εργασία-εν-κινήσει-98494
©Instagram | @joannacoles

«Η καλύτερη… ταχύτητα για να απαντήσω στα emails μου είναι 1,8 μίλια την ώρα», δηλώνει ενθουσιασμένη η δημοσιογράφος Joanna Coles, executive producer της εκπομπής The Bold Type του ABC, μέλος της επιτροπής του Snapchat και πρωτοπόρος της νέας μεγάλης τάσης: του διαδρόμου γραφείου (treadmill desk). «Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσα να τρέξω σε διάδρομο, αλλά τώρα περπατάω για ώρες πάνω σε αυτόν, και μάλιστα φορώντας τακούνια. Και, ενώ κινούμαι, κάνω όλα μου τα τηλεφωνήματα μέσω skype και την έρευνά μου στο διαδίκτυο. Τις περισσότερες ημέρες φτάνω τα 2-3 μίλια», λέει.

https://www.instagram.com/p/Bgb8OLEgmW5/?utm_source=ig_web_copy_link

Η Coles, συγγραφέας επίσης του βιβλίου Love Rules: How to find a Real Relationship in a Digital World, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Harper Collins το 2018, έχει χαρακτηριστεί από τους The New York Times ως μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες στον χώρο των media. Έχοντας εργαστεί σε εφημερίδες όπως οι Times και Spectator, ως editor-in-chief στο Cosmopolitan και στο Marie Claire και ως chief content editor στις εκδόσεις Hearst, μας αποκάλυψε πως, λόγω του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου της, αποφάσισε κάποια στιγμή να βάλει έναν διάδρομο στο γραφείο της, γιατί διαπίστωσε το αυτονόητο: «Το να κάθεσαι σε ένα γραφείο όλη μέρα είναι αντιπαραγωγικό. Όσο πιο πολύ κινούμαι, τόσο περισσότερες δημιουργικές ιδέες έχω. Δεν είναι τυχαίο που λένε πως η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα», τονίζει.

Αυτή η «επιδημία» αποκαλείται πλέον «sitting disease» και μοιάζει να αυξάνεται όλο και περισσότερο, καθώς το 80% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο εργάζεται πολλές ώρες κάθε μέρα χωρίς να κάνει καμία φυσική άσκηση. Έρευνες δείχνουν πως, ακόμα και αν γυμναζόμαστε πριν ή μετά το γραφείο, οι ώρες που καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή κάνουν κακό στην υγεία μας, με συμπτώματα όπως χαμηλός μεταβολισμός, διαβήτης, οστεοπόρωση, πόνοι στη μέση –περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασθένειες που προκαλεί η κακή στάση του σώματος–, αλλά και κατάθλιψη.

https://www.instagram.com/p/BiVIFi8nWCT/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

«Δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς δουλειά, μπορεί όμως να κινείται περισσότερο, ανεξαρτήτως καιρού ή ελεύθερου χρόνου», τονίζει ο personal trainer Μάνος Συραγόπουλος, ενημερώνοντάς μας ότι το ποσοστό αύξησης αυτών που επιλέγουν να τρέξουν σε διάδρομο αγγίζει το 80%. Η προηγμένη τεχνολογία, που μας επιτρέπει πλέον να εργαζόμαστε και στον προσωπικό μας χώρο, κάνει αυτή την τάση περισσότερο ελκυστική. Η Coles εξηγεί ότι περπατά με γρήγορη ταχύτητα σε μεσαία κλίση στον tailor made διάδρομο που σχεδίασε για εκείνη η εταιρεία LifeSpan, που προσαρμόζεται στο ύψος των τακουνιών της, τα οποία δεν αποχωρίζεται. «Τα πλεονεκτήματα της κίνησης στον διάδρομο ακόμα και για 20-30 λεπτά είναι πολλά», επισημαίνει o Μάνος Συραγόπουλος, εστιάζοντας κυρίως στο πόσο πιο απαλό είναι για τις αρθρώσεις το περπάτημα/τρέξιμο σε διάδρομο αντί για τον δρόμο, αλλά και στο ότι έτσι έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε την ταχύτητα και να παρακολουθούμε την απόδοσή μας, όπως βέβαια και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με έρευνα του Stanford, όσοι περπατούν είτε σε διάδρομο είτε στο εξωτερικό περιβάλλον αυξάνουν τη δημιουργικότητά τους κατά 60%. Η απελευθέρωση των ενδορφινών βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει τη ροή του αίματος, κάτι που σημαίνει ότι μειώνεται η αρτηριακή πίεση και αυξάνεται η παραγωγικότητα. Μάλιστα, έχει αποδειχτεί αύξηση των επιπέδων ενέργειας, ειδικά τις απογευματινές ώρες, που ο οργανισμός παρουσιάζει κόπωση από την ημερήσια δραστηριότητα. Επίσης, όσοι συμπεριλαμβάνουν το περπάτημα στην καθημερινότητά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να νιώσουν πόνους στη μέση, ενώ αποβάλλουν το στρες και βελτιώνουν την κοινωνική τους ζωή. Το παράδειγμα της Coles είναι ελκυστικό, απαιτεί ωστόσο μια σοβαρή δαπάνη και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί. Εναλλακτικά, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με έναν διάδρομο στο σπίτι σας, αφιερώνοντας λίγο χρόνο καθημερινά στο περπάτημα, για να διαπιστώσετε οι ίδιοι τη διαφορά στο σώμα και στην υγεία σας. Όπως όλα, όχι χωρίς την απαραίτητη επίσκεψη σε έναν ειδικό, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάστασή σας και θα σας προτείνει το κατάλληλο πρόγραμμα. Είναι τόσο απλό, αρκεί να το αποφασίσετε. Αν θέλετε ένα επιπλέον κίνητρο, να σας πούμε ότι όλες οι μεγάλες ιδέες γεννήθηκαν όταν αυτοί που τις σκέφτηκαν περπατούσαν. Όπως για παράδειγμα ο Steve Jobs, που είναι γνωστό ότι έκανε πολλά από τα ραντεβού του περπατώντας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Joanna Coles (@joannacoles) στις

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου της Vogue Greece.

MHT