερή και χωρίς σημάδια, ακμή και μαύρα στίγματα.

Αν και το γλυκολικό οξύ είναι θεωρητικά κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος, η σωστή χρήση του εξαρτάται από το ποσοστό που εμπεριέχεται σε οποιοδήποτε καλλυντικό ή φαρμακευτικό προϊόν. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε πολλές κρέμες, μάσκες και τονωτικές λοσιόν σε ένα ποσοστό μόλις 10%, κάτι που μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ. Όταν χρησιμοποιείται για δερματολογικούς και αισθητικούς σκοπούς- πάντα από ειδικούς-, η ποσότητα του κυμαίνεται από 30% έως 80%, ανάλογα με τη θεραπεία και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εκτός από τις εξειδικευμένες θεραπείες, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να το χρησιμοποιούμε μετά τη βραδινή μας περιποίηση, αποφεύγοντας τη περιοχή των ματιών. Την επόμενη ημέρα, η χρήση του αντηλιακού είναι επιτακτική, καθώς το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στην ηλιακή έκθεση, ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά.

Scroll to Top