το-καλοκαιρινό-δείπνο-με-πρωτεΐνη-για-368723
©Unsplash

Το καλοκαιρινό δείπνο γεμάτο πρωτεΐνη που σας βοηθά να χάσετε λίπος: ψητές γαρίδες

Έχουμε μιλήσει για το δίλημμα του δείπνου (και όλα όσα περιβάλλουν αυτή τη στιγμή τεμπελιάς, κούρασης, επιθυμίας για ένα υγιεινό γεύμα και του πειρασμού να ακολουθήσουμε το γρήγορο μονοπάτι) πολλές φορές. Το καλοκαίρι μάλιστα, αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς προστίθεται ο κοινωνικός παράγοντας: συναντήσεις σε βεράντες, σνακ που συχνά καταλήγουν να αντικαθιστούν το δείπνο και ατελή γεύματα που μας αφήνουν ανικανοποίητους.

Μια καλή ιδέα είναι λοιπόν, να καθιερώσουμε να τρώμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ένα δείπνο πλούσιο σε πρωτεΐνες με βάση τις γαρίδες, καθώς είναι μια υγιεινή τροφή με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλά λιπαρά, όπως επιβεβαιώνουν αρκετοί διατροφολόγοι. Η Laura Parada αναφέρει ότι οι γαρίδες είναι ιδανικές για την προετοιμασία ελαφριών, χαμηλών σε θερμίδες δείπνων (έχουν περίπου 90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). «Παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο και σελήνιο. Όσον αφορά τις βιταμίνες, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β12 ξεχωρίζει. Έτσι αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρωτεΐνη στη διατροφή τους ή θέλουν να χάσουν λίπος και να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα», εξηγεί.

Οι συμβουλές των ειδικών

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την Dr. María José Crispín, διατροφολόγο στην Clínica Menorca, η οποία αναφέρει ότι οι γαρίδες, ως πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, συμβάλλουν στην επιδιόρθωση των ιστών και στην ορθή λειτουργία των μυών και των οργάνων. Αν σε αυτό προσθέσουμε την περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (καλά για την καρδιά) και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος για την υγεία των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα, οι γαρίδες φαίνεται να είναι μια πολύ πλήρης και υγιεινή τροφή.

Το καλοκαιρινό δείπνο με πρωτεΐνη για απώλεια λίπους και χτίσιμο μυϊκής μάζας (μπορούμε σίγουρα να το καταναλώνουμε και στις διακοπές)-1
©Unsplash

Μπορείτε να καταναλώσετε μόνο γαρίδες για δείπνο;

Μπορείτε να ετοιμάσετε ψητές γαρίδες με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο για ένα δείπνο 100% πρωτεΐνης, αλλά οι ειδικοί γενικά συνιστούν να τις συνδυάσετε (είτε ψητές, είτε ψητές είτε βραστές) με λαχανικά ή καστανό ρύζι. Μάλιστα, μας αρέσει ιδιαίτερα η σύσταση της διατροφολόγου Itziar Digón, η οποία είναι να συνδυάσετε τις γαρίδες με «ψιλοκομμένα λαχανικά με αγγούρι, ντομάτα, πιπεριές, πράσινες και μαύρες ελιές και μια καλή βινεγκρέτ με μια πικάντικη πινελιά».

Πόσες φορές την εβδομάδα μπορεί να ετοιμαστεί αυτό το δείπνο;

Το ιδανικό είναι να βρείτε μια μέση λύση και αυτό το δείπνο, αν και μια καλή εναλλακτική, δεν πρέπει να γίνεται εμμονή. Αν επιμείνουμε στις γαρίδες, μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή (με μερίδες μεταξύ 150 και 200 γραμμαρίων ανά άτομο). Και αν μιλάμε για τα οστρακοειδή γενικά, η Dr. Crispín μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και όχι καθημερινά, το πολύ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό είναι κάτι στο οποίο επιμένει και η Parada, τονίζοντας ότι οι γαρίδες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη σε σύγκριση με τα λευκά ψάρια (παρέχουν περίπου 200 χιλιοστόγραμμα ανά 100 γραμμάρια καθαρισμένης μερίδας). Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουν, όπως ακριβώς δεν πρέπει να κάνουν και τα άτομα με υψηλό ουρικό οξύ.

Το καλοκαιρινό δείπνο με πρωτεΐνη για απώλεια λίπους και χτίσιμο μυϊκής μάζας (μπορούμε σίγουρα να το καταναλώνουμε και στις διακοπές)-2
©Unsplash

Τα οφέλη της διαίτας του Ατλαντικού

Όπως λέει η Boticaria García στο βιβλίο της Your Brain Is Hungry, η ατλαντική διατροφή είναι ουσιαστικά η “αδελφή” της μεσογειακής διατροφής της Γαλικίας, «και παρόλο που είναι λιγότερο γνωστή, έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούν άλλα διατροφικά πρότυπα». Αυτή η δίαιτα χαρακτηρίζεται συγκεκριμένα από υψηλή κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, βασισμένη στην κατανάλωση τοπικών τροφών που προέρχονται από τη Γαλικία και τη βόρεια Πορτογαλία (εξ ου και το όνομα Ατλαντικός).

Όπως επισημαίνει η ειδικός της Clínica Menorca, «οι γαρίδες εντάσσονται σε αυτό το διατροφικό πρότυπο. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα, η ισορροπία είναι το κλειδί και το σημαντικό είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία, που περιλαμβάνει γαρίδες και άλλα θαλασσινά, εναλλάσσοντάς τα με άλλα ψάρια για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη που προσφέρουν τα θαλασσινά. Ενώ είναι θρεπτικές, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, μεταξύ άλλων λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νάτριο, ειδικά σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω της παρουσίας πουρινών, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα και καδμίου, ενός μετάλλου που συσσωρεύεται στο σώμα», αναφέρει η Crispín.

Διαβάστε επίσης | Μόλις επέστρεψα από το Λονδίνο και αυτό είναι το κούρεμα που έβλεπα παντού

MHT