10-πράγματα-που-μας-έμαθε-το-podcast-του-john-galliano-124267
©Gorunway

Ο Martin Margiela είναι μια άπιαστη προσωπικότητα, κάτι που του τον έκανε γνωστό ως “η Greta Garbo της μόδας”. Η άρνησή του να προβάλλει τον εαυτό του, είτε μέσα από συνεντεύξεις είτε από φωτογραφίσεις, είχε πάντα στόχο να στρέψει τη προσοχή στις ίδιες τις δημιουργίες του, καθώς και την έμπνευση πίσω από αυτές. Με την άρνησή του να δίνει συνεντεύξεις και να φωτογραφίζεται, σκόπευε να κατευθύνει όλη την προσοχή στα ρούχα του και τις ιδέες και τις εμπνεύσεις πίσω από αυτές. Σήμερα, με τον John Galliano στα ηνία του Maison Margiela (ο οποίος ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή το 2014), ο σχεδιαστής υποστηρίζει τη φιλοσοφία του ιδρυτή του. Έτσι, το 2018, ξεκίνησε το “The Memory of … With John Galliano” – ένα podcast που αποκαλύπτει στο κοινό τα μυστικά ενός οραματιστή της μόδας.]

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-1
©Gorunway

Η σύγχρονη πολυτέλεια έχει συνείδηση

Σύμφωνα με τον Galliano, η εποχή του ανεξέλεγκτου καταναλωτισμού περάσει ανεπιστρεπτή και οι σχεδιαστές σκέφτονται πιο βιώσιμα. “Η ανάγκη δημιουργεί τη νέα πολυτέλεια – εφεύρεση με συνείδηση”, λέει. “Ο τρόπος με τον οποίον βλέπουμε την πολυτέλεια είναι τελείως διαφορετικός από πριν. Τώρα, καλούμαστε να να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας ηθικής συνείδησης. Η πολυτέλεια, σήμερα, είναι να μπορεί κανείς να αγοράσει κάτι που ταιριάζει με αυτή την ηθική. Το αποτύπωμα που αφήνουμε έχει μια συνεχή επίδραση στον κόσμο. ”

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-2
©Gorunway

Upcycle – δεν χρειαζόμαστε περισσότερα ρούχα

Όταν ο Galliano και η ομάδα του σχεδιάζαν τη συλλογή haute couture SS20, συνειδητοποίησαν πόσα ρούχα υπάρχουν στον κόσμο. “[Αυτή τη σεζόν] ενθάρρυνα την ομάδα να βρει ρούχα που έχουν δοθεί για φιλανθρωπίες ώστε να αναβαθμιστική ανακύκλωση”, εξηγεί. “Αντί να αναπαράγουμε το συναίσθημα που έψαχνα, είμαστε αρκετά γενναίοι ώστε να το συμπεριλάβουμε στην συλλογή … θα δείτε μερικά οικεία κομμάτια που έχουν δουλευτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν στην εξίσωση”.

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-3
©Gorunway

Το παρελθόν μας σφυρηλατεί το παρόν και το μέλλον μας

“Αποδεχτείτε την ταυτότητά σας επειδή η ταυτότητά σας δεν είναι δική σας εφεύρεση”, λέει ο Galliano. “Αυτό που είστε είναι αυτό που έχετε κληρονομήσει, στο κάθε σας κύτταρο, προγραμματισμένο από αναμνήσεις. Αυτά που ξεπερνούν τις γενιές είναι πράγματα που αφορούν ένα συγκεκριμένο είδος αξίας. Αξίες. Αρχές. Μόλις ωριμάσετε αρχίζετε να ταυτίζετε με αυτές τις αξίες επειδή πρέπει”.

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-4
©Gorunway

Σκεφτείτε πως κινείστε στη ζωή σας

Από τη στιγμή που η εμφάνιση του Leon Dame στην πασαρέλα έγινε το πιο πολυσυζητημένο γεγονός της εβδομάδας μόδας του Παρισιού για τη σεζόν SS20, ο Margiela εκπροσωπεί τον τρόπο με τον οποίο πράττουμε στη ζωή μας. Στην υψηλή ραπτική, οι “bourgeois” κινήσεις ενέπνευσαν της σιλουέτες όλης της συλλογής. Όπως το περιγράφει ο Galliano: “Η αυθάδεια που μπορεί να έχει το δέσιμο μιας γραβάτας. Το πως πέφτει ένα παλτό από τον έναν ώμο. Ο τρόπος που δένονται τα μανίκια σε ένα twinset. Οι χειρονομίες!”.

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-5
©Gorunway

Layers

Αυτές οι “bourgeois” κινήσεις δεν είναι μεμονωμένες, έρχονται σε μια πληθώρα από layers. Ένα από τα αγαπημένα looks του Galliano είναι ένα κομμένο shirt dress με τονισμένους ώμους; Ένα φανελάκι με ελαφρώς γεμισμένους ώμους και φαρδύ παντελόνι, με πολυτελή μαντήλια περιορισμένης έκδοσης.

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-6
©Gorunway

Επανάσταση σημαίνει ανανέωση

“Όταν αυτή bourgeoisie έμπνευση γίνει δεδομένη, τότε θα επαναστατήσουμε”, λέει ο Galliano. Υπάρχουν πολλά οικεία κομμάτια και υλικά αυτή τη σεζόν, όμως που φαίνονται διαφορετικά: μια λευκή καμπαρντίνα φορεμένη πάνω από ένα πάνω από ένα tweed σακάκι. Άλλη μια καμπαρντίνα που αποκαλύπτουν ένα τοπ που θυμίζει σχολική στολή σχολικής στολή.

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-7
©Gorunway

Το ταξίδι είναι ο προορισμός

Πολλά από τα looks μοιάζουν με αυτά που ο Galliano αποκαλεί “work in progress”. Ο ίδιος χαρακτηρίζει σαν: «Μια στιγμή δημιουργίας που έχει παγώσει στο χρόνο». Την ώρα που κάνει ένα fitting, εξηγεί, ο σχεδιαστής θα δοκιμάσει διαφορετικά υφάσματα. Πρόκειται για μια αυθόρμητη στιγμή, όπου,”θα φορέσει κάποιος το παλτό του αγοριού του ανάποδα πάνω από ένα bias cut φόρεμα”.

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-8
©Gorunway

Η σημασία του ‘bias cut’

‘Οταν ένα κομμάτι υφάσματος κόβεται γωνία 45 μοιρών για να μπορεί να τεντώσει και να κάνει ένα σωστό ντραπέ. Είναι μια τεχνική που έκανε γνωστή η Madeleine Vionnet τη δεκαετία του 1920, και από τον Galliano σήμερα. “Αυτή η συλλογή άνοιξε νέο διάλογο”, λέει. “Δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις. Αυτή τη φορά, πήγαμε ένα βήμα πιο μακριά προσθέσαμε μία ραφή κάτω από το κέντρο της πλάτης, εξερευνώντας την αφαιρετικότητα της δαντέλας … [Όταν κάνει κάποιος τρύπες σε δαντέλα] … σπάνε οι ίνες. Παίρνει την αδιάφορη ύπαρξη ενός γιλέκου… εύθραυστο σαν φτερό. Χορεύει σαν ένα κρόσσι, μια φούντα”.

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-9
©Gorunway

Πολύχρωμο αλλά πολύπλοκο

Όσο σχεδίαζε τη συλλογή couture SS20, ο Galliano είχε στο μυαλό του τους πίνακες του Edward Hopper και πώς ο καλλιτέχνης δημιούργησε ένα suspense μέσα από τα χρώματα. “Η σιωπή των συνθέσεων του Hopper σε ταξιδεύει. Υπάρχει κάτι που μοιάζει να μην έχει τελειώσει “, λέει ο σχεδιαστής. “Κάτι που είτε πρόκειται να συμβεί ή έχει μόλις συμβεί … ένας χώρος πλημμυρισμένο από τερακότα και ένα χρυσό φως που μετατρέπει τις σκιές από μαύρο σε κόκκινο. [Οι πίνακες αυτοί] με έκαναν να αντιλαμβάνομαι καλύτερα το χρώμα”, συνεχίζει, περιγράφοντας τη διαφορά ανάμεσα στην απόχρωση eau de nil και του lime green.

10 πράγματα που μας έμαθε το podcast του John Galliano-10
©Gorunway

Σκεφτείτε το ύφασμα σαν χρώμα

Πώς λοιπόν ερμηνεύει κανείς αυτό το αίσθημα της ανησυχίας σε ένα ύφασμα; “Αδράξτε την προκατάληψη! Ο αυθορμητισμός”, αναφωνεί ο Galliano. Φορέματα κομμένα από georgette και τούλι, στοιβαγμένα το ένα πάνω από το άλλο, που δημιουργούν ένα τριτογενές χρώμα. Όγκος στο κάτω μέρος, έτσι όταν τα λεπτά υφάσματα πέφτουν να δημιουργείτε η ψευδαίσθηση μιας ακουαρέλας ή νερομπογιάς ακουαρέλας που, σύμφωνα με τα λόγια του σχεδιαστή, “αιμορραγούν πάνω σώμα … Είναι σαν ζωγραφική, αλλά με ύφασμα”.

MHT