το-αντιγηραντικό-και-αντιοξειδωτικό-359149

Καρότα: Όλα τα οφέλη για την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας

Το καρότο είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο λαχανικό – μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο, κομμένο σε φέτες, τριμμένο ή πολτοποιημένο, και να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Είναι επίσης μια τροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και τη γενική ευεξία μας. Οφέλη που ξεπερνούν τα γνωστά αποτελέσματα στην ποιότητα του μαυρίσματος. «Περιέχει θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την επιδερμίδα και άλλα σημεία του σώματος», αναφέρει η Δρ. María José Crispín, διατροφολόγος στην Κλινική Menorca στη Μαδρίτη.

Το αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό λαχανικό που φροντίζει την επιδερμίδα-1
©Unsplash

Ιδιότητες του καρότου

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του καρότου είναι η χαμηλή του θερμιδική αξία και η υψηλή ικανότητα να προκαλεί κορεσμό, χαρακτηριστικό που το καθιστά ιδανική τροφή για δίαιτες ή ως σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

«Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ιδιαίτερα πηκτίνης, ενός διαλυτού πολυσακχαρίτη που αυξάνει την αίσθηση κορεσμού και μειώνει την απορρόφηση χοληστερόλης και υδατανθράκων στο έντερο, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη του διαβήτη», εξηγεί η Crispín, η οποία αποκαλύπτει και τη βασική διαφορά των καρότων σε σχέση με άλλα λαχανικά: «Περιέχουν λίγο περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα λαχανικά και, χάρη στην παρουσία των ινών, είναι ιδιαίτερα χορταστικά».

Το αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό λαχανικό που φροντίζει την επιδερμίδα-2
©Unsplash

Ορισμένες αντενδείξεις

Αν πάσχετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή διανύετε περίοδο με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, η κατανάλωση ωμών καρότων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, αυξάνοντας τις ζυμώσεις και την παραγωγή αερίων. Αν δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε, να γνωρίζετε ότι το μαγείρεμα αλλάζει σημαντικά αυτές τις επιδράσεις, καθιστώντας τα πιο εύπεπτα και λιγότερο επιβαρυντικά.

Τα οφέλη του β-καροτενίου για το δέρμα

Δεν μπορούμε να μιλάμε για καρότα χωρίς να αναφέρουμε το β-καροτένιο και όλα τα οφέλη αυτού του φυτικού χρωστικού. «Πρόκειται για πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α, δηλαδή της ρετινόλης, και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την επιδερμίδα, καθώς προάγει την αναγέννησή της και συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου», εξηγεί η Crispín. «Επίσης, βοηθά στη διατήρηση της όρασης με την πάροδο του χρόνου, υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο εκφυλιστικών ασθενειών, όγκων και αγγειακών παθήσεων».

Το αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό λαχανικό που φροντίζει την επιδερμίδα-3
©Unsplash

Άριστη πηγή βιταμινών

Τα καρότα περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει τη δράση του β-καροτενίου, και βιταμίνη Β3, ή νιασίνη, που, σύμφωνα με την Crispín, προάγει την υγεία της επιδερμίδας και του νευρικού συστήματος και «διασφαλίζει τη σωστή παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρα».

Ένα ακόμη σημαντικό συστατικό των καρότων είναι το φυλλικό οξύ, δηλαδή η βιταμίνη Β9, η οποία, όπως εξηγεί η Crispín, «βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παράλληλα προάγει την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και την ορθή μεταβολή του σιδήρου». Η ειδικός επισημαίνει επίσης ότι η έλλειψη φυλλικού οξέος στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο, ιδιαίτερα προβλημάτων του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη ή η ανεγκεφαλία.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης καρότων;

Πώς πρέπει όμως να καταναλώνουμε τα καρότα για να απολαμβάνουμε όλα τους τα οφέλη; Σύμφωνα με την Crispín, μπορούμε να τα τρώμε τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα: «Είναι υγιεινά και στις δύο μορφές», λέει. «Το β-καροτένιο, συγκεκριμένα, είναι ανθεκτικό στη θερμότητα». Ωστόσο, επισημαίνει πως, όπως και άλλες βιταμίνες, η Β3 επηρεάζεται από το μαγείρεμα. Γι’ αυτό και συνιστά να αποφεύγουμε το υπερβολικό βράσιμο των καρότων.

Αν επιλέξετε να τα φάτε ωμά, η Crispín προτείνει να τα πλένετε πολύ καλά αλλά να μην τα ξεφλουδίζετε: «Καλύτερα να τα ξύνετε ελαφρά», λέει, «καθώς το εξωτερικό τους περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες». Προσθέτει επίσης ότι, αφού πλυθούν και καθαριστούν, καλό είναι να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό, καθώς οξειδώνονται γρήγορα, γεγονός που αλλοιώνει τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Διαβάστε επίσης | Κροσέ: Οι τοπ επιλογές για boho chic εμφανίσεις

MHT